Φεστιβάλ / Βραβεία

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» εύχεσαι να μην τελειώσει

στα 10

Η Μαργαρίτα Μαντά δίνει στην Αλκη Ζέη και στις αναμνήσεις πολιτισμού μας το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» εύχεσαι να μην τελειώσει

Είναι μάλλον δύσκολο να κάνεις ένα κακό ντοκιμαντέρ για την Αλκη Ζέη, γιατί η ίδια είναι μια τόσο συναρπαστική προσωπικότητα, τόσο ελκυστική αφηγήτρια κι έχει μια τόσο γεμάτη ζωή ν' αφηγηθεί. Και η Μαργαρίτα Μαντά, δυο χρόνια μετά το «Για Πάντα» της, έχει την εξυπνάδα και το σεβασμό να της παραχωρήσει το βήμα.

Διαβάστε ακόμη: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στο «The Good Postman», ένα μικρό βουλγάρικο χωριό συμπυκνώνει όλη την ελπίδα και την πικρία του κόσμου

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή (με πολλές «αφετηρίες», όπως λέει η ίδια), μιας από τις σπουδαιότερες και πιο τρυφερά οικείες εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας (ακούγοντας και μόνο τους τίλους «Το Καπλάνι της Βιτρίνας», «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις Ράγες», ο καθένας ξαναζεί δικές του αναφορές), και ταυτόχρονα για την ελληνική νεώτερη ιστορία, μια και η ζωή της συνδέθηκε μ' αυτήν, με τον πιο δραστήριο τρόπο. Ξεκινώντας από τη γιορτή για τα πρόσφατα γενέθλιά της, όπου η Αλκη Ζέη, χαρούμενη, κηρύσσει «ηλικιοστάσιο», η ταινία ταξιδεύει πίσω, με την ίδια στο τιμόνι.

ο μεγάλος περίπατος της αλκης 607 Επίσκεψη στο σπίτι στη Σάμο

Με αρχειακό υλικό που συνοδεύει το λόγο τον δικό της, της αδελφής της, της δυναμικής Ελένης Κόκκου και λίγων ανθρώπων που τη γνώρισαν καλά, του Μάνου Ζαχαρία και του Τίτου Πατρίκιου, η ταινία ταξιδεύει στα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, στην κατοχή και στον εμφύλιο, στην ΕΠΟΝ και την αντίσταση, στα πειράματα με την ηθοποιία, στη δημιουργία του Κλούβιου στο κουκλοθέατρο, στη χούντα, στη Ρώμη, στη Γαλλία, στη Μόσχα, στην Τασκένδη, στο γάμο της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη δική της οικογένεια, τον γιο της Πέτρο στον οποίο έκανε baby-sitting ο Ταρκόφσκι για χαρτζιλίκι (προτού ο Πέτρος Σεβαστίκογλου γίνει ο ίδιος σκηνοθέτης - και συνυπογράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ αυτού).

ο μεγάλος περίπατος της αλκης 607 Με την παρέα της μετά τον πόλεμο, ανάμεσά τους Γιώργος Σεβαστίκογλου, Μάνος Χατζιδάκις, Αλέκα Παΐζη

Και φυσικά στα βιβλία, στη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες που ήταν συνυφασμένες με την ανατροφή και με την πορεία της. Σ' έναν στενό, φιλικό κύκλο που αποτελούνταν από τις σημαντικότερες φιγούρες του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος, από τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι, ως τον Πλωρίτη, τον Κάρολο Κουν, τη «θείτσα» Διδώ Σωτηρίου και τη σπουδαία φίλη, από το Γυμνάσιο κιόλας, συγγραφέα Ζωρζ Σαρή.

αλκη ζέη ζωρζ σαρή 607 Με τη Ζωρζ Σαρή

Το ντοκιμαντέρ τρέχει λιτά, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις (αυτές έρχονται από μόνες τους στο θεατή), χωρίς στόμφο ή ίχνος ναρκισσισμού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια Ελλάδα με κέφι, δημιουργικότητα και αδιάκοπες ταλαιπωρίες: «Κανείς απ' τη γενιά μας δεν πρόλαβε να κάνει όσα ήθελε,» λέει η Αλκη Ζέη, «μάς πρόλαβαν άλλα,» αναφερόμενη στους συνεχόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Κι έτσι λιτά, η ουσία του σε καθηλώνει, όταν σκεφτείς πως κάτι τόσο πρόσφατο, όσο τα παιδικά μας χρόνια, έγινε ήδη «Ιστορία» κι όταν συνειδητοποιήσεις πόσο λείπει, τώρα, αυτή η οργανική καλλιέργεια της σκέψης, η αυθόρμητη κουβέντα, ο αυθεντικός πολιτισμός μιας συζήτησης μ' έναν έξυπνο άνθρωπο. Που τον συναντάς, τυχαία και τυχερά, σ' έναν «Περίπατο».

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αλκης» προβάλλεται την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στις 20.00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη και σε επανάληψη το Σάββατο, 11 Μαρτίου, στη 13.00 στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε ακόμη