Buzz

«1917»: Eίναι το (αντι)πολεμικό έπος του Σαμ Μέντες ένα δίωρο μονοπλάνο;

στα 10

Δείτε το βίντεο από τα γυρίσματα του «1917», όπου ο Σαμ Μέντες και ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς εξηγούν την ιδέα του «one-shot movie».

«1917»: Eίναι το (αντι)πολεμικό έπος του Σαμ Μέντες ένα δίωρο μονοπλάνο;

Eχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που ο Σαμ Μέντες παραιτήθηκε από το σύμπαν του Τζέιμς Μποντ και γνωρίζαμε ότι ετοίμαζε την επική πολεμική ταινία του - την δεύτερη ταινία εποχής της καριέρας του, μετά το «Revolutionary Road» του 2008.

Το «1917» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ακολουθεί μία μέρα στη ζωή δύο στρατιωτών, του Σκόφιλντ και του Μπλέικ. Δεν είναι μία τυχαία μέρα. Είναι η μέρα που αναλαμβάνουν την αποστολή να διασχίσουν το εχθρικό μέτωπο και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σώσει 1600 ζωές - ανάμεσα στις οποίες και τον αδελφό του Μπλέικ. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Τζορτζ ΜακΚέι («Captain Fantastic») και τον Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν («Game of Thrones»), ενώ τους πλαισιώνουν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μαρκ Στρονγκ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Κόλιν Φερθ, Αντριου Σκοτ και πολλοί άλλοι.

Το καλοκαίρι, είδαμε και το πρώτο, εντυπωσιακό, trailer του «1917», όπου η δουλειά του Σαμ Μέντες, αλλά και του εκπληκτικού διευθυντή φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς, θύμιζε «Δουνκέρκη» και «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν».

1917 607 1

Σήμερα, το featurette από τα γυρίσματα αποκαλύπτει κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό: μετά από ιδέα του ίδιου του Ντίκινς, ο Μέντες συμφώνησε να γύρισουν την ταινία (με την αίσθηση) ενός δίωρου μονοπλάνου. Παρόλο που ο Μέντες χρησιμοποιεί την έκφραση «one-shot movie», αυτό που καταλαβαίνουμε ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για μία σειρά από μονοπλάνα κι όχι ένα μονοπλάνο.

Διαβάστε επίσης: Η επέλαση των Βρετανών. Το «1917» του Σαμ Μέντες έχει ένα άκρως εντυπωσιακό καστ

1917 607 2

1917 607 3

«Ηταν μία συναισθηματική επιλογή» λέει ο Μέντες. «Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά, κυριολεκτικά, με άλογα και άμαξες και τελειώνει με τανκς. Είναι η ιστορική στιγμή που εκμοντερνίστηκε ο πόλεμος, θα μπορούσε να πει κανείς. Για αυτό και σκεφτήκαμε ότι η ταινία θα πρέπει να βιώνεται σε πραγματικό χρόνο...»

«Ηθελα να γίνουμε συνοδοιπόροι αυτών των δύο αντρών - βήμα, βήμα. Σε κάθε τους ανάσα. Επρεπε η ενέργεια της ταινίας να είναι ορμητική και ανελέητη. Ηθελα το θεατή να είναι στο πεδίο μάχης και να βιώνει την ένταση μαζί τους. Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από το μονοπλάνο...»

1917 607 4

1917 607 6

Από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ («Σταυροί στο Μέτωπο») μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ («Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν») και του Κρίστοφερ Νόλαν («Δουνκέρκη»), λίγοι σκηνοθέτες απέφυγαν τον κούφιο επικό εντυπωσιασμό και ελάχιστοι φωτογράφοι κατάφεραν να μάς βυθίσουν πραγματικά στο κλειστοφοβικό σύμπαν των χαρακωμάτων και τον τρόμο του παγιδευμένου στρατιώτη.

Προσθέστε και το «1917» στις (αντι) πολεμικές ταινίες που θα μείνουν αυτόματα κλασικές. Ευχόμαστε, αντίθετα με την αδικημένη «Δουνκέρκη», να διανύσει οι Μέντες/Ντίκινς να διανύσουν το ανταγωνιστικό μέτωπο των βραβείων με επιτυχία και να καταλήξουν με το χρυσό.

Δείτε το βίντεο από τα γυρίσματα και κρατήστε την αναπνοή σας: η αμερικανική πρεμιέρα του «1917» έχει προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ελλάδα έρχεται τον Ιανουάριο του 2020.


Διαβάστε περισσότερα: