Φεστιβάλ / Βραβεία

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας: με επίκεντρο το παιδί

στα 10

Για δέκατη τέταρτη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επιστρέφει στον Πύργο της Ηλείας από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου, στρέφοντας το βλέμμα στο πάντοτε ανήσυχο εφηβικό και παιδικό σινεμά.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας: με επίκεντρο το παιδί
Σκηνή από το «Run Sister» από τη Φινλανδία που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.

Από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου, ο Πύργος της Ηλείας γίνεται για ακόμη μια χρονιά ένας χώρος κινηματογραφικής συνάντησης για νέους και παιδιά με το Φεστιβάλ Ολυμπιας και τη Camera Zizanio να ενώνουν τον παλμό τους με την πρόσφατη και πάντοτε ενδιαφέρουσα κινηματογραφική παραγωγή νεανικών ταινιών, αλλά και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου για παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν και μεγάλους που θέλουν να παραμείνουν για πάντα παιδιά.

Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ (3 - 10 Δεκεμβρίου) αποτελείται από 45 ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation) από 26 χώρες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Μαρόκο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία).

Η 11η Camera Zizanio (3-10 Δεκεμβρίου), με ταινίες φτιαγμένες από παιδιά, φιλοξενεί φέτος 269 τίτλους από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και για πρώτη φορά περιλαμβάνει και χώρες της Μεσογείου (Κατεχόμενη Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία). Ανάμεσα τους 71 έγιναν πραγματικότητα στην Ελλάδα, αυξάντοντας το ποσοστό τους από την περσινή συμμετοχή. Στο πλαίσιο της Camera Zizanio θα υλοποιηθεί και το «The Mythos Project» μια συλλογική ταινία που θα φτιαχτεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ από όλους όσους παρευρεθούν εκεί και θα αντανακλά τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας μέσα από τα μάτια των ξένων. Οι ταινίες, επίσης, που θα βραβευτούν στην 11η Camera Zizanio θα ταξιδέψουν για το Παρίσι, όπου θα πάρουν μέρος στο Ανεξάρτητο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου/European Independent Film Festival (ÉCU) (30 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2012).

Στα κινηματογραφικά εργαστήρια (4-9 Δεκεμβρίου) συμπεριλαμβάνονται φέτος θεματικές όπως σκηνοθεσία και μοντάζ, animation, ντοκιμαντέρ, clay animation, παραγωγή σχολικών ταινιών, κινηματογραφική ανάλυση, σεμινάρια πληροφορικής, σενάριο, εισαγωγή στο κινούμενο σχέδιο κ.ά.

Η επίσημη έναρξη του 14ου Φεστιβάλ και της 11ης Camera Zizanio θα γίνει στον Πύργο, στο θέατρο Απόλλων, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 20:00. Η τελετή λήξης και η απονομή Βραβείων του 14ου Φεστιβάλ και της 11ης Camera Zizanio θα γίνει στον Πύργο, στο θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 20:00.