Ακρα

της Δήμητρας Μπαμπαδήμα

ΚΡΙΤΙΚΗ 06 MAY

5 στα 10

H αληθινή ιστορία του ανθρώπου που θέλησε να κολυμπήσει 140 χιλιόμετρα στο Αιγαίο Πέλαγος, στο ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Μπαμπαδήμα που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από 11 Μαΐου στον κινηματογράφο Δαναό.

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι νέος, ένας φιλόδοξος υπεραθλητής. Το 2017 εκτέλεσε τον τετραπλό διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, κολυμπώντας 104 χιλιόμετρα σε 34 ώρες. Τώρα έχει ένα νέο στόχο: να διανύσει, κολυμπώντας φυσικά, την απόσταση από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, 140 χιλιόμετρα με αντίπαλο το Αιγαίο Πέλαγος, ώστε ν' αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να τραβήξει και την προσοχή του κοινού προς το ακριτικό νησί. Η Δήμητρα Μπαμπαδήμα και το συνεργείο της γίνονται συνοδοιπόροι του.

Το ντοκιμαντέρ είναι έξυπνα σκηνοθετημένο, ακόμα και υπερ-σκηνοθετημένο θα έλεγε κανείς. Με πολλές και μεγάλες αφηγήσεις από τον Χρυσικόπουλο και την ομάδα του, 13 άτομα συνολικά, η Μπαμπαδήμα, για ν' αποφύγει τα talking heads, δίνει χρόνο στο voice over, αποκαλύπτοντας στην οθόνη πανέμορφα, σχεδόν εστέτ πλάνα του πονήματος του κολυμβητή, του κορμιού του, της θάλασσας που αναπτύσσει τη δική της, αυτόνομη και πεισματάρικη προσωπικότητα.

Η αφήγηση, με συχνές εναλλαγές προσώπων, κρατά γρήγορο ρυθμό, εξελισσόμενη σ' ένα αληθινό θρίλερ, με θαλάσσιες απειλές, επιθετικά ψάρια και συνοριακές καταπατήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η Μπαμπαδήμα αποφασίζει στην ιστορία του νέου υπερ-αθλητή, ν' αντιπαραβάλει, ατυχώς, τις καταθέσεις ψυχής του γλύπτη Αλέξανδρου Ζυγούρη, «στεριωμένου» στο Καστελόριζο, ο οποίος μονολογεί αποκλειστικά φιλοσοφικούς στοχασμούς και συμβουλές ταπεινότητας, δίνοντας στο φιλμ μια ποιότητα επιτήδευσης που δεν έχει ανάγκη.

Η Μπαμπαδήμα παίζει διακριτικά και με άλλες ιδέες: μια αχνή ύβρι που διαπράττει ένας αλόγιστος, τολμηρός νέος, μ' ένα αδικαιολόγητης σιγουριάς, απροετοίμαστο κι ανεκπαίδευτο πλήρωμα. Μια ομάδα αγνώστων, τους οποίους η πρόκληση της φύσης μετατρέπει σε οικογένεια.

Ακόμα, μια τρυφερή ματιά στην αποδοχή της αποτυχίας, στη διαιώνιση της προσπάθειας. Μπορεί το φινάλε της να είναι πιεστικό, να προσπαθεί με το ζόρι να επιβάλει τη συναισθηματική ένταση με επαναλήψεις πλάνων-κλειδιών συνοδεία μεγαλειώδους μουσικής. Στο «σώμα» της, ωστόσο, η ταινία, στο πώς αποδίδει την αγωνία, πραγματική και υπαρξιακή, κρύβει ευπρόσδεκτη γοητεία και δύναμη.

Η ταινία θα προβληθεί στον Κινηματογράφο Δαναό στις εξής ημερομηνίες και ώρες: Σάββατο 11/5 & Κυριακή 12/5: 18.00 Τρίτη 14/5: 22.00 Κυριακή 19/5: 18.00 Τρίτη 21/5: 22.00


Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.