Συνέντευξη

Η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Γκέτε στην Αθήνα, Ουλρίκε Ντρίσνερ, μιλάει στο Flix

στα 10

Η Διευθύντρια του Γλωσσικού Τμήματος του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και Υποδιευθύντρια του Goethe-Institut Athen μιλάει στο Flix για τη σημασία του να μαθαίνεις γερμανικά στο Ινστιτούτο Γκέτε, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον... Μπίλι Γουάιλντερ.

Η υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Γκέτε στην Αθήνα, Ουλρίκε Ντρίσνερ, μιλάει στο Flix
(φωτό: © Goethe-Institut Athen/Dimitris Michalakis)

Πιστό στη μεγάλη παράδοση μιας συνδυαστικής δράσης ανάμεσα στα πλέον εξειδικευμένα μαθήματα γερμανικών στην Ελλάδα και στην πολιτιστική του προσφορά, το Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας υποδέχεται αυτές τις μέρες τους νέους του μαθητές. Το Flix ζήτησε από την Διευθύντρια του Γλωσσικού Τμήματος του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και Υποδιευθύντρια του Goethe-Institut Athen, Ουλρίκε Ντρίσνερ να μας αποκαλύψει τη σημασία του να μαθαίνει κανείς ξένες γλώσσες στην Ευρώπη του σήμερα, την ευρωπαϊκή διάσταση του Ινστιτούτου, το στοίχημα της πολιτιστικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου και τις αγαπημένες της ταινίες. Και αυτή μας απάντησε σε άπταιστα ελληνικά...

Τι θα απαντούσατε σε όποιον σας ρωτούσε για ποιο λόγο να μάθει Γερμανικά στην Ευρώπη του σήμερα;

Επιτρέψτε μου ως απάντηση μια άλλη διατύπωση: Οχι μόνο στην Ευρώπη του σήμερα, αλλά και σ’ εκείνη του παρελθόντος, κυρίως όμως στην Ευρώπη του μέλλοντος ας μάθουμε όσες ξένες γλώσσες μπορούμε για να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Η γλώσσα είναι το κατ' εξοχήν μέσο για να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τον γείτονα μας, τον συνάνθρωπο μας.Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τον πολιτισμό μιας χώρας και εν τέλει κατανοούμε τον Αλλο.

Διαβάζουμε ότι το Ινστιτούτο Γκέτε έχει ιδρυθεί με στόχο την προώθηση της γερμανικής γλώσσας και κουλτούρας στο εξωτερικό. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ένα άνοιγμα προς τα ευρωπαϊκά θέματα. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό για το έργο του Ινστιτούτου;

Η Γερμανία είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι κομμάτι της Ευρώπης - και η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από γεωγραφικός χώρος, κάτι περισσότερο από μια ήπειρο. Η Γερμανία αυτοκατανοείται ως κομμάτι αυτού του κάτι περισσότερο που είναι πολιτισμός. Είναι επομένως απόλυτα φυσικό οι προτάσεις πολιτισμού και παιδείας που προέρχονται από το Goethe-Institut να αφορούν ευρωπαϊκά θέματα, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε και με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς - και εννοείται ότι αυτοί είναι πρωτίστως οι ελληνικοί, καθότι το Ινστιτούτο της Αθήνας βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Ελλάδα παράγει το έργο του. Μας ενδιαφέρει να δείξουμε αυτό το κάτι περισσότερο που σημαίνει για μας η Ευρώπη. Ακόμα και σ΄ έναν μικρό «τόπο», όπως το Goethe-Institut, μπορεί να δείξει και να αναδείξει κανείς όλο τον πλούτο του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν απαρτίζεται μόνον από όλα όσα μας συνδέουν, αλλά και από τις διαφορές μας.

Ινστιτούτο Γκέτε 424 Ενημέρωση και επιμόρφωση καθηγητών γερμανικής γλώσσας στις 29/03 στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Ινστιτούτου Γκέτε πάνω στην εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα και πώς συνομιλούν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου με την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας;

Οποιος έρχεται στο Goethe-Institut για να μάθει Γερμανικά μπαίνει στη σφαίρα μιας ολόκληρης κουλτούρας. Λέγεται ότι μια ξένη γλώσσα τη μαθαίνει κανείς καλύτερα και ευκολότερα ζώντας στη χώρα που τη μιλούν, ζώντας τη καθημερινότητά της. Το Goethe-Institut προσπαθεί πάντα να προσφέρει αυτήν τη συνθήκη, αυτήν τη δυνατότητα, στους σπουδαστές του. Ταυτόχρονα όμως προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί ξεχωριστά στον κάθε σπουδαστή και στις ανάγκες του. Eνα άριστα καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας φροντίζουν γι’ αυτό. Οι σπουδαστές μας δεν «μπαίνουν» μόνον στην αίθουσα διδασκαλίας. «Μπαίνουν» και στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το πλούσιο πρόγραμμά της σ’ όλους τους τομείς των τεχνών και των γραμμάτων. «Μπαίνουν» και σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη πλούσια σε έντυπα και οπτικοακουστικά μέσα που είναι συνάμα και κέντρο πληροφόρησης για τη Γερμανία. Και «μπαίνοντας» στο Goethe-Institut «μπαίνουν» αμέσως σ’ ένα φουαγιέ με ενδιαφέρουσες εικαστικές προτάσεις, όπου μπορούν να κάνουν και τα πρώτα τους βήματα στη γερμανική γλώσσα είτε διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα των εκθέσεων είτε παραγγέλνοντας τον καφέ τους στην καφετερία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε μόνον μάθημα εκμάθησης της γλώσσας, αλλά ένα ολοκληρωμένο πακέτο πολιτισμού και παιδείας.

Μιλώντας για σινεμά, ποια είναι η συμβολή του Ινστιτούτου στη διάδοση του γερμανικού κινηματογράφου, του παρελθόντος αλλά και του τωρινού;

Το Goethe-Institut είναι παγκοσμίως γνωστό ως ο πρεσβευτής του γερμανικού σινεμά στο εξωτερικό και ως ο σημαντικότερος «διανομέας» του, καθώς προβάλλει κινηματογραφικές δημιουργίες ανεξάρτητα από εμπορικά κριτήρια. Για να αναφέρω έτσι ενδεικτικά, το Goethe-Institut έκανε το έργο του Fassbinder γνωστό σ’ όλον τον κόσμο. Επίσης, κατά τον εορτασμό των 50 και 60 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου στην Αθήνα έχω ακούσει αφηγήσεις παραγόντων του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και θεατών, που μιλούσαν για τα μεγάλα αφιερώματα της δεκαετίας του 1970 στον γερμανικό κινηματογράφο, στον γερμανικό εξπρεσιονισμό για παράδειγμα, τα οποία παρακολουθούσε φανατικά η ελληνική πρωτεύουσα και με τα οποία γαλουχήθηκε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων σινεφίλ. Ο γερμανικός κινηματογράφος σήμερα, όπως και ο ελληνικός (να ένα από τα κοινά μας!), έχει να προτείνει έργα που τραβούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και φυσικά το Ινστιτούτο τα προβάλλει – χωρίς όμως να ξεχνά και το κλασικό τώρα πια γερμανικό σινεμά - όπως είναι οι εξπρεσιονιστικές δημιουργίες ή το Νέο Γερμανικό Σινεμά - γιατί το αναζητά και μας το ζητά η κάθε νέα γενιά. Το Goethe-Institut όμως δεν στοχεύει απλώς και μόνο στη διάδοση του γερμανικού κινηματογράφου. Το Goethe-Institut αγαπάει την τέχνη του σινεμά, γι’ αυτό και φροντίζει η προβολή του γερμανικού κινηματογράφου να μην είναι αποκλειστικά «προβολή στην οθόνη», αλλά ν’ αποτελεί και έναυσμα για ανταλλαγή και κυρίως για δικτύωση του γερμανικού και ελληνικού κινηματογραφικού κόσμου. Η συνάντηση με δημιουργούς, παραγωγούς, παράγοντες του κινηματογράφου από Γερμανία και Ελλάδα σε σεμινάρια και εργαστήρια είναι για το Goethe-Institut εξίσου σημαντική με την αισθητική απόλαυση στην οθόνη. Μέσω της Ταινιοθήκης του επίσης το Goethe-Institut και σε συνεργασία με κοινότητες, κινηματογραφικές λέσχες και σχολεία φέρνει το γερμανικό σινεμά όχι μόνο σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ινστιτούτο Γκέτε 424 Η ταινιοθήκη του Ινστιτούτου Γκέτε περιλαμβάνει περισσότερες από 700 ταινίες, είτε σε 16mm είτε σε DVD, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε κινηματογραφικές λέσχες, φεστιβάλ, σε πολιτιστικούς οργανισμούς ή μορφωτικά ιδρύματα για μη εμπορικές προβολές. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες γερμανικές ταινίες;

Από τις νεότερες μου αρέσει το «Im Juli» («Η Ιουλία τον Αύγουστο») του Φατίχ Ακίν «Goodbye Lenin» του Βόλφγκανγκ Μπέκερ. Εχω μια αδυναμία επίσης στις τελευταίες μεταφορές στην οθόνη λογοτεχνικών έργων του Εριχ Κάστνερ όπως το «Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα». Αν και ενήλικας, ή ακριβώς γι’ αυτό, εκτιμώ και απολαμβάνω αυτού του είδους τις παιδικές και εφηβικές ταινίες. Η αγαπημένη μου όμως γερμανική ταινία… δεν είναι γερμανική ή δεν θεωρείται γερμανική, είναι το «One, Two, Three» του Μπίλι Γουάιλντερ. Γυρισμένη στο Βερολίνο πριν την ανέγερση του Τείχους δείχνει όλη την ιστορία της Γερμανίας και της πόλης. Μάλιστα, λόγω της ανέγερσης του Τείχους οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας στο Μόναχο.

Τι θα περιμένουμε από το Ινστιτούτο Γκέτε για τη νέα χρονιά τόσο σε επίπεδο γλωσσικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα του;

Είναι γνωστό ότι το μάθημα των Γερμανικών στο Goethe ακολουθεί σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης, όπου η συμμετοχή των multimedia παίζει σημαντικό ρόλο. Στο πνεύμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα Ipads - ιδιαίτερα η νέα γενιά ενδιαφέρεται για αυτά. Εννοείται βέβαια ότι κεντρικό ρόλο στην εκμάθηση μιας γλώσσας παίζει ο δάσκαλος. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση. Στις 29 Μαρτίου για παράδειγμα προγραμματίζουμε εκδήλωση για την ενημέρωση και την επιμόρφωση των καθηγητών γερμανικής γλώσσας, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια ενώ θα παρουσιάσει και τις νέες κυκλοφορίες διδακτικών μέσων. Κι επειδή μαθαίνει κανείς καλύτερα μια άλλη γλώσσα, βιώνοντας την κουλτούρα της χώρας που τη μιλά, έχουν καθιερωθεί και ενδιαφέρουσες υποτροφίες. Από κάθε Ινστιτούτο Goethe της Νοτιανατολικής Ευρώπης θα επιλεχθούν 2 σπουδαστές της γερμανικής γλώσσας που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο για 10 μέρες με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Εκεί θα εργαστούν πάνω σ’ ένα ευρωπαϊκό θέμα, κοινό για όλους, ανακαλύπτοντας τις διαφορές τους, αλλά και ό,τι τους ενώνει. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προωθεί το σεβασμό και την κατανόηση του Άλλου στη σημερινή Ευρώπη.

Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα θ’ ασχοληθεί με θέματα των καιρών - π.χ. μετανάστευση, παραγωγή και ανάπτυξη του δημόσιου χώρου, διαδικασίες επικοινωνίας, ιστορική μνήμη, φυσικές επιστήμες και έρευνα, πολυπολιτισμικότητα – αλλά και θα στοχαστεί... με φιλοσοφική διάθεση θέματα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα, όπως αυτό της ύπαρξης και της ταυτότητας του μεμονωμένου ατόμου σε σχέση με τους άλλους, τη φύση, τη θρησκεία...Το Ινστιτούτο θα υλοποιήσει τα σχετικά εγχειρήματα σε διάφορους τομείς των τεχνών και των γραμμάτων σε συνεργασία με ελληνικούς και άλλους ευρωπαϊκούς φορείς και πειραματιζόμενο με καινοτόμες μορφές εκδηλώσεων. Μπορούμε φέτος να περιμένουμε εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, μουσική και θέατρο, σινεμά και βέβαια όποιες άλλες «νέες» δράσεις προκύψουν από τους πειραματισμούς και τις διαπολιτισμικές συναντήσεις.

Οι εγγραφές για τα νέα τμήματα Γερμανικών έχουν ξεκινήσει στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας από τις 26 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα αλλά και το πολιτιστική δράση του Ινστιτούτου στην επίσημη σελίδα του στο ιντερνετ.