Άποψη

Top Flix 2011: Το Νούμερο 9

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2011.

Flix Team
Top Flix 2011: Το Νούμερο 9

9.«Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

tintin

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για το motion capture. Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για το 3D. Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για την μεταφορά κόμικς στον κινηματογράφο. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παίρνει το αίμα του πίσω από όλους του επίδοξους διαδόχους του και με το πρώτο animation της φιλμογραφίας του υπενθυμίζει γιατί είναι ο άνθρωπος που θα θέλαμε να κινηματογραφήσει κάθε μικρή ή μεγάλη, «χάρτινη» ή αληθινή, ασήμαντη ή σπουδαία περιπέτεια της ιστορίας αυτού του κόσμου,

tintin2

Power Points

Φτιαγμένος με την αγάπη ενός φανατικού θαυμαστή και την πείρα ενός έμπειρου τεχνίτη, ο «Τεντέν» κατόρθωσε πολλά περισσότερα από το να σώσει τη χαμένη τιμή του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ειδικά μετά την αποτυχία του τέταρτου «Ιντιάνα Τζόουνς»: απέδειξε πως το motion capture είχε απλά κακοπέσει στα χέρια του Ρόμπερτ Ζεμέκις, επιβεβαίωσε πως ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις μεταμοντέρνος είναι να σέβεσαι το ρετρό, εκμηδένισε την απόσταση που χωρίζει τα target groups μιας παιδικής και μιας ενήλικης ταινίας, θύμισε με τον καλύτερο τρόπο πως η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα εργαλείο που κάνει πραγματικότητα ακόμη και τα πιο τρελά όνειρα, έδωσε λόγο ύπαρξης στο 3D και έκανε τα κόκαλα του Ερζέ να τρίζουν από...περηφάνια.

Θα μείνει κλασική...

…ως μάθημα του πως εκμεταλλεύσαι ένα μύθο για να φτιάξεις έναν καινούργιο από την αρχή!

Γράψαμε στο Flix:

Είναι ότι ο Σπίλμπεργκ παραδίδει με τις «Περιπέτειες του Τεντέν» την πιο αυτοβιογραφική ταινία της καριέρας του. Φορτωμένος με όλα τα αγαθά μιας τεχνολογίας που μπόρεσε να τον ζωντανέψει στην μεγάλη οθόνη, ο Τεντέν δεν είναι παρά ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ του 2011. Ενα παιδί που θα μπορούσε να ήταν και μεσήλικας, ένας δημοσιογράφος που θα ήθελε να είναι ντετέκτιβ, ένα αφεντικό του πιο έξυπνου σκύλου που γάβγισε ποτέ στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα, ένας «κυνηγός» των χαμένων κιβωτών που δεν θα γίνουν ποτέ πρωτοσέλιδα στην πραγματική ζωή αλλά μόνο στα κόμικς, ένας νεορομαντικός που ακόμη κι αν προλάβαινε την έλευση των υπολογιστών θα συνέχιζε να γράφει στην γραφομηχανή του, ένας action hero που είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα εκτός από το «τσουλούφι» του. (Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix εδώ)

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Ειδικές μνείες

  • Στους τίτλους αρχής, μια αριστουργηματική σεκάνς κινουμένων σχεδίων.
  • Στον Μιλού, το πιο αξιολάτρευτο φοξ τεριέ της χρονιάς.
  • Στον Αντι Σέρκις, που στο ρόλο του Καπετάνιου Χάντοκ παραδίδει μια ερμηνεία τόσο σεξπηρική όσο και βαθιά συγκινητική.
  • Στην καταδίωξη στο Μαρόκο, ένα ντελίριο δράσης, περιπέτειεας και τρισδιάστατης φαντασίας.

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 10 του Top Flix 2011