Ενημέρωση

Best of 2013: Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Flix

στα 10

Είδατε, ψηφίσατε, μετρήσαμε... Ας αποχαιρετήσουμε οριστικά το 2013 με τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς όπως τις αποφασίσατε εσείς, οι αναγνώστες του Flix.

Flix Team
Best of 2013: Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Flix

Παραδοσιακά, η δεκάδα των καλύτερων ταινιών των αναγνωστών του Flix κλείνει οριστικά την κινηματογραφική χρονιά που αφήνουμε πίσω μας, βρίσκοντας όλους με νέες ορέξεις για τις νέες ταινίες που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας και για ακόμη μια χρονιά για την πίστη που δείχνετε στο Flix, αλλά και στο σινεμά. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει...

2

10. 12 Χρόνια Σκλάβος (12 Years a Slave) του Στιβ ΜακΚουίν

Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του 2013 και - όπως όλα δείχνουν - φαβορί για τα φετινά Οσκαρ, το «12 Χρόνια Σκλάβος» δεν είναι μόνο η εκδοχή ενός σπουδαίου σκηνοθέτη/εικαστικού πάνω στη δουλεία αλλά και ένα χάρτης μιας Αμερικής που βασανίζει και βασανίζεται ακόμη και σήμερα για την έννοια «ελευθερία». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «12 Χρόνια Σκλάβος»

2

9. Η Τέλεια Ομορφιά (La Grande Bellezza) του Πάολο Σορεντίνο

Υπήρξε αδύνατον να μείνεις ασυγκίνητος από το ταξίδι στη μνήμη και στην αιώνια ομορφιά της Ρώμης που κάνει ο Τζεπ πατώντας ευλαβικά πάνω στο φάντασμα της «Dolce Vita» του Φεντερίκο Φελίνι. Με κάθε του σκηνή να μοιάζει ένα μικρό κομψοτέχνημα, το φιλμ του Πάολο Σορεντίνο ήταν σίγουρα μια από τις πιο όμορφες κινηματογραφικές εμπειρίες της χρονιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Τέλεια Ομορφιά»

2

8. Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου (Beasts of the Southern Wild) του Μπεν Ζάιτλιν

Ενα ωμό, ακατέργαστο, βαθιά συγκινητικό και σκηνοθετημένο σαν μια ανάσα αριστούργημα, το καλύτερο αμερικάνικο ανεξάρτητο φιλμ της περασμένης χρονιάς, μια ταινία που θυμάσαι καιρό μετά την πρώτη θεάσή της, σαν μια ιστορία που κάποτε σου διηγήθηκαν τόσο παραστατικά που σχεδόν ένιωσες να τη ζεις. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τα «Μυθικά Πλάσματα του Νότου»

2

7. Prisoners του Ντενί Βιλνέβ

Μια μυστηριώδης απαγωγή, ένα δαιδαλώδες θρίλερ, μια ατμόσφαιρα τόσο υποβλητική φτιαγμένη για να σε κάνει να βυθιστείς στο σκοτάδι των ηρώων, έτσι όπως τους υποδύονται με πάθος ο Χιου Τζάκμαν και ο Τζέικ Τζίλενχαλ. Εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα με ίσως το καλύτερο word of mouth της χρονιάς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Prisoners»

2

6. Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

To καλοκαίρι του Τζέσι και της Σελίν στην Ελλάδα ήταν απλώς ακαταμάχητο. Εκλεισε τον κύκλο μιας ερωτικής ιστορίας που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, διασχίζοντας όλη τη διαδρομή από την εφηβεία στην ωριμότητα με τη σοφία των δημιουργών του και ένα σενάριο που γράφτηκε, διαβάστηκε και μετά παίχτηκε σαν να ήταν αληθινή ζωή. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Πριν τα Μεσάνυχτα»

2

5. Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine) του Γούντι Αλεν

Η καλύτερη ταινία του Γούντι Αλεν εδώ και χρόνια, η ταινία που θα αξίζει να αναφερόμαστε κάποτε όταν θα χρειαστεί (αν χρειαστεί) να απαντήσουμε στην ερώτηση «πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι η Κέιτ Μπλάνσετ;», ένα γλυκόπικρο σχόλιο για τη ζωή, τον έρωτα και τις μεγάλες προσδοκίες. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τη «Θλιμμένη Τζάσμιν»

2

4. Frances Ha του Νόα Μπόμπακ

Η πιο «έγχρωμη» ασπρόμαυρη ταινία της χρονιάς, ένα meant to be classic για το πως παντρεύεις τον Γούντι Αλεν με τη nouvelle vague παραδίδοντας έναν από τους σπουδαιότερους γυναικείους χαρακτήρες που απολαύσαμε τα τελευταία χρόνια στη μεγάλη οθόνη. Ασε που θα θέλαμε και τη Φράνσις για κολλητή μας... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Frances Ha»

2

3. H Zωή της Αντέλ (La Vie D' Adele) του Αμπντελατίφ Κεσίς

Συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ταινία φέτος και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους. Αυτούς δηλαδή που θα τη συνοδεύουν για πάντα ως ένα αριστουργηματικό πορτρέτο μιας ερωτικής σχέσης που καθώς εκτυλίσσεται με κάθε του λεπτομέρεια στη μεγάλη οθόνη μοιάζει να τρυπώνει μέσα στο μυαλό σου σαν μια συλλογική μνήμη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τη «Ζωή της Αντέλ»

2

2. Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν

Εκεί όπου το blockbuster σινεμά συναντά την κινηματογραφική ποίηση, το κατόρθωμα του Αλφόνσο Κουαρόν αιωρείται μετά την πρώτη του θέαση ως μια χωρίς προηγούμενο συγκλονιστική εμπειρία. Με φανατικούς υπέρμαχους και εξίσου φανατικούς πολέμιους, δείχνει να το λατρέψατε σαν το εμβληματικό φιλμ που του αξίζει. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Gravity»

2

1. Django, ο Τιμωρός (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο

Το είδατε στις αρχές του 2013, αλλά δεν φάνηκε να το έχετε ξεχάσει όταν ήρθε η ώρα να δηλώσετε την αιώνια αγάπη σας στον Κουέντιν Ταραντίνο. Το πειραγμένο γουέστερν του, η δική του διακήρυξη ελευθερίας ενάντια στην δουλεία, ένα από τα πιο διασκεδαστικά και ταυτόχρονα σκεπτόμενα tributes που έγιναν ποτέ για τη σημασία του black power. Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «Django Unchained»


Οι αναγνώστες του Flix ψήφισαν συνολικά περισσότερες από 130 ταινίες. Ανάμεσά τους... μερικές του 2012 και μερικές του 2014 (παρόλη την αυστηρή λίστα των κυκλοφοριών της χρονιάς) οι οποίες φυσικά και δεν καταμετρήθηκαν στην επιλογή της παραπάνω λίστας. Η διαφορά ανάμεσα στο «Django Unchained» και το «Gravity» ήταν μόλις δύο ψήφοι, ενώ αμέσως κάτω από την τελική δεκάδα ακολουθούν το «Παρελθόν» του Ασγκάρ Φαρχαντί, το «Τέλειο Χτύπημα» του Τζουζέπε Τορνατόρε, το «Μετά τη Λουτσία» του Μισέλ Φράνκο και το «Pieta» του Κιμ Κι - ντουκ. Ψηφίστηκαν επίσης συνολικά 21 ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ με περισσότερες ψήφους να πηγαίνουν στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, στο «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου, στο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και στον «Εχθρό Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Από τις δέκα ταινίες των αναγνωστών, επτά βρέθηκαν και στην δεκάδα των συντακτών του Flix.

[O τυχερός που θα κερδίσει σε DVD τη δεκάδα των αναγνωστών του Flix είναι ο Κωνσταντίνος Κόττας.]


Διαβάστε εδώ τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2013 όπως τις ψήφισαν οι συντάκτες του Flix.

Tags: best of 2013