Buzz

10 πράγματα για τα οποία θα θυμόμαστε για πάντα τον Σταν Λι

στα 10

Από έναν υπερήρωα, μέχρι μια άτακα του, αυτά είναι τα 10 πράγματα που αποδεικνύουν πως ο Σταν Λι ήταν ο ήρωας μιας ολόκληρης γενιάς.

10 πράγματα για τα οποία θα θυμόμαστε για πάντα τον Σταν Λι

Ο Σταν Λι όχι μόνο ήταν ο πατέρας των κόμικς όπως τα ξέρουμε σήμερα, αλλά είχε αφήσει και το δικό του, τεράστιο, στίγμα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Ηταν συγγραφέας, ηθοποιός, δημιουργός μερικών από τους πιο σπουδαίων υπερηρώων κόμικς, όπως του Spider-Man, των X-Men, του Thor, του Iron Man, του Black Panther και των Fantastic Four.

Μα πάνω από όλα ήταν ένας μεγάλος οραματιστής, με μια καριέρα που εκτείνεται για πάνω από εφτά δεκαετίες, όπου μέσα σε αυτές επηρέασε μια ολόκληρη γενιά με τις ιστορίες του. Εμείς εδώ στο Flix θυμόμαστε αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο, το μοναδικό καλλιτέχνη, τον Σταν Λι, απαριθμώντας 10 πράγματα από την καριέρα του για τα οποία δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σταν Λι ήταν o πραγματικός υπερήρωας της διπλανής πόρτας

Η πρώτη του ιστορία στα κόμικς

H πρώτη του δουλειά σε κάποιο κόμικ ήταν όταν έγραψε μια δίφυλλη ιστορία με τίτλο «The Traitor's Revenge!» στo τεύχος 3 του «Captain America Comics» τον Μάιο του 1941, με το ψευδώνυμο Σταν Λι, το οποίο υιοθέτησε αργότερα ως το πραγματικό του όνομα. Η πρώτη του όμως ολοκληρωμένη ιστορία ήταν το 5ο τεύχος του «Captain America Comics», το οποίο δημοσιεύτηκε την 1η Αυγούστου του 1941.

captain america 607

Ενας υπερήρωας

Αν και ο Σταν Λι έχει δημιουργήσει αρκετούς υπερήρωες, για έναν είναι σίγουρο πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Μετά την τεράστια επιτυχία που είχαν οι Fantastic Four, ο Λι προσπαθούσε να βρει μια ιδέα για τον επόμενο υπερήρωά του. Και έτσι δημιούργησε, μαζί με τον Στιβ Ντίτκο, ίσως έναν από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες στην ιστορία των κόμικς, τον Spider-Man. Ο Λι είχε δηλώσει πως η ιδέα για τον Ανθρωπο Αράχνη του ήρθε από την μεγάλη ζήτηση των κόμικς κυρίως από εφήβους, και ήθελε να φτιάξει έναν χαρακτήρα με τον οποίο θα μπορούσαν εύκολα να ταυτιστούν. Ετσι, ο Πίτερ Πάρκερ και το alter ego του ο Spider-Man, έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στο 15ο τεύχος της ανθολογίας κόμικς «Amazing Fantasy», τον Αύγουστο του 1962.

spider-man 607

Ενα τεύχος

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τα κόμικς της Marvel ήταν ήδη αρκετά δημοφιλή. Ετσι το 1971 ο Λι έλαβε ένα γράμμα από το Αμερικάνικο Υπουργείο Υγείας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας, ζητώντας του να γράψει μια ιστορία με ένα μήνυμα κατά των ναρκωτικών. Εκατσε και έγραψε μια ιστορία για το τεύχος 96 του «Amazing Spider-Man» στο οποίο ο Χάρι Οσμπορν, ο φίλος του Πίτερ Πάρκερ, εθίζεται σε χάπια μετά από έναν χωρισμό. Ομως η Αμερικάνικη Αρχή Βιβλίων Κόμικς, απαγόρευσε την δημοσίευση του λόγω «ευαίσθητου περιεχομένου». Ο Λι, παρόλα αυτά, το έκδωσε χωρίς της επίσημη σφραγίδα της Αρχής. Το συγκεκριμένο τεύχος έγινε ανάρπαστο, αλλά και η αιτία να χαλαρώσουν οι περιορισμοί για την έκδοση κόμικς.

spider-man cover 607

Μια ατάκα

Η ατάκα που έχει κάνει γνωστή ο Σταν Λι είναι το θρυλικό «Excelsior!», που σημαίνει ακόμα πιο ψηλά. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω στα 60s, όταν ο Σταν Λι ξεκίνησε μια μηνιαία στήλη με τίτλο «Stan's Soapbox» στο Marvel's Bullpen Bulletins. Ο Λι τελειώνε τη στήλη του με τη φράση «Excelsior».

excelsior stan lee

Ενα κάμεο σε ταινία

Ο Σταν Λι, σαν ένας νέος Αλφρεντ Χίτσκοκ, του άρεσε να κάνει μικρές εμφανίσεις σε ταινίες και σειρές της Marvel. Το πρώτο του κάμεο ήταν το 1989 στην τηλεταινία «The Trial of the Incredible Hulk». Και μπορεί το πιο αγαπημένο του κινηματογραφικό πέρασμα για εκείνον, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, να ήταν στο «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer», αλλά για μας θα είναι εκείνο στο «Spider-Man 3», κυρίως λόγω της ατάκας που λέει στον Πίτερ Πάρκερ «Ξέρεις, νομίζω πως ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει την διαφορά.»


Ενα πρωτότυπο πράγμα που έκανε

Οταν ο Spider-Man παντρεύτηκε την Μαίρη Τζέιν στο τεύχος 21 του «The Amazing Spider-Man Annual» το 1987, η Marvel έκανε ένα διαφημιστικό event στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης, με ηθοποιούς να έχουν ντυθεί ως Spider-Man και Μαίρη Τζέιν, με τον Σταν Λι να τελεί χρέη ιερέα και να παντρεύει το ευτυχισμένο ζεύγος, μπροστά στα μάτια χιλιάδων θαυμαστών τους.


Ενας υπερκακός

Για κάθε υπερήρωα, έπρεπε να υπάρχει και ένας κακός για να αντιμετωπίσει. Ισως ένα από τους καλύτερούς και, κατά τον ίδιο τον Σταν Λι, πιο παρεξηγημένους κακούς που έχει δημιουργήσει ποτέ ήταν ο Dr. Doom. O Δόκτωρ Βίκτωρ βον Ντουμ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο τεύχος 5 των «Fantastic Four» τον Ιούλιο του 1962. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας μάλιστα είναι και ο αγαπημένος του Λι, ο οποίος δήλωσε πως «επειδή θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο, δεν είναι και απαραίτητα 100% κακός.»

dr. doom 607

Μια βράβευση

Το 2008, ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Τζορτζ Μπους, βράβευσε τον Σταν Λι με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση των ΗΠΑ. Είναι ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, συγγραφέας κόμικς που βραβεύεται με το συγκεκριμένο μετάλλιο.

stan lee 607

Μια φιλανθρωπία

Πέρα από τα κόμικς όμως, ο Σταν Λι έδωσε στον κόσμο και το Ιδρυμα Σταν Λι, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την καλυτέρευση της παιδείας, της εκπαίδευσης και των τεχνών. Οι αναφερόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν την υποστήριξη προγραμμάτων και ιδεών που βελτιώνουν την πρόσβαση στου πόρους της παιδείας καθώς και την προώθηση της διαφορετικότητας, του πολιτισμού και των τεχνών.

stan lee foundation 607

Μια τηλεοπτική σειρά

Ο Σταν Λι είχε την δική του τηλεοπτική σειρά, με τίτλο «Stan Lee’s Superhumans», και προβλήθηκε στο History Channel από το 2010 ως το 2014 για 31 επεισόδια. Εκει ο Λι μαζί με τον σκιτσογράφο Ντάνιελ Μπράουνινγκ έψαχναν να βρουν πραγματικούς υπερήρωες – ανθρώπους με υπερφυσικές σωματικές και ψυχικές ικανότητες. Και κατάφεραν να ανακαλύψουν ανθρώπους που άντεχαν υψηλές τάσεις ηλεκτρισμού, με ικανότητες τηλεκίνησης, ακόμα και έναν πραγματικό Daredevil.


Διαβάστε ακόμα: To Χόλιγουντ, ο Captain America και όλοι οι υπερήρωες της διπλανής πόρτας αποχαιρετούν τον Σταν Λι