Άποψη

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 10

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2014.

Flix Team
Flix Top-10 2014: Το νούμερο 10

«Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Κρίστοφερ Νόλαν κάνει μια περιπέτεια για τα μάτια, το μυαλό και την καρδιά ένα φιλμ που είναι «μεγαλύτερο από την ζωή» μια από εκείνες τις ταινίες γεγονότα που - δεν συμβαίνει συχνά - είναι ικανές να σημαδέψουν μια γενιά θεατών. Οι φιλοδοξίες του για ένα διαφορετικό σινεμά ήταν πάντα προφανείς κι εδώ το «Interstellar» τις κάνει πράξη. Πολύ πριν το φιλμ απογειωθεί στο άγνωστο, στο σκοτάδι του διαστήματος, όσο βρίσκεται με τα πόδια κολλημένα στην σκονισμένη γη, όπως κι ο ήρωας του δεν μπορεί παρά να κοιτάζει τα αστέρια: δεν κάνει τίποτα με τον τρόπο των άλλων, ξεκολλά με ορμή από την τροχιά του προβλέψιμου και του κοινού, εκτοξεύεται μέσω μια σχισμής στον χρόνο και τα συναισθήματα, στον γαλαξία ενός σπουδαίου μα ακόμη πιο σημαντικά, αναγκαίου σινεμά.

Interstellar 424

Power Points

Η εμμονή του Κρίστοφερ Νόλαν στο να το κάνει πραγματικότητα. Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Η πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας στο σινεμά. O συνδυασμός μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας με ένα ανθρώπινο (οικογενειακό) μελόδραμα. Η Τζέσικα Τσαστέιν. Για τα αληθινά βιβλία που περιέχει η βιβλιοθήκη της ταινίας. To περιτύλιγμα ενός μοντέρνου blockbuster για μια ταινία σχεδόν κλασική. Η εμμονή του Κρίστοφερ Νόλαν να το γυρίσει σε φιλμ. Η Αν Χάθαγουεϊ. Το score του Χανς Τσίμερ. Η σκηνή (ναι όλοι ξέρετε για ποια μιλάμε) με τον Μάθιου ΜακΚόναχεϊ να κλαίει. Για το ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν θέλησε να εξηγήσει μερικά από τα «κενά» της ιστορίας με ένα κόμικ. Το γεγονός πως τόσο πριν όσο και μετά την την έξοδο της ταινίας, όλοι συζητούν ακόμη για τις λεπτομέρειες, τα κενά, τις μεγάλες στιγμές, αυτό που ο καθένας είδε στο «Interstellar» νομίζοντας πως δεν το είδε κανείς άλλος. Η εμμονή του Κρίστοφερ Νόλαν.

Interstellar 424

Θα μείνει κλασικό...

Γιατί πίσω από τις εκβιαστικές συγκρίσεις του με το έπος του Κιούμπρικ και τη θέση που έχει αποκτήσει ήδη στο σινεμά επιστημονικής φαντασίας , παραμένει ένα απόλυτα αρμονικό κομμάτι στο φιλόδοξο, οραματικό και «μεγάλο» σινεμά του Κρίστοφερ Νόλαν: γυρισμένο σε φιλμ 35mm, με τους κανόνες ενός blockbuster και τη λογική ενός απόλυτα προσωπικού φιλμ. Σινεμά όπως το έκαναν παλιά και (ευτυχώς) θα το κάνουν και στο μέλλον...

interstellar 424

Γράψαμε στο Flix

Το «Interstellar» δεν είναι μια τυπική ταινία επιστημονικής φαντασίας, με τον ίδιο τρόπο που το «2001» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν ήταν απλά μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πείτε ότι θέλετε για την σύγκριση, έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνήσετε ή να συμφωνήσετε, ακόμη κι αν το φίλτρο της απόστασης ή της γενικής αποδοχής δεν έχει ακόμη βρει εφαρμογή στο φιλμ του Νόλαν, όμως ο,τι κι αν τα χωρίζει, υπάρχει κάτι που τα ενώνει βαθύτερα απ΄οποιαδήποτε καλλιτεχνική ή θεματική συγγένεια. Οπως κι ο Κιούμπρικ έτσι κι ο Νόλαν ωθούνται μόνο από το όραμα τους, από την ανάγκη τους να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, από την επιθυμία τους να κάνουν ένα δημοφιλές σινεμά που οι φιλοδοξίες του δεν εξαντλούνται στο να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Interstellar».

Interstellar 424

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

(προσοχή: ακολουθούν spoilers) Στο νομοτελειακό κλείσιμο ενός κύκλου ζωής και θανάτου, ο Kούπερ φτάνει πίσω από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Σε ένα μηδενικό χρόνο και σε ένα χώρο όπου συναντιούνται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το «Interstellar» γίνεται το μεγάλο μελόδραμα που ήταν από την αρχή, η ανθρωποκεντρική ταινία επιστημονικής φαντασίας, το ιστορικό της σχέσης ενός πατέρα και μιας κόρης που πρώτα στο σινεμά και μετά στη ζωή θα μπορούν να συναντιούνται χωρίς διακοπή μέσα στους αιώνες...

Interstellar 424

Και κάτι ακόμη

Θέλοντας να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την επιστημονική ακρίβεια του σεναρίου, ζητήσαμε από τον Λεωνίδα Γυμνόπουλο, υπεύθυνο Εκθέσεων & Ανάπτυξης Περιεχομένου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, να μας ρίξει φως στις μαύρες τρύπες του σεναρίου του πιο πολυσυζητημένου φιλμ της εποχής μας και να μας διαλευκάνει πόσο sci και πόσο fi υπάρχει μέσα στην καρδιά του «Interstellar». Τα συμπεράσματα ήταν εξίσου εντυπωσιακά με την ταινία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο: «Interstellar»: Πόσο Sci και πόσο Fi υπάρχει στο sci-fi του Κρίστοφερ Νόλαν;


Μπορείτε και εσείς να αναδείξετε τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μεγάλη ψηφοφορία του Flix για το 2014 έχει ήδη ξεκινήσει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: