Άποψη

Top Flix 2011: Το Νούμερο 7

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2011.

Flix Team
Top Flix 2011: Το Νούμερο 7

7. «The Artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους

dujardin

Αν κάποιος μας έλεγε ένα χρόνο πριν ότι μία από τις ταινίες της χρονιάς θα ήταν ασπρόμαυρη και βωβή, το μυαλό μας θα πήγαινε σε κάτι βαρύ, σινεφίλ, artistic. Και μετά ήρθε ο ... Αrtist. Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους κατόρθωσε το ακατόρθωτο: μία feel good, mainstream ταινία με τις προδιαγραφές του κινηματογράφου του 1920 και τις επιταγές του σινεμά του 2011. Δεν υπάρχει θεατής που να μη βγήκε με την καρδιά γεμάτη, τα μάτια συγκινημένα και το μυαλό να δουλεύει. Κι αυτό, κύριε Χαζαναβίσιους, σας κάνει πραγματικό καλλιτέχνη.

bejo

Power Points

  • Η μουσική του Λουντοβίκ Μπουρς. Ισχύει για όλα τα soundtrack, αλλά σε μια τέτοια ταινία αποκτά περισσότερη βαρύτητα: η μουσική δεν υπερτονίζει, δεν αναμασά, δεν ντύνει απλά σκηνές. Οφείλει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σεναρίου και συμπληρωματικό εργαλείο της σκηνοθεσίας.

  • Η μελέτη της εποχής στην λεπτομέρεια. Η μεγάλη επιτυχία μιας ταινίας εποχής είναι να μην νιώθεις ότι βλέπεις μασκαρεμένους κομπάρσους και μουσειακά αυτοκίνητα να ντύνουν τη σκηνογραφία. Στον «Artist» μεταφέρεσαι στη δεκαετία του '20 αβίαστα.

  • Ο Αγκι. Το τζακ ράσελ τεριέ που γαβγίζει βουβά την πίστη και την αφοσίωσή του στον ήρωα.

Θα μείνει κλασική...

...γιατί τόλμησε να πει κάτι πολύ μοντέρνο με τρόπο ρετρό και αυτόματα κλασικό. Θα θυμόμαστε για πάντα το θρίαμβο της ιδέας, το κερδισμένο στοίχημα ενός θαρραλέου κινηματογραφικού πειράματος, το ότι η πιο χολιγουντιανή ταινία της δεκαετίας προήρθε... από την Ευρώπη!

Γράψαμε στο Flix...

Η φόρμα μπορεί να είναι δανεική από το παρελθόν, αλλά η ουσία της είναι παλλόμενη, φρέσκια, επιτακτική. Η εφευρετικότητα στη σκηνοθεσία, το δαιμονισμένο χιούμορ του σεναρίου, η ενέργεια της εικόνας, η γοητεία της ιστορίας όλα ανταποκρίνονται στις επιταγές του σύγχρονου σινεμά. Ενός σινεμά που απαιτούμε να έχει κάτι να μας πει. Ακόμα κι αν δεν το κάνει με λέξεις. (Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του Flix εδώ)

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε

Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι τα ανείπωτα. Το όνειρο σου, το χτυποκάρδι σου, μια αγκαλιά...

Λίγα λόγια ακόμα...

... για μία ταινία που τα είπε όλα χωρίς λόγια; Για ποιους μας περάσατε;

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 8 του Top Flix 2011

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 9 του Top Flix 2011

Δείτε ποια ταινία βρίσκεται στο νούμερο 10 του Top Flix 2011