Buzz

Aντίο γίγαντα Τζον Στιούαρτ: 10 φορές που ξεπέρασες σε ήθος τη «δημοσιογραφία»

στα 10

Aπόψε είναι η τελευταία εμφάνιση του Τζον Στιούαρτ στην καρέκλα του «Daily Show». Θρήνος. Ποιος θα μάς λέει πλέον τις ειδήσεις με επώδυνη ειλικρίνεια, κριτική άποψη και πολιτική ηθική; Δείτε 10 βίντεο που αποδεικνύουν ότι ο κωμικός από το Νιου Τζέρσεϊ ήταν ο καλύτερος (κι ο μόνος, ίσως) δημοσιογράφος της αμερικανικής τηλεόρασης.

Aντίο γίγαντα Τζον Στιούαρτ: 10 φορές που ξεπέρασες σε ήθος τη «δημοσιογραφία»

Ο ευφυής παρουσιαστής του «The Daily Show», Τζον Στιούαρτ, ένας σατιρικός κωμικός που επί 16 χρόνια κοιτά την πολυσύνθετη αμερικανική και διεθνή επικαιρότητα με πολύ πιο οξυδερκές, ευκρινές και ακριβοδίκαιο βλέμμα από πολιτικούς δημοσιογράφους, απόψε συνταξιοδοτείται. Παραιτείται από την καρέκλα του, κρεμάει γραβάτες και μικρόφωνα, μάς αφήνει μόνους. Μόνους με την -στην καλύτερη περίπτωση- προχειρότητα, αλλά κυρίως την μεροληψία, το κακό ρεπορτάζ και την αναπαραγωγή τρομολαγνείας αλά Fox News. Ποιος θα μάς λέει πια ειδήσεις με τον τρόπο του Στιούαρτ - ειλικρινά (σε σημείο αμηχανίας), με άποψη (σε σημείο προσωπικού ρίσκου) και μία ασυμβίβαστη πολιτική ηθική;

Διαβάστε ακόμα: απόψε στις ελληνικές αίθουσες κάνει πρεμιέρα το «Αρωμα Ελευθερίας», το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζον Στιούαρτ

Οσοι υπάρξατε φανς του «Daily Show» γνωρίζετε ότι ο Στιούαρτ (και η εξαιρετική δημοσιογραφική του ομάδα φυσικά) δεν χαριζόντουσαν σε κανέναν. Ολοι βρέθηκαν ισότιμα κάτω από το μικροσκόπιο της φλεγματικής χιουμοριστικής κριτικής του. Αν και δηλωμένος Δημοκρατικός, έχει ξετινάξει σε συνεντεύξεις του μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα. Αν και Αμερικανός, έχει ξεσκίσει τον κακώς εννοούμενο πατριωτισμό της χώρας του. Αν και Εβραίος από το Νιου Τζέρσεϊ, δεν έχει μπει ποτέ στον πειρασμό (ίσα ίσα έχει κατακεραυνώσει όσους το κάνουν) να παρουσιάσει το Ισλάμ ως ένα σκοτεινό σύμπαν τρομοκρατίας, αλλά αντίθετα έχει στραφεί κατά του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος εποχής; Ο Τζον Στιούαρτ εγκαταλείπει το «The Daily Show»

Και υπάρξαν φορές που το παρεμβατικό, εξαιρετικό στην λεπτομέρεια ρεπορτάζ του, αν και "κωμικό", έκανε μεγαλύτερο καλό στους πολίτες της Αμερικής και του κόσμου, από όλα τα ελεηνά επαγγελματικά δημοσιογραφικά δελτία μαζί. Πάμε να δούμε 10 παραδείγματα από το 1999 μέχρι σήμερα, όπου ο Τζον Στιούαρτ έβαλε τα γυαλιά στους "δημοσιογράφους".

Εκλογές 2000, Τζορτζ Μπους και το φιάσκο της Φλόριντα

Θυμάστε το σκάνδαλο των αμερικανικών εκλογών του 2000 και την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα που ανακύρηξε νικητή τον Τζορτζ Μπους με αμφιλεγόμενα νούμερα; Ο "ανταποκριτής του Daily Show" τότε, Στίβεν Κολμπέρ, είχε παρομοιάσει την πολιτική ένταση με τις εκλογές Κένεντι εναντίον Νίξον: «έχω μία Βιετνάμ επίγευση - πόλεμοι που δεν μπορούμε να νικήσουμε, πολιτική διαφθορά, χάος στους δρόμους». Επί ένα μήνα, ο Στιούαρτ και οι συνεργάτες του έριχναν χιουμοριστικές γροθιές στο σαγόνι του συστήματος, βγάζοντας τα ψέματα του στρατοπέδου Μπους νοκ άουτ. Για το συνολικό ρεπορτάζ τους κέρδισαν ΕΜΜΥ, ανάμεσα σε πολλά άλλα τηλεοπτικά βραβεία.

The Daily Show
Get More: Daily Show Full Episodes,The Daily Show on Facebook,Daily Show Video Archive


Επιστροφή στο στούντιο μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Κλονισμένος αλλά καθόλου στημένος, συγκινημένος αλλά ειλικρινής, με κλασάτο χιούμορ να υπογραμμίζει τη σοβαρότητά του, ο Στιούαρτ είχε επανέλθει στην καρέκλα του «Daily Show» μετά από μέρες αποχής: το Comedy Chanel είχε σταματήσει τις εκπομπές του, ως φόρο τιμής στα θύματα. «Μάς είπαν να επιστρέψουμε στις δουλειές μας. Λες και είναι απλό. Είναι όμως καθήκον μου και μεγάλο μου προνόμιο να το κάνω....» Θέλετε να δείτε πώς παραδίδει κανείς μαθήματα ευπρέπειας σε στιγμές κρίσης και εθνικής τραγωδίας; Πατήστε το play.

The Daily Show
Get More: Daily Show Full Episodes,The Daily Show on Facebook,Daily Show Video Archive


Οταν το Κογκρέσο καταψήφιζε τα μέτρα αποζημίωσης στους πυροσβέστες της 11ης Σεπτεμβρίου (6 Δεκεμβρίου 2010)

Πολλοί από τους πυροσβέστες που έτρεξαν στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετά από χρόνια νόσησαν με καρκίνους, αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοπάθειες. Η Κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί να περάσει μία νομοθεσία που δίνει αποζημιώσεις στις οικογένειές τους, αλλά το Κογκρέσο καταψηφίζει. Ο Στιούαρτ κάνει το ακόλουθο ρεπορτάζ και 6 μέρες αργότερα η νομοθεσία περνάει. Μάλιστα ο ίδιος ο Ομπάμα τον αναφέρει και τον ευχαριστεί ονομαστικά.

The Daily Show
Get More: Daily Show Full Episodes,The Daily Show on Facebook,Daily Show Video Archive


Εκλογές 2004 και το φιάσκο επαναλαμβάνεται

Ο Στιούαρτ καταφέρνει να ξεσκονίσει όλους τους υποψηφίους με έναν ουσιαστικότερο τρόπο από ό,τι οι σοβαροφανείς «συνάδελφοί» του δημοσιογράφοι στα δελτία ειδήσεων, ξεσκεπάζοντας μέσα από το βιτριολικό του χιούμορ την ανικανότητά τους. Ανταποκριτές του τότε; Στίβεν Κολμπέρ και Στιβ Καρέλ!

Δείτε ακόμα: Ο ΤζονΣτιούαρτ και η Μέριλ Στριπ συζητούν για το σεξιστικό Χόλιγουντ


Ο Ρομπέν των Φτωχών

Το 2011 το επιχείρημα των συντηρητικών ήταν ότι οι άποροι και άνεργοι της Αμερικής δεν πληρώνουν φόρους κι αυτό είναι άδικο για τους παραγωγικούς πολίτες που δουλεύουν για να στηρίζουν μία τέτοια οικονομία. Συνέπεσε και μία επιχείρηση της κυβέρνησης να φορολογήσει ακόμα πιο σκληρά τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και ακούστηκαν όροι στο Κογκρέσο όπως «σοσιαλιστική δικτατορία». Την υπεράσπιση των φτωχών ανέλαβε ο Στιούαρτ με πύρινη γλώσσα και απλά μαθήματα οικονομίας. Τόσο απλά που ήταν πραγματικά αστεία.


Η κόντρα με τον Μπιλ Ο Ράιλι

Ο παρουσιαστής ειδήσεων του Fox News Μπιλ Ο Ράιλι έχει επιτεθεί πολλές φορές προσωπικά στον κομμουνιστή Τζον Στιούαρτ κι ο Στιούαρτ τον έχει καυτηριάσει ακόμα περισσότερες. Το φοβερό με την αμερικανική τηλεόραση: και οι δύο έχουν εμφανιστεί στις εκπομπές ο ένας του άλλου, ως καλεσμένοι. Τον Οκτώβριο του 2014, με φοβερή υπομονή, κατάμαυρο χιούμορ, επιχειρήματα και γεγονότα, ο Στιούαρτ αναγκάζει τον (γιατί να το κρύψουμε άλλωστε) ρατσιστή Ο Ράιλι να ομολογήσει ότι οι λευκοί αμερικανοί έχουν ένα συστημικό πλεονέκτημα απέναντι στους αφροαμερικανούς πολίτες.


Τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη και κριτική στο CNN

Οσο κι αν ο Στιούαρτ αφιέρωνε το μεγαλύτερο κομμάτι του σόου του για να τα χώσει στο Fox News, ή όπως «τρυφερά» αποκαλούσε «Bullshit Mountain», η δεύτερη αδυναμία του ήταν το CNN. Το ακόλουθο βίντεό του εξέθεσε ανεπανόρθωτα (και πολύ σωστά έκανε) τους ρεπόρτερ του καναλιού που στο όνομα της ταχύτητας της είδησης, έκαναν απρόσεχτο και εγκληματικά ανεύθυνο ρεπορτάζ από τους δρόμους της Βοστώνης, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο μαραθώνιο του 2013. Μία σειρά από ανακρίβειες άρχισαν να επαναλαμβάνονται κι από τα υπόλοιπα κανάλια, ιστοσελίδες και blogs δημιουργώντας χάος.


Ανακρίνοντας την Νάνσι Πελόζι

Αποδεικνύοντας ότι η ατζέντα του δεν έχει στόχο μόνο τους Ρεπουμπλικάνους, τους ισχυρούς συντηρητικούς και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο Στιούαρτ άφησε εποχή φέρνοντας σε μεγάλη αμηχανία την Δημοκρατική εκπρόσωπο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι κάνοντάς της μια σκληρή συνέντευξη και στριμώχνοντάς την με απλά ερωτήματα: γιατί οι αριστεροί πολιτικοί καταφέρονται εναντίον της πολιτικής διαφθοράς και του χρήματος, αλλά συνεχίζουν να αποδέχονται οικονομικές ενισχύσεις από επιχειρηματίες και λομπίστες;


H περίπτωση Τζούντιθ Μίλερ

Ο Στιούαρτ κάλεσε στην εκπομπή του και ανέκρινε την πρώην δημοσιογράφο των «New York Times» που «ειδικευόταν» στην κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ, Τζούντιθ Μίλερ. Της απηύθυνε ξεκάθαρα την κατηγορία ότι η προχειρότητα, η μεροληψία και η κακόβουλη τακτική των ρεπορτάζ της συνετέλεσαν στην κρίση που δίχασε μια ολόκληρη χώρα και οδήγησε στον Πόλεμο στο Ιράκ. Επί 22 λεπτά, ο Στιούαρτ επιτίθεται στην Μίλερ για τις μη τσεκαρισμένες πηγές της, την απροκάλυπτη συνεργασία της με την Κυβέρνηση Μπους, το τεμπέλικο ρεπορτάζ της και την αβάσιμη εμμονή της να υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν έκρυβε όπλα μαζικής καταστροφής. Στο τέλος την αποχαιρετά δηλώνοντας ότι λυπάται για την κατάντια της δημοσιογραφίας. Αουτς!


Η δολοφονία μαύρου μαθητή από λευκό αστυνομικό και οι βίαιες διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον

Στις 9 Αυγούστου 2014, η κοινότητα του Φέργκιουσον (προάστιο του Σεν Λούις, Μιζούρι), η Αμερική κι ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε κι αντέδρασε σε ακόμα μία περίπτωση «αστυνομικού λάθους» με θύμα αφροαμερικανό πολίτη: λευκός αστυνομικός εκτελεί με 6 σφαίρες τον Μάικλ Μπράουν, έναν 18χρονο άοπλο αφροαμερικανό μαθητή. Μέσα σ' ένα 10λεπτο, ο Στιούαρτ ξεμπροστιάζει μια και καλή το βαθύ ρατσισμό της Αμερικής - από την αστυνομία μέχρι τα media.Με πυκνή γλώσσα και συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Στιούαρτ επιδεικνύει πώς ένα λευκός μπορεί να οπλοφορεί ανενόχλητος στην Αμερική και οι αστυνομικοί δεν τον αγγίζουν, ενώ στους μαύρους πυροβολούν ανυπεράσπιστα παιδιά. Καυστικός, αστείος και καταγγελτικός ο Στιούαρτ αναλύει πώς εκπαιδεύεται η κουλτούρα του αμερικανού θεατή να παραμένει ρατσιστής. Είναι άξιο προσοχής πώς όταν ακούμε τις ειδήσεις με τον πολιτικά σωστό τρόπο μάς φαίνεται κάτι σχεδόν... επαναστατικό!

Διαβάστε αναλυτικά: Υπόθεση Ferguson: Το Χόλιγουντ αντιδρά στην απαλλαγή του αστυνομικού


Διαβάστε περισσότερα: