Άποψη

Top 10 των αναγνωστών του Flix!

στα 10

Διαβάσατε τη δική μας και τώρα ήρθε η σειρά σας! Ψηφίσατε, μετρήσαμε, η δεκάδα είναι έτοιμη: αυτές είναι οι 10 καλύτερες ταινίες του 2011, όπως τις διάλεξαν οι αναγνώστες του Flix!

Flix Team
Top 10 των αναγνωστών του Flix!

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των καλύτερων ταινιών του 2011, σύμφωνα με τους αναγνώστες του Flix, ολοκληρώθηκε, οι ψήφοι καταμετρήθηκαν, η κλήρωση για τον νικητή του μεγάλου βραβείου έγινε.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από το τέλος: ο τυχερός που κερδίζει όλες τις ταινίες της τελικής δεκάδας σε DVD είναι ο Κλάκος Παπαδόπουλος. Ελπίζουμε αυτό το κινηματογραφικό φλουρί να του φέρει τύχη όλη τη χρονιά! (οι πληροφορίες για το πώς θα παραλάβει το δώρο του έχουν αποσταλεί με mail).

Ας περάσουμε όμως στην ίδια την ψηφοφορία, αφού πρώτα σας ευχαριστήσουμε για την μεγάλη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό σας! Οι επιλογές σας ήταν εξαιρετικές, είχαν ποικιλία και άποψη, σε πολλές περιπτώσεις συμφωνούσαν μαζί μας και σε άλλες... μας έβαλαν τα γυαλιά!

Πάμε να τις δούμε.

10. Ισοψηφία: Το Δέντρο της Ζωής & Μέσα από τις Φλόγες

tree

.

Ο Τέρενς Μάλικ βρέθηκε στην ίδια ακριβώς θέση και στη 10άδα του Flix. «Το Δέντρο της Ζωής» ήταν σίγουρα η ταινία που δίχασε κοινό και κριτικούς όσο καμία άλλη τη χρονιά που πέρασε, αλλά οι ψήφοι σας απέδειξαν ότι αναμφίβολα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

.

.

floges

Με καθαρή ισοψηφία όμως, στην ίδια θέση τοποθετήσατε κι ένα κινηματογραφικό διαμαντάκι, το οποίο κανονικά θα ανήκε στο 2010, αλλά στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2011. Το «Μέσα από τις Φλόγες» του Ντενί Βιλνέβ, υποψήφιο πέρσι για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, κατάφερε να διευρύνει ένα οικογενειακό δράμα σε πολιτικό μανιφέστο και να συγκλονίσει.

.

.

9. Blue Valentine του Ντέρεκ Σιανφράνς

bluevalentine

.

Ενας έρωτας το βράδυ που τελειώνει, αλλά μας επιστρέφει πίσω στην αρχή. Για να μας κάνει κομμάτια. Το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά στα καλύτερά του, το ντεμπούτο του Ντέρεκ Σιαφράνς, η ταινία που ο Ράιαν Γκόσλινγκ έγινε μαζικά ερωτεύσιμος, η υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την εύθραυστη Μισέλ Γουίλιαμς. You and Me.

.

8. Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν της Λιν Ράμσεϊ

kevin

.

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μπεστ σέλερ της Λάιονελ Σράιβερ, η ταινία που συζητήθηκε όσο καμία, μία ακόμα εκρηκτική ερμηνεία από την Τίλντα Σουίντον που πιθανότητα να τη φέρει στην πεντάδα της οσκαρικής κούρσας. Στη δική μας δεκάδα δε χώρεσε, αλλά χαρήκαμε πολύ που αποφασίσατε ότι .... «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν»!

.

7. The Artist του Μισέλ Χαζαναβίσιους

artist

.

Ακόμα μία σύμπτωση: το δικό σας Νο7 ήταν και το δικό μας! «The Artist» - η feelgood ταινία των ελληνικών Χριστουγέννων, η ταινία-φαινόμενο της χρονιάς, το οσκαρικό outsider που υπόσχεται να σαρώσει, η ασπρόμαυρη, βωβή, ηχηρή έκπληξη από τη Γαλλία!

.

6. Melancholia του Λαρς Φον Τρίερ

melancholia.

Ο Λαρς Φον Τρίερ σίγουρα θα θυμάται το 2011, αλλά δυστυχώς όχι για την ταινία που κατέθεσε (και αυτό μας μελαγχολεί). Γιατί το «Melancholia» είχε τη δύναμη ενός πολυεπίπεδου έργου τέχνης που, τόσο εικαστικά όσο και φιλοσοφικά, εκτινάσσει το σινεμά σε συμπαντικές στρατόσφαιρες.

.

5. Μεσάνυχτα στο Παρίσι του Γούντι Αλεν

midnight

.

Το 2011 ήταν η χρονιά της μεγάλης του επιστροφής. Ναι, μπορεί ο Γούντι Αλεν να σκηνοθεί μία ταινία το 8μηνο, αλλά καμία δεν είχε καταφέρει να πείσει το κοινό εδώ και κάμποσα χρόνια. Και να που με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», μία τρυφερή, γλυκόπικρη ματιά στο εξιδανικευμένο παρελθόν και ένα ερωτικό γράμμα στην πόλη του φωτός, ο αθεράπευτα ρομαντικός σκηνοθέτης επιστρέφει και μας κάνει όλους να τεντώσουμε τα αυτιά μας για τις καμπάνες που θα σημάνουν μεσάνυχτα. Κι αν είστε από τους κυνικούς που δεν πείστηκαν, σας αφιερώνουμε, απλά, την αρχή της ταινίας.

.

4. Ενας Χωρισμός του Ασγκάρ Φαρχαντί

separation

.

Χαιρόμαστε που ο διάλογος αυτής της ταινίας μας βρήκε όλους εξίσου συμμέτοχους και ενθουσιασμένους. Ο Φαρχαντί με τον «Ενα Χωρισμό» κερδίζει επάξια μία θέση στην πρώτη πεντάδα - τόσο των συντακτών, όσο και των αναγνωστών του flix!

.

3. To Δέρμα που Κατοικώ του Πέδρο Αλμοδόβαρ

skin

.

Η συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης, η διακήρυξη της άνευ όρων αγάπης, ή πολύ απλά το έργο ζωής του Πέδρο Αλμοδόβαρ, σκαρφάλωσε και στη δική σας τριάδα κάτι που μας έκανε να χαμογελάμε πλατιά. «Το Δέρμα που Κατοικώ» είναι τόσο κοινό, όσο και υπέροχα διαφορετικό για όλους μας.

.

2. Μαύρος Κύκνος του Ντάρεν Αρονόφσκι

blackswan

Αλλη μία ταινία που δε χώρεσε στη δική μας δεκάδα για λίγες μόνο ψήφους. Αλλο ένα αριστούργημα που συνειδησιακά έχει καταχωρηθεί στο 2010, αλλά επισήμως για την ελληνική πραγματικότητα ανήκει στο 2011. Είχαμε γράψει στο flix ότι ο «Μαύρος Κύκνος» είναι «...ένας κινηματογραφικός τυφώνας που σαρώνει τα «Κόκκινα Παπούτσια», την «Αποστροφή», το «Ολα για την Εύα» κι αφού τα ανακατέψει αξεδιάλυτα, τα προσγειώνει, με μια άψογη σκηνοθετική πιρουέτα, ως το απόλυτο guilty pleasure της χρονιάς!». Και εμμένουμε στην άποψή μας!

.

1. Drive του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν

drive

Ο απόλυτος θρίαμβος του 2011 για το παγκόσμιο κοινό, σας βρίσκει κι εσάς σύμφωνους! Καμία έκπληξη ότι στο Νο1 είχε παρκάρει το αμάξι του ο F1 πρωταγωνιστής Ράιαν Γκόσλινγκ, έτοιμος για την απόλυτη pulp κινηματογραφική διαδρομή που χάραξε ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν! Ας δέσουμε τις ζώνες μας: το 2012 θα βρούμε οδηγό και συνοδηγό μπροστά μας σε νέες πορείες με σπασμένα τα φρένα! Μέχρι τότε... Drive safely.

.

Περισσότερη ανασκόπηση του 2011:

Top Flix 2011: Οι δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς!

Best of 2011: Η Flix ανασκόπηση της χρονιάς

Tags: best of 2011