Φεστιβάλ / Βραβεία

20ό ΦΝΘ: Μέσα στην ψυχραιμία του, το «Ανγκάρ: Η Ματωμένη Εποχή» είναι μια σπαραχτική ταινία

στα 10

Οι μνήμες ενός επιζώντα των σφαγών του καθεστώτος Ποτ μας υπενθυμίζουν μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

20ό ΦΝΘ: Μέσα στην ψυχραιμία του, το «Ανγκάρ: Η Ματωμένη Εποχή» είναι μια σπαραχτική ταινία

Το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ, πρώην ακροαριστερών μελών του Λαϊκού Στρατού του Βιετνάμ που κυριάρχησαν στην Καμπότζη την περίοδο 1975 με 1979 υπό την αρχηγία του Πολ Ποτ, κατεγράφη ως ένα από τα πιο κτηνώδη της σύγχρονης Ιστορίας. Την τετραετία της διακυβέρνησής της, η Λαοκρατική Καμπουτσέα, όπως ονομαζόταν επίσημα, εκτέλεσε κάπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλο ένα εκατομμύριο υπολογίζεται πως πέθαναν από λιμούς και πείνα.

Στο πλαίσιο –σωστότερα με τη δικαιολογία- μιας «κοινωνικής πολιτικής» που επέβαλε ολική εκκένωση των αστικών κέντρων, σκληρές αγροτικές μεταρρυθμίσεις, απαγόρευση της όποιας θρησκευτικής πρακτικής και εκκαθαρίσεις «ανατρεπτικών» στοιχείων (υποστηριχτές της προηγούμενης δημοκρατικής κυβέρνησης του Λον Νολ) ή «αντεθνικών» μειονοτήτων (Βιετναμέζων, Λαοτινών, Κινέζων), η απολυταρχία του Ποτ αφάνισε πάνω από το ένα τέταρτο του τότε πληθυσμού.

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Ο 60άρης Κονσάλι Χάι, ένας από τους λιγοστούς επιζώντες των εξοντώσεων, επιστρέφει στο γενέθλιο χωριό του στη βορειανατολική Καμπότζη, και συναντά τους γερασμένους πλέον τοπικούς εντολοδόχους του μακελειού. Αυτούς που βασάνισαν τον ίδιο και έσφαξαν όλα τα μέλη της οικογένειάς του, τους γονείς και τα έξι του αδέλφια. Αναζητά στο σκοτάδι των ανθρώπινων ενστίκτων (το εναρκτήριο και το τελευταίο πλάνο στο δάσος) την πηγή ενός τέτοιου κακού και την αχτίδα φωτός που κάπου –δεν μπορεί- κρύβεται. Και στη δική του συνείδηση τον χώρο της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης. Το οδοιπορικό, τόσο το έξω όσο και το εσώτερο, επιχειρεί να απαθανατίσει η κόρη του, η σκηνοθέτης Νίρι Αντελίν Χάι.

Διαβάστε ακόμη: 20ό ΦΝΘ: Στο «Hotel Jugoslavija» κατοικούν όλες οι χαμένες δόξες της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Angkar 607

Φευ, απαντήσεις δε θα πάρει ο Κονσάλι –δε θα μπορούσε άλλωστε να δώσει ούτε η σύγχρονη ψυχιατρική. Συνεπώς ούτε η Νίρι θα κατανοήσει ποτέ το ποιόν και τις διαστάσεις των πληγών του. Αρκείται στο να εύχεται σιωπηλά, όπως κι εκείνος, στην ολική εκκαθάριση της μνήμης από όσα φριχτά της εντυπώθηκαν.

Τούτη την απόπειρα συμφιλίωσης, την ουσιαστικά καταδικασμένη σε αποτυχία όσο θα υπάρχουν άνθρωποι και υπάνθρωποι, ιχνηλατεί το ντοκιμαντέρ «Ανγκάρ», το φερώνυμο της σκοταδιστικής περιόδου του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ (επίσης γνωστής ως «Κέντρο» ή «Οργάνωση»). Κι αν δε συγκρίνεται σε επίπεδο αφηγηματικής ακρίβειας ή στιβαρότητας με το περίφημο δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ για τα γενοκτόνα τάγματα θανάτου στην Ινδονησία (κυρίως τη συγγενική «Όψη της Σιωπής»), χαράζεται, ωστόσο, στη δική σου μνήμη σαν ένα θαρραλέο και ευαίσθητο φιλμικό δείγμα υπενθύμισης ενός από τα πολλά μελανά κεφάλαια της Ιστορίας που ουδείς ποτέ βρέθηκε ικανός να αποφασίσει αν θα πρέπει να συντηρεί ή να απωθεί.

Το «Ανγκάρ: Η Mατωμένη Eποχή» προβάλλεται το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Ολύμπιον στις 15:00 και την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 15:30 στον Σταύρο Τορνέ.


Διαβάστε περισσότερα για το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 2 ως τις 11 Μαρτίου 2018. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.