Γυρίσματα

Το Flix στα γυρίσματα του «Ετερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές» του Σωτήρη Τσαφούλια

στα 10

Η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια τον βρίσκει ξανά μέσα στο σκοτεινό σύμπαν του «Ετερος Εγώ» σε ένα άτυπο δεύτερο μέρος που ετοιμάζεται για την τηλεόραση. Το Flix βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος για παρακολουθήσει τα γυρίσματα, να μιλήσει με τους συντελεστές για μύθους και πραγματικότητες.

Το Flix στα γυρίσματα του «Ετερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές» του Σωτήρη Τσαφούλια

Φτάνοντας στα εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιοκτησίας του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα, νιώθεις να σε πιάνει ένα δέος, κυρίως αναλογιζόμενος τις μέρες της πολυτέλειας που έχουν ζήσει αυτοί οι τοίχοι. Γρήγορα, ένα κάπως πιο άβολο συναίσθημα σε κυριεύει. Κτίρια φαντάσματα, άδεια, κρύα, απομονωμένα. Καθρέφτες μιας άλλης, καλύτερης εποχής, που κάποτε έσφυζαν από ζωή και κόσμο, τώρα απλά παρατημένα στη μοίρα τους και τον χρόνο.

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607 Μπαίνοντας μέσα στο κτίριο του Λάκη Γαβαλά σε υποδέχεται αυτό το ρητό του με το όνομά του από κάτω στα ακριλικά. Το «φάντασμά» του παραμένει ακόμα εδώ.

Ισως η καλύτερη επιλογή για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής συνέχειας του αστυνομικού θρίλερ «Ετερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, το οποίο μεταφέρεται στη μικρή οθόνη, με κύκλο 8 επεισοδίων και τίτλο «Ετερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές» σε παραγωγή COSMOTE TV. Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται ήδη στην τελευταία εβδομάδα τους, πριν το συνεργείο ταξιδέψει και στην Κρήτη για μερικές τελευταίες σκηνές. Το Flix βρέθηκε στο νέο τόπο του εγκλήματος, συζήτησε με τους συντελεστές της σειράς, τον σκηνοθέτης και σεναριογράφο Σωτήρη Τσαφούλια και τους ηθοποιούς Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Μάνο Βακούση και Πέτρο Λαγούτη γύρω από το μεγάλο κεντρικό τραπέζι στο σετ του δωματίου των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, προσπαθώντας μαζί τους να αποκρυπτογραφήσουμε και εμείς τους γρίφους της σειράς.

Στα (νέα) επεισόδια του «Ετερος εγώ - Χαμένες Ψυχές», μια σειρά δολοφονιών θορυβεί τις αστυνομικές αρχές, καθώς άγνωστα σύμβολα εντοπίζονται στον τόπο κάθε εγκλήματος. Οταν όλα τα στοιχεία των ερευνών γύρω από τον δράστη σκιαγραφούν το προφίλ ενός serial killer, επιστρατεύεται - για ακόμα μία φορά - ο εκκεντρικός καθηγητής εγκληματολογίας, Δημήτρης Λαΐνης που τον υποδύεται κι εδώ όπως και στην ταινία ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Ο καθηγητής καλείται να βρει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις συνεχόμενες δολοφονίες, να αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των συμβόλων και να λύσει ακόμα ένα μυστήριο.

φωτογραφίες: Ανδρέας Μαργιόλας.

Ετερος Εγώ

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

Ετερος Εγώ

Διαβάστε ακόμα: «Πιστεύω πολύ στο ευρωπαϊκό σινεμά.» Ο Φρανσουά Κλουζέ παίζει σε ελληνική ταινία και μιλά στην κάμερα του Flix

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δείχνει αρκετά ικανοποιημένος με το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των γυρισμάτων: «Μας βγαίνει καλύτερο από ότι το είχαμε φανταστεί. Τα γυρίσματα έχουν γίνει σε αρκετά δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω του καιρού, αλλά είμαστε όλοι μια αρκετά καλοκουρδισμένη ομάδα με αρκετή αγάπη για αυτό το project και μέχρι στιγμής είμαστε πεπεισμένοι, γιατί μέχρι τώρα το ελπίζαμε, ότι θα ανήκουμε στις εξαιρέσεις των κανόνων που συνήθως θέλουν το σίκουελ να είναι λίγο μάπα σε σχέση με το πρώτο.»

Χρησιμοποιώντας ένα από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα μεταξύ τους σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, η παραγωγή το έχει χωρίσει στα δυο για να στεγάσει τα δωμάτια της ψυχιατρικής κλινικής και εκείνα των νεκροτομείου και των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπαίνοντας μέσα στο δωμάτιο του νεκροτομείου βλέπεις να σε υποδέχεται ξαπλωμένο το πτώμα από τον πρώτο φόνο της νέας υπόθεσης, με επιμέλεια στα εφέ των «μάγων» αδερφών Αλαχούζων, ενώ στο νέο, και τεχνολογικά πιο εξελιγμένο, δωμάτιο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, νιώθεις λες και πάτησες μόλις το πόδι σου στο σκηνικό κάποιας μεγάλης παραγωγής εξωτερικού, ένα δικό μας CSI αν θέλετε, με οθόνες σε κάθε τοίχο, μεγάλους πίνακες με φωτογραφίες υπόπτων και έναν γυάλινο χάρτη της Ελλάδας, γεμάτο στοιχεία να βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Αραγε ο Πυθαγόρας έχει καμία σχέση με τη νέα αυτή υπόθεση; Ο Τσαφούλιας μας απάντησε κατηγορηματικά πως όχι. «Είμαστε με μια καινούργια τελείως ιστορία, αλλά μέσα στο σύμπαν του “Ετερος Εγώ” τόσο αισθητικά όσο και σε ότι αφορά τους χαρακτήρες. Αυτή την φορά έχουμε έναν δολοφόνο που σκοτώνει μόνο δολοφόνους ακολουθώντας τους Αθλους του Θησέα. Πάμε στην ανάγνωση την Αθλων από τον συμβολισμό τους και μέσα από την διαδικασία αυτή και πάλι σε συνεργασία του Λαΐνη με την αστυνομία οδηγούμαστε στη λύση του μυστηρίου. Είναι ένα πεδίο που έμενα προσωπικά με ιντριγκάρει πάρα πολύ, ειδικά όταν μπαίνεις στην διαδικασία να ανιχνεύσεις τους συμβολισμούς των μύθων, γιατί τα πάντα στην μυθολογία είναι συμβολικά. Οι μύθοι μιλούν για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και την ζωή γενικότερα.»

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

H ιδέα το να δούμε την συνέχεια ως τηλεοπτική σειρά και όχι ως ταινία «ξεκίνησε από την παραγωγό μου, Φένια Κοσοβίτσα. Οταν ήρθε η πρόταση από την Cosmote η οποία ήθελε να κάνει μια σειρά μυθοπλασίας με κινηματογραφικά στάνταρτ ξένων σειρών και να επενδύσει σε αυτές και όχι σε ταινίες, ξεκινήσαμε να κάνουμε τις “Χαμένες Ψυχές”», μας αποκαλύπτει ο Τσαφούλιας. Πάντως δεν αποκλείει και κάποια κινηματογραφική συνέχεια λέγοντας πως «αυτός είναι ο δεύτερος κύκλος στο σύμπαν αυτό του “Ετερος Εγώ”. Αλλά ναι υπάρχει και μια σκέψη να υπάρξει και ένας τρίτος κύκλος και τελευταίος.»

Εχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που η πρώτη ταινία του «Ετερος Εγώ» είχε αποσυρθεί από τις αίθουσες, όπως είχαν υποστηρίξει τότε οι δημιουργοί του, λόγω μιας σειράς δολοφονικών επιθέσεων σε οδηγούς ταξί στην Αθήνα, στις αρχές του 2017 και για να μην παρεμποδιστούν οι έρευνες για την αναζήτηση του δολοφόνου. Από τότε η ταινία υπάρχει να την δει όποιος επιθυμεί δωρεάν στο YouTube. Ο Τσαφούλιας σχολιάζει πως «η απόσυρση της ταινίας δεν είχε να κάνει με το γεγονός ότι πιστέψαμε ή δεχτήκαμε πως κάποιος αντέγραψε την ταινία για να κάνει ότι έκανε. Η απόσυρσή της έγινε γιατί κάποιοι έσπευσαν να πουν πως η σύνδεση της ταινίας με αυτό το περιστατικό έγινε για λόγους εμπορικούς. Και επειδή δεν θέλαμε, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου, να υπάρχει ως υπόνοια πως εκμεταλλευόμαστε τον φόνο αυτού του ανθρώπου για να προωθήσουμε την ταινία μας. Ανέβηκε σε ένα ανεξάρτητο κανάλι στο YouTube, όπου δεν έχει διαφημίσεις ή κάποια έσοδα για να την δει ο κόσμος. Και το ότι την αγκάλιασε και την αγάπησε σε τέτοιο βαθμό το κοινό είναι ιδιαίτερα και τιμητικό για μας και μας έδωσε μεγάλη χαρά, και μας έφερε εδώ για να κάνουμε την συνέχεια.»

O Μάνος Βακούσης, ο οποίος πρωταγωνιστεί και πάλι ως ο υπαρχηγός της αστυνομίας Απόστολος Μπαρασόπουλος, δεν δίστασε να ξαναεπιστρέψει στον ρόλο του, λέγοντας πως «και στην πρώτη ταινία, αλλά και εδώ στη συνέχειά της, η επιτυχία έγκειται στην θεματολογία. Η θεματολογία αυτή που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό, η οποία μιλάει για την αυτογνωσία από την μια και από την άλλη τι είναι αυτοδικία και τι είναι νόμος. Θέματα που διαχειρίστηκαν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος με τέτοια μαεστρία και ευαισθησία μέσω των ηρώων του και της ιστορίας του, χωρίς να φοβούνται να ρισκάρουν. Αμέσως όλη την ομάδα, κι εμένα μαζί, μας αγκάλιασε αυτή η θεματολογία, δηλαδή το τι σημαίνει νόμος, αυτοδικία και εσωτερικό ανθρώπινο τοπίο, καθώς η ιστορία παίρνει ένα μικρό κομμάτι από την μυθολογία, αυτό των Αθλων του Θησέα, για να προσπαθήσει να δείξει την μάχη που πρέπει να δώσουμε για την απάτη που λέγεται οδύνη/ηδονή.»

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

Διαβάστε ακόμα: Δείτε ολόκληρο το «Ετερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια online

Το ίδιο σχολίασε και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ο οποίος, λακωνικά απάντησε πως «μου αρέσε πολύ και για αυτό το έκανα. Ετσι απλά». Ο Πέτρος Λαγούτης, προστέθηκε στον καστ ως νέος χαρακτήρας, ο οποίος παίζει τον Παντελή. «Είμαι αστυνομικός και βοηθός του υπαρχηγού της αστυνομίας Αποστόλη Μπαρασόπουλου, οπότε και συνεργάζομαι και με τον καθηγητή Λαΐνη. Μπήκα στην υπηρεσία έναν χρόνο μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και μαθαίνω για τη νέα αυτή υπόθεση αφού εμφανίζεται στο τμήμα ο Λαΐνης με ένα κομμένο δάχτυλο, για να σας δώσω και ένα στοιχείο, και έχει αναπτύξει στο μεταξύ μια πολύ καλή σχέση με τον διοικητή του οπότε είναι από την αρχή πολύ κοντά και μέσα σε όλο αυτό.»

Ο Λαγούτης σχολίασε και το ρίσκο μιας ταινίας είδους ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. «Για εμάς τους ηθοποιούς το να βρεθούμε σε ταινίες τέτοιου τύπου, τέτοιας θεματολογίας, τέτοιας αισθητικής και σεναρίου είναι κάτι το σημαντικό αλλά και αρκετά σπάνιο. Είναι σύνηθες στην Ελλάδα οι μεγάλου budget παραγωγές να στρέφονται σε συγκεκριμένα θέματα δηλαδή στρατό, μπάλα, έρωτα και άλλα. Σαφώς υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν και θα το πάνε στο πιο σίγουρα. Οταν λοιπόν γίνεται το αντίθετο και βλέπεις κάποιον να ρισκάρει αισθάνεσαι μόνο χαρά και να κάνεις την δουλειά σου όπως ονειρεύτηκες ίσως.»

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

Τελικά υπάρχει κοινό εδώ στην Ελλάδα για αστυνομικές ταινίες ή σειρές; Ο Σωτήρης Τσαφούλιας πιστεύει πως ναι.

«Το ελληνικό κοινό την δείχνει την προτίμηση του σε αυτές τις ταινίες, σε ότι αφορά τον ξένο κινηματογράφο. Απλά έχουμε επηρεαστεί αρκετά και πιστεύουμε πως για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο κι εδώ, πρέπει να έχουμε ένα budget κάτι εκατομμύρια για να ξεκινήσουμε. Εχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση του ελληνικού κοινού όσο αφορά τα είδη των ταινιών. Πολλές φορές ακούω τον κόσμο να λέει “πάμε το Σάββατο κινηματογράφο να δούμε ένα αστυνομικό, ένα ερωτικό, ένα κοινωνικό ή ένα ελληνικό;” Ο ελληνικός κινηματογράφος κατάφερε να γίνει ένα είδος από μόνος του, αντί κανονικά να έχει ο ίδιος ανοίξει σε διαφορετικά είδη. Από την άλλη είμαστε και σε μια χώρα που δεν λέμε καλή κουβέντα για μια προσπάθεια γιατί αυτομάτως τα μέτρα μας σύγκρισης είναι από τον Αμερικάνικο ή τον Γαλλικό ή τον Ισπανικό κινηματογράφο, και δεν καταλαβαίνουμε πως για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο πρέπει να το τολμήσουμε. Επειδή εμείς αντιμετωπίζουμε πιο ερωτικά το σινεμά, και για μένα έρωτας σημαίνει άγνοια κινδύνου, ρισκάρεις κι αν κάτσει έκατσε. Μερικές φορές στη ζωή οι άνθρωποι που πετυχαίνουν κάτι δεν είναι επειδή είναι πιο ικανοί από τους άλλους. Απλά τολμούν να σκεφτούν ως εφικτό κάτι που κάποιος άλλος θεωρεί ως ανέφικτο και δεν το δοκιμάζει καν. Αν ο κόσμος ξεκινάει να πειραματίζεται χωρίς να έχει στο νου τα φεστιβάλ και τις κριτικέ - γιατί κατά την γνώμη μου δεν κάνεις για αυτό ταινίες, κάνεις γιατί θέλεις να πεις μια ιστορία - και σταθείς με αγάπη και πίστη στην ιστορία που πας να πεις, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα σε σύγκριση με ξένες ή μη παραγωγές, αυτό που έχει αγάπη και αλήθεια μέσα του θα περάσει και στον κόσμο.»

«Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα η οποία διαχωρίζει το εμπορικό με το ποιοτικό. Θεωρούμε δηλαδή ό,τι είναι εμπορικό δεν έχει ποιότητα. Αναγνωρίζουμε εκ των υστέρων δηλαδή ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι ποιοτικοί, γιατί ό,τι αρέσει σε πολλούς είναι μάπα. Υπάρχουν περιπτώσεις πραγματικά κακών έργων που πήγαν πολύ καλά εμπορικά, όπως και πολύ καλών έργων που έκαναν το ανάποδο. Ο λόγος που κάποια στιγμή ένας δημιουργός ξεκινάει να φτιάξει μια ταινία είναι γιατί έχει την ανάγκη να πλάσει έναν άλλον κόσμο από αυτόν με τον οποίο ζει και επικοινωνεί και στον οποίο υπάρχει. Ας μην μπερδεύουμε όμως την αληθοφάνεια μιας ταινίας με την μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Η κάθε ταινία είναι αληθοφανής πάντα στο σύμπαν στο οποίο διαπραγματεύεται. Θεωρώ πως όπως και η πρώτη ταινία έτσι και η σειρά τώρα δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Εχει πολλά επίπεδα στα οποία ο καθένας μπορεί να βρει κάτι που να τον ενδιαφέρει. Αν όποιος θέλει να μείνει στο πως κόπηκε ο λαιμός και πως πετάχτηκε το αίμα μπορεί να το κάνει. Οποιος θέλει να μπει στο κομμάτι της γονικής αγάπης, του έρωτα, της αυτοδικίας μπορεί επίσης να το κάνει. Είναι μια πισίνα που ξεκινά από τους 50 πόντους και φτάνει στα 5 μέτρα βάθος. Κολύμπα σε όποιο κομμάτι θες. Νομίζω πως έχει και την δυνατότητα να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει.»

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

έτερος εγώ - χαμένες ψυχές 607

Τα 8 επεισόδια της σειράς «Ετερος Εγώ - Χαμένες Ψυχές» θα κάνουν πρεμιέρα στην πλατφόρμα της COSMOTE TV μέσα στον Μάιο.

«Ετερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» | Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας | Σενάριο: Σωτήρης Τσαφούλιας, Κατερίνα Φιλιώτου, βασισμένο στην ιδέα των Σωτήρη Τσαφούλια και Παναγιώτη Ιωσηφέλη | Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Μάνος Βακούσης, Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Aκης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Βασίλης Ρίσβας, Κατερίνα Διδασκάλου, Σπύρος Παπαδόπουλος | Εκτέλεση Παραγωγή: BLONDE / Παραγωγή: COSMOTE TV