Θέματα

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 7

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2014. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 7η θέση...

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 7

«Ο Εγωιστής Γίγαντας» / «The Selfish Giant» της Κλίο Μπάρναρντ

Το σινεμά είναι έμπνευση, είναι και συγκυρία. Οταν τα δυο αυτά συμπίπτουν, το αποτέλεσμα είναι απλή κινηματογραφική τελειότητα. Η φωτογράφος Κλίο Μπάρναρντ εμπνέεται από το ομώνυμο, σπαραχτικό παραμύθι του Οσκαρ Γουάιλντ, εγκαθίσταται στην καρδιά της βιομηχανικής Αγγλίας, αξιοποιεί δυο μοναδικού ταλέντου αγόρια και μεταφράζει το παραμύθι σε δυνατό ρεαλισμό, χωρίς να χάνει ίχνος από τη μαγεία και τη μελαγχολία του. Η ιστορία του Αρμπορ και του Σουίφτι, των δυο 13χρονων που μαζεύουν παλιοσίδερα για να βγάλουν λεφτά, οδηγούμενοι χωρίς να το περιμένουν σε μια καθολική τραγωδία, ήταν ένα από τα καλύτερα σκηνοθετικά ντεμπούτο των τελευταίων χρόνων, ένα μικρό, αγνό αριστούργημα.

selfish giant 424

Power Points

Το γκρίζο περιβάλλον του Γιόρκσιρ που η Μπάρναρντ γνωρίζει καλά και ξέρει ν' αποτυπώνει σαν ντεκόρ γοτθικού παραμυθιού. Η ενστικτώδης, πηγαία ερμηνεία του Κόνερ Τσάπμαν. Το σενάριο που τολμά να κοιτάξει βαθειά στην ανθρώπινη ψυχή, την ανθρώπινη τραγωδία και τη συγκίνηση, χωρίς εκπτώσεις και με αφοπλιστική γενναιότητα.

selfish giant 424

Θα μείνει κλασικό

Οχι μόνο γιατί έκοψε την ανάσα στο Φεστιβάλ Καννών και μάζεψε στο πέρασμά του από τον κόσμο δεκάδες βραβεία. Αλλά κυρίως γιατί το αριστερό, ιδεαλιστικό σινεμά του Κεν Λόουτς χρειάζεται διαδόχους και η Κλίο Μπάρναρντ το αναγκάζει ν' αναπνέει στο σήμερα και το παρουσιάζει με όλη τη σκουριασμένη, σκοτεινή του δύναμη.

selfish giant 424

Γράψαμε στο Flix

Σκηνοθετημένο με σιγουριά και με μια ματιά που κατορθώνει να προσδώσει μια άχρονη, σχεδόν «μυθολογική» διάσταση στην ιστορία, φωτογραφημένο με τρόπο που χτίζει ολόκληρους κόσμους από μια μάντρα ανακύκλωσης, ή ένα λιβάδι τη νύχτα, ή ένα δάσος από ηλεκτρικούς πυλώνες, το «The Selfish Giant» δεν προσπαθεί να κοιτάξει τουριστικά τη μιζέρια της ζωής των ηρώων του, μα υπάρχουν στιγμές που ανακαλύπτει την ομορφιά στα πιο απροσδόκητα μέρη.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική της ταινίας

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Είναι το φινάλε, ένα άλμα από υπαρξιακό ύψος που μας κάνει ακόμα να δακρύζουμε. Αλλά για οικονομία στα χαρτομάντηλα, ας θυμηθούμε καλύτερα εκείνη που ξεκίνησε τη μεγάλη, τετράποδη, ατίθαση περιπέτεια του Αρμπορ και του Σουίφτι.


Και κάτι ακόμη

Ο ένας από τους κεντρικούς ήρωες του «Εγωιστή Γίγαντα» είναι το περιβάλλον της πόλης του Μπράντφορντ και των περιχώρων του, μια περιοχή υπερβολικά αυθεντική για να είναι αληθινή! Η Αγκάτα Νιτέκα, φωτογράφος πλατό για την ταινία της Κλίο Μπάρναρντ, τράβηξε με την κάμερά της μαγικές στιγμές από τα γυρίσματα και τον κόσμο του φιλμ.

Δείτε τις πανέμορφες φωτογραφίες της Αγκάτα Νιτέκα από τον «Εγωιστή Γίγαντα» εδώ.

selfish giant 424

Μπορείτε και εσείς να αναδείξετε τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μεγάλη ψηφοφορία του Flix για το 2014 έχει ήδη ξεκινήσει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: