Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #9 | «Against All Odds (Take a Look at Me Now)» από το «Against All Odds»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #9 | «Against All Odds (Take a Look at Me Now)» από το «Against All Odds»

Μπορεί το «Against All Odds» (ή «Ερωτας Δίχως Αύριο» στα ελληνικά), που σκηνοθέτησε ο Τέιλορ Χάκφορντ το 1984, να είναι ένα ριμέικ του κλασικού νουάρ «Out of the Past» του 1947, αλλά λίγες ταινίες ανήκουν τόσο πολύ στα ‘80ς κι εκπροσωπούν το θαυμασμό της δεκαετίας για την ομορφιά (από το κόκκινο «παρτό» μαγιό τής Τζέσι, ως την κόκκινη Porsche Carrera του Τέρι), τους παθιασμένους έρωτες με (τουλάχιστον μια υπόνοια) happy endings, ακόμα και την… απλή επεξηγηματικότητα. Αρκεί μια απλή ματιά στο tag «line» της ταινίας στην αφίσα της (δείτε στο τέλος του κειμένου), που εξηγεί με γενναιόδωρο μελοδραματισμό, ολόκληρη την υπόθεση της ταινίας.

Με τον ίδιο τρόπο, λίγα τραγούδια ταυτίστηκαν τόσο πολύ με μια ταινία στην ιστορία του σινεμά, όσο το «Against All Odds (Take a Look at Me Now)» του Βρετανού ντράμερ, τραγουδιστή και συνθέτη, Φιλ Κόλινς, που σ’ εκείνη, περίπου, την περίοδο, διατηρώντας τη σχέση του με τους Genesis, είχε ξεκινήσει solo καριέρα. Το τραγούδι, που ακουγόταν στους τίτλους τέλους της ταινίας, ήταν, κατά τον Χάκφορντ «μια κλασική περίπτωση όπου γράφεις ένα τραγούδι για να συνοψίσεις τι είναι η ταινία».

against all odds 607


To καλοκαιρινό mixtape του Flix::


against all odds 607

Πράγματι, όσο ο Φιλ Κόλινς τραγουδάει, σ’ αυτή την αξεπέραστη ροκ μπαλάντα, ζητώντας από την αγαπημένη του «να τον κοιτάξει τώρα» και να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον έρωτά τους, παρά τις αντιξοότητες, οι βουρκωμένοι θεατές ξαναζούν αυτό το καταραμένο καλοκαιρινό ρομάντζο. Οπου ο παλαίμαχος (στα 35 του) σταρ του φούτμπολ, Τέρι Μπρόγκαν (ο Τζεφ Μπρίτζες ποτέ δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο συγκλονιστικά όμορφος στην οθόνη), αναλαμβάνει μια δουλειά για τον γκάνγκστερ Τζέικ Γουάιζ (του ακόμα hot και σαρδόνιου Τζέιμς Γουντς), να εντοπίσει το κορίτσι του, την Τζέσι της Ρέιτσελ Γουορντ, τότε εξαιρετικά διάσημης μετά το θρίαμβο της τηλεοπτικής σειράς «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας». Οταν, φυσικά, ο Τέρι και η Τζέσι συναντηθούν σ’ ένα νησί της Καραϊβικής, μεταξύ τους θα γεννηθεί ένας απαγορευμένος έρωτας. Σ’ ένα σινεφιλικό κλείσιμο ματιού, τη μητέρα της Τζέσι ενσαρκώνει η πρωταγωνίστρια του «Out of the Past», Τζέιν Γκριρ.

against all odds 607

Το «Against All Odds (Take a Look at Me Now)», βασίστηκε σ’ ένα τραγούδι που ο Φιλ Κόλινς είχε ήδη γράψει το 1981, αλλά φρεσκάρισε και ηχογράφησε μέσα σε δυο μέρες, μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Αντζελες, ενώ οι συνεννοήσεις για το μιξάζ με τον Χάκφορντ και την παραγωγή έγιναν από τηλεφώνου. Το τραγούδι βρέθηκε υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και για Οσκαρ, έφτασε στο βρετανικό top-2 και στο top-1 του αμερικανικού Billboard κι υπήρξε ένα από τα εμπορικότερα singles του 1984. Και, μαζί, σημείο αναφοράς για τη δεκαετία, μουσικά, κινηματογραφικά και… ρομαντικά.

against all odds 607

How can I just let you walk away
Just let you leave without a trace?
When I stand here taking every breath with you, ooh ooh
You're the only one who really knew me at all

Δείτε εδώ το επίσημο βίντεο κλιπ του «Against All Odds (Take a Look at Me Now)», που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Τέιλορ Χάκφορντ και επίσης αφηγείται _ολόκληρη) την ταινία.


Δείτε εδώ και το cover του τραγουδιού, που έκαναν η Μαράια Κάρεϊ με τους Westlife, το 2000.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


against all odds poster 607