Ενημέρωση

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #7 / «Θέλω και τη Μαμά σου» του Αλφόνσο Κουαρόν

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, επιστρέφουμε σε αγαπημένες καλοκαιρινές σκηνές από την ιστορία του σινεμά. Ετσι όπως θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #7 / «Θέλω και τη Μαμά σου» του Αλφόνσο Κουαρόν

-Eυχήθηκες ποτέ να μπορούσες να ζήσεις για πάντα;
-Ναι.
-Θα ήταν όμορφα.
-Ναι, δεν θα ήταν υπέροχα;

Ακόμη κι αν ζήσεις για πάντα όμως, όπως εύχονται οι ήρωες του «Θέλω και τη Μαμά σου» κοιτάζοντας την θάλασσα καθισμένοι στην άμμο μιας μαγικής παραλίας, τι είναι η ζωή αν όχι μια μεγάλη συλλογή από στιγμές;

Ενα σύννεφο από αισθήσεις, από συναισθήματα που περνούν και χάνονται όπως τα αληθινά σύννεφα στον ουρανό, αφήνοντας μόνο μια φευγαλέα σκιά που για λίγο αλλάζει το φως της ζωής σου.

Γεμάτη από τέτοιες φευγαλέες σκιές, η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν συλλαμβάνει την ελευθερία της νιότης, του καλοκαιριού, μιας αρχής, ή ενός τέλους. Ο Χούλιο του Γκελ Γκαρσία Μπερνάλ, ο Τενότς του Ντιέγκο Λούνα και η Λουίζα της Μαριμπέλ Βερντού αφήνουν για λίγο πίσω τις ζωές τους, για να αναζητήσουν μια μυθική και ίσως ανύπαρκτη παραλία, το Στόμα του Ουρανού.

2

Οπως όλοι μας σχεδόν, πάνω στην καυτή άμμο, αυτό που ψάχνουν είναι τους εαυτούς τους. Την στιγμή εκείνη όπου αυτό που νιώθουν κι αυτό που είναι, λιώνει σε ένα, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Μπορεί να μην βρουν την παραλία που ονειρεύονται, αλλά μια άλλη εξίσου όμορφη, μπορεί η σκηνή τους να λεηλατηθεί από μια αγέλη από γουρούνια, μπορεί το τέλος του ταξιδιού, να σημάνει έναν χειμώνα εκτός κι εντός τους, όμως για μια στιγμή θα νιώσουν ότι θα ήθελαν κι ότι θα μπορούσαν, να ζήσουν για πάντα.

Κι έτσι είναι σαν να το έζησαν. Ακόμη κι αν κράτησε μόνο μια στιγμή.

2

«Θέλω και τη Μαμά σου», του Αλφόνσο Κουαρόν, 2001

Περισσότερες καλοκαιρινές σκηνές:

Διαβάστε ακόμη: