Φεστιβάλ / Βραβεία

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: όλο το επίσημο πρόγραμμα

στα 10

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, μόλις ανακοίνωσε ολόκληρο το επίσημο πρόγραμμά του. Διαβάστε αναλυτικά και κρατήστε σημειώσεις για όσα δεν πρέπει να χάσετε!

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: όλο το επίσημο πρόγραμμα

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της παγκόσμιας σοδειάς. Ετσι και φέτος, πιστό στο πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα, ένα παλλόμενο ελληνικό τμήμα, καθώς και παράλληλες δράσεις αφύπνισης του κοινού γύρω από κρίσιμα, επίκαιρα θέματα της εποχής μας. Πριν από λίγο, με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου, μάθαμε ολόκληρο το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα της 17ης διοργάνωσης, όπως αυτό το παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στο Ολύμπιον, ανοίγει η αυλαία του φεστιβάλ με την μεγάλη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Χιπ Χοπ» («Hip Hop-Εration») του Μπριν Εβανς, μία ταινία που υμνεί τη χαρά της ζωής. Το ντοκιμαντέρ του Εβανς ακολουθεί τα χορευτικά βήματα μιας όχι και τόσο συνηθισμένης ομάδας χορευτών. Πρόκειται για ηλικιωμένους χιπ χόπερς από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίοι προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χιπ Χοπ στο Λας Βέγκας, σε ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους.

Hip Hop-eration 607

Οι επίδοξοι χορευτές -ανάμεσά τους και αρκετοί άνω των ενενήντα ετών-, ελκυστικές προσωπικότητες με ενδιαφέρουσες ιστορίες ζωής, αψηφούν τις αντιξοότητες και χορεύουν με όση δύναμη και πάθος διαθέτουν. Ζώντας την μεγάλη, αστεία και συγκινητική, περιπέτεια της ομάδας του «Hip Hop-eration», διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός...

Hubert Sauper 607

Μέσα από τα αφιερώματα του, το 17ο Φεστιβάλ τιμά φέτος δυο κινηματογραφιστές οι οποίοι έχουν καταγράψει με καυστική πολιτική ματιά την κοινωνική μας πραγματικότητα: τον Αυστριακό Χούμπερτ Ζάουπερ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, με σημαντική συνεισφορά στις πολιτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Και οι δυο σκηνοθέτες θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Διαβάστε ακόμα: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 7 γερμανικά ντοκιμαντέρ μάς ανοίγουν τα μάτια στον κόσμο

Μάνα 607

63 συνολικά ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της ελληνικής ταινίας τεκμηρίωσης που εντός και εκτός κρίσης επιμένει να κοιτά την αλήθεια στα μάτια. Γνώριμοι και νέοι Ελληνες δημιουργοί ετοιμάζονται για την πρεμιέρα των νέων τους ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ. Με το βλέμμα στραμμένο στην πολιτική, στην κρίση, την κοινωνική αφύπνιση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πορτρέτα ξεχωριστών ανθρώπων της καθημερινότητας και της Τέχνης και τη μνήμη, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ χαρτογραφούν την Ελλάδα του σήμερα και επιβεβαιώνουν πως το σινεμά τεκμηρίωσης υπάρχει και θα υπάρχει, πάνω και πέρα από την όποια ανάγκη και εποχή το γεννά. Διαβάστε αναλυτικά για το ελληνικό τμήμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

XENOS Mahdi FLEIFEL 607

Για 9η συνεχόμενη χρονιά θα υπάρξει ειδικό τμήμα του φεστιβάλ με τίτλο και focus στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει και φέτος ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Συνεχίζεται επίσης το τμήμα «Περιβάλλον» του φεστιβάλ όπου αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στον πλανήτη. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θα βραβεύσε κι εκείνη με τη σειρά της την καλύτερη ταινία της ενότητας.

το καταφύγιο Φερνάν Μελγκάρ 607

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 MONDE, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 MONDE. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών «Μόνες με τις Ιστορίες μας» του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, «Το Καταφύγιο» του Φερνάν Μελγκάρ, «Η Ελλάδα» των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Ερσης Σωτηροπούλου του Νικολά Oτεμάν και «Η Αυτοκρατορία των Οσμών» του Κιμ Νουέν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η λίστα ταινιών κάθε τμήματος στο επίσημο site του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

the measure of all things 607

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του 17ου Φεστιβάλ, μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία θα ζήσουν οι θεατές μέσα από την εκδήλωση «Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 20:30, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Σελίδες από το περίφημο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ζωντανεύουν στο ντοκιμαντέρ «Μέτρο πάντων» («The Measure of All Things>) του Σαμ Γκριν. Ταυτόχρονα με την προβολή της ταινίας, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2004 για Οσκαρ με το ντοκιμαντέρ του «The Weather Underground», αφηγείται επί σκηνής, ενώ το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ ερμηνεύει ζωντανά η εξαμελής ορχήστρα yMusic, σχήμα αναγνωρισμένο για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής.

Συνεχίζεται και το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

TRUE 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πόστερ 607

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 17ου ΦΝΘ θα λάβει φέτος χώρα από τις 15 έως 21 Μαρτίου 2015. Σημείο συνάντησης καθημερινά (10:00-20:00) το ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά, η οποία υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 450 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 60. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), YLE (Φινλανδία), HBO Europe (Ουγγαρία), ΡΙΚ (Κύπρος), OTE TV (Ελλάδα), AL ARABIYA (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), κ.ά. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρέχει συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνεχίζονται και τα Market Talks, η επιτυχημένη σειρά συζητήσεων όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 17ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 7 ταινίες από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, οι οποίες παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στη φετινή διοργάνωση. Φέτος, για πρώτη χρονιά στα Docs in Progress η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc προσφέρει βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ.

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου 2015, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και η λίστα ταινιών κάθε τμήματος στο επίσημο site του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα: