Άποψη

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2013.

Top Ten Flix 2013: Το νούμερο 5

Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν

Η Δρ. Ράιαν Στόουν, επιστήμονας της γενετικής, ταξιδεύει για πρώτη φορά στο διάστημα, με συνοδοιπόρο τον βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι που βρίσκεται στην τελευταία του πτήση πριν συνταξιοδοτηθεί. Μόνο που σε μια απλή διαδρομή ρουτίνας χτυπά η καταστροφή. Το σκάφος αποσυντίθεται και η Στόουν με τον Κοβάλσκι μένουν ολομόναχοι στο διάστημα, αγκιστρωμένοι μόνο ο ένας στον άλλον, σε μια ατέρμονη κάθοδο στο σκοτάδι. Η εκκωφαντική σιωπή τούς επιβεβαιώνει ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με τη Γη και κάθε ελπίδα σωτηρίας. Καθώς ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, κάθε ανάσα ελαττώνει το οξυγόνο που τους έχει απομείνει. Αλλά ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψουν μπορεί να απαιτεί να βυθιστούν ακόμα πιο μακριά, στην τρομακτική απεραντοσύνη του διαστήματος.

2

Power Points

Φτιαγμένο πρωτίστως ως ένα προσωπικό όραμα και στη συνέχεια ως ένα blockbuster, το «Gravity» είναι ταυτόχρονα ένα action movie και μια ποιητική συλλογή από κομμάτια ζωής που ξεκολλάνε και χάνονται στο διάστημα του ανθρώπινου υποσυνείδητου, ταυτόχρονα μια ταινία επιβίωσης και ένα βαθιά συγκινητικό οδοιπορικό σε όσα μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος προκειμένου να πατήσει ξανά τα πόδια του στη Γη, ταυτόχρονα ένα κινηματογραφικό επίτευγμα και μια από τις πιο όμορφες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, ένα εν δυνάμει κλασικό φιλμ που όταν αποκολληθεί από το hype που την ίδια στιγμή το αποθέωσε και το πλήγωσε θα μπορέσει να καταχωρηθεί ανάμεσα στις πιο δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες που κινηματογραφήθηκαν ποτέ.

2

Θα μείνει κλασικό...

... γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σημείο αναφοράς ήδη για το σύγχρονο σινεμά, θα ανακαλυφθεί ξανά και ξανά στο μέλλον ως η πρώτη ταινία που μετέφερε την εμπειρία του να είσαι μόνος στο διάστημα σαν αυτό να ήταν η αφήγησης της ιστορίας του κόσμου από την αρχή. Με bonus το καλύτερο 3D που είδαμε στο σινεμά μέχρι σήμερα...

2

Γράψαμε στο Flix

«Κλειστοφοβικό αν και διαδραματίζεται στο ανοιχτό διάστημα, ποιητικό αν και ο ρεαλισμός του νιώθεις να σου σκίζει τα σωθικά, σινεφίλ τόσο ώστε να αποτίει φόρο τιμής στις πιο κοντινές αναφορές του (το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και το «Solaris» του Αντρέι Ταρκόφσκι) διεκδικώντας ωστόσο μια άξια θέση ανάμεσά τους, μελόδραμα που ελευθερώνει τους δακρυγόνους αδένες χωρίς να νιώθει την παραμικρή ενοχή γι’ αυτό, blockbuster με περισσότερη καρδιά απ’ ότι εκρήξεις, τίποτα λιγότερο πιο όμορφο από δύο ανθρώπους που σαν μαριονέτες επιπλέουν στο διάστημα προσπαθώντας να κρατηθούν ο ένας από τον άλλο και (πιστέψτε το!) μια πραγματικά σπουδαία ερμηνεία από τη Σάντρα Μπούλοκ, το "Gravity" είναι τελικά ένας σχεδόν αναγεννησιακός κινηματογραφικός θρίαμβος που μπορείς να πιστέψεις μόνο όταν τον δεις.» Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Gravity».

2

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Η Δρ. Ράιaν πιάνει ένα ακατανόητο σήμα στον ασύρματο. Ενας άντρας μιλάει μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει. Στο βάθος ακούγονται σκυλιά και το κλάμα ενός μωρού. Μια επαφή με τη Γη, τόσο βασανιστική όσο και επώδυνα λυτρωτική. [Λίγες μέρες μετά την έξοδο του «Gravity» στις αίθουσες του πλανήτη κυκλοφόρησε και το μικρού μήκους φιλμ που γύρισε ο Χόνας Κουαρόν -γιος τους Αλφόνσο και συνσεναριογράφος της ταινίας - που δείχνει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του σήματος και που μπορείτε να δείτε εδώ.]

2

Και κάτι ακόμη

Λύνοντας κάθε απορία για το πώς γυρίστηκε το «Gravity», ένα αποκαλυπτικό βίντεο προδίδει αυτό που πίστευε από την αρχή ο Αλφόνσο Κουαρόν («Οταν γράφεις ένα σενάριο, δεν σκέφτεσαι ποτέ ''πώς θα το κάνεις''. Σ' αυτή την ταινία, καταλάβαμε από την αρχή ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπήρχε....») και τον τρόπο με τον οποίο η Σάντρα Μπούλοκ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ έμειναν... κυριολεκτικά χαμένοι στο διάστημα. Δείτε το βίντεο εδώ.

Μην ξεχνάτε να ψηφίζετε τις δικές σας καλύτερες ταινίες του 2013, μπείτε στην ψηφοφορία των αναγνωστών και κερδίστε δώρα!

Διαβάστε ακόμη:

Ολα τα Flix Best of 2013 εδώ.