Άποψη

Αφιέρωμα | Μάης '68 | Τα πρόσωπα, οι ταινίες κι οι ιδέες του μήνα που άλλαξε την Ιστορία

στα 10

Το Flix αφιερώνει στις μέρες του Μάη του '68, στο σινεμά που γεννήθηκε μέσα στις αναταραχές και επηρεάστηκε από αυτόν, τις ιστορίες που έμειναν στην Ιστορία, τους ανθρώπους που τον έζησαν, τον θυμούνται, έχουν κάτι να πουν για όσα άφησε στο πέρασμά του.

Flix Team
Αφιέρωμα | Μάης '68 | Τα πρόσωπα, οι ταινίες κι οι ιδέες του μήνα που άλλαξε την Ιστορία

Ο Μάης του '68 ήταν ένα σύνθημα για αλλαγή που κορυφώθηκε και συνδέθηκε άρρηκτα με το Παρίσι, ερχόταν όμως ήδη δυναμικά από τις ΗΠΑ και τις διαδηλώσεις κατά του Πολέμου του Βιετνάμ, είχε ήδη βρεθεί στους δρόμους της Πράγας (και της δική της Ανοιξης που θα κορυφωνόταν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου), είχε διαμορφωθεί ήδη από τη δολοφονία του Κένεντι το 1963 και του Μάλκολμ Χ το 1965, την αρχή της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Απρίλη του 1968 και μέσα από μια σειρά όχι και τόσο ασύνδετων γεγονότων μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο τελικά εξέφρασε μια ολόκληρη γενιά που μπορούσε πλέον να αμφισβητήσει στα ίσα το πολιτικό σύστημα. Το αίτημα για μια νέα εποχή ήταν καθαρό και στρεφόταν προς οποιαδήποτε πιθανή κατεύθυνση, από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι τις συνθήκες εργασίας, από τη θέση των γυναικών μέχρι τη σεξουαλική απελευθέρωση, από την εκπαίδευση μέχρι τη δημόσια διοίκηση, από τη λογοτεχνία μέχρι το σινεμά.

Δείτε ακόμη: Δεν ήταν απεργία, ήταν μαγεία! Εικόνες από το επαναστατικό triple bill του Μάη του '68 στο Flix it στη Στέγη

Ο Μάης του 2018 μόλις τελείωσε: κάθε μέρα του, το Flix γύρισε 50 χρόνια πίσω, στον Μάη του '68 και ζήτησε από ανθρώπους που είτε τον έζησαν, είτε συνδέθηκαν με κάποιον τρόπο μαζί τους, να μοιραστούν τις αναμνήσεις και τις σκέψεις τους. Παρακάτω, μπορείτε να βυθιστείτε, σε 31 βήματα, σε μια εποχή που διαμόρφωσε τη δική μας και που άφησε τη σφραγίδα της στη δική μας διαδρομή.

Δείτε εδώ το κολάζ του Νίκου Πάστρα, με έμπνευση τα συνθήματα, τα τραγούδια, τις ταινίες και τη διάθεση ελευθερίας του Μάη του '68.

Αφιέρωμα | Μάης '68 | 50 χρόνια από τις μέρες που θα άλλαζαν τον κόσμο

May 1968 607

Tags: μάης 68