Ενημέρωση

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #10: «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου

στα 10

Επειδή μερικά από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου ξεκινούν και τελειώνουν με το καλοκαίρι, για κάθε μέρα του Ιουλίου θυμόμαστε τις ταινίες που δεν ξεχάστηκαν με τον ερχομό του φθινοπώρου.

Ταινίες για ενα αξέχαστο καλοκαίρι #10: «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου

«Αυτό είναι ένα ζευγάρι αστέρες που φαίνεται ότι ταξιδεύουν μαζί, αλλά στην πραγματικότητα απέχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους. Και αυτοί δεν θα συναντηθούν ποτέ...»

Το καλοκαίρι οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.

Ισως φταίνε τα ανοιχτά παράθυρα που επιβάλλουν με το ζόρι την αδιακρισία. Αυτή η αίσθηση πως ό,τι σε χωρίζει από τον άλλον είναι μόνο μια διαδοχή από διαμερίσματα και οι ρεμιξαρισμένοι ήχοι μιας πόλης που δεν μπορεί να κοιμηθεί και γι' αυτό μένει ξύπνια, ξοδεύοντας όλη της την ενέργεια σε μικρές ή μεγάλες διαδρομές μιας ανώφελης αναζήτησης.

2

Ο Χάρης δεν είναι τυχαία γνωστός σαν το «Φάντασμα». Απόμακρος παρατηρητής μιας αστικής εποποιίας που αποτελείται από πολύβουες λεωφόρους, βόλτες στα φλιπεράκια, αμερικάνικα τραγούδια από πειρατικούς ραδιοσταθμούς και κόντρες με τις μηχανές, ζει στο περιθώριο του αθηναϊκού καλοκαιριού των αρχών της δεκαετίας του '80 και μοιάζει να μην ανήκει πουθενά.

Κλεισμένος μέσα στο δωμάτιο του, αρνείται το φως του ήλιου «γιατί τον ενοχλεί» και με το τηλεσκόπιό του παρατηρεί τις νύχτες τα αστέρια και τις μέρες τη Στέλλα στο απέναντι διαμέρισμα.

Και εκμηδενίζοντας την (πραγματική και την πλασματική) απόσταση που τους χωρίζει, την ερωτεύεται.

2

Μια ερωτική ταινία είναι οι «Απέναντι».

Με τον ίδιο τρόπο που είναι ερωτική μια πόλη το καλοκαίρι, όταν μένεις με το σορτσάκι για να μην ζεσταίνεσαι και δίπλα σου κάποιος κάνει μπάνιο μέσα στο μεσημέρι. Με τον ίδιο τρόπο που μια γυναίκα μαζεύει τα ρούχα από την ταράτσα, σταματώντας για μια ανεπαίσθητη στιγμή ικανή να κλείσει μέσα της όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να επιθυμήσει. Με τον ίδιο τρόπο που μια συνάντηση με έναν άγνωστο μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη περιπέτεια που (δεν) έζησες ποτέ.

2

Κινηματογραφώντας νωχελικά την αποκαλυπτική ενηλικίωση ενός ήρωα που μέσα σε ένα καλοκαίρι θα αναγκαστεί να βγει από την ασφάλεια της σκοτεινής του εμμονής και να δει για πρώτη φορά με γυμνό μάτι τη ζωή, ο Γιώργος Πανουσόπουλος κλείνει μέσα στους «Απέναντι» όλες εκείνες τις τυχαίες στιγμές που χάνονται όταν δεν είσαι εκεί για να τις δεις.

2

Σε ένα κινηματογραφικό παιχνίδι που εκμηδενίζει σχεδόν βιωματικά την απόσταση ανάμεσα στην ηδονοβλεψία και τη νομοτελειακή ακύρωσή της: ακριβώς στο σημείο που ο Χάρης και η Στέλλα θα βρεθούν μαζί, πριν χωρίσουν για πάντα.

Δύο άγνωστοι, πάλι, κάτοικοι μιας πόλης που κανείς δεν πρόσεξε πως ήρθαν τόσο κοντά μια ζεστή ημέρα ενός καλοκαιριού,

Οι Απέναντι του Γιώργου Πανουσόπουλου (1981) / Πρωταγωνιστούν: Αρης Ρέτσος, Μπέτυ Λιβανού


Περισσότερες ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι: