Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #31 | «Μες τη ζεστή νύχτα του Αυγούστου» από το «Ησυχες μέρες του Αυγούστου»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #31 | «Μες τη ζεστή νύχτα του Αυγούστου» από το «Ησυχες μέρες του Αυγούστου»

Στην μελαγχολική, ζεστή ταινία του Παντελή Βούλγαρη, που μοιάζει συνώνυμη πια με μια απόλυτα αθηναϊκή αίσθηση ενός κοντινού αστικού παρελθόντος που όμως μοιάζει πια τόσο μακρινό στην εποχή των chat, του μετρό των κινητών τηλεφώνων, η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι απλά υπόκρουση.

Η φωνή της Νένας Βενετσάνου και του Ηλία Λιούγκου, οι στίχοι του Χατζιδάκι μπαίνουν στις ιστορίες των ηρώων της ταινίας σαν ένας ακόμη χαρακτήρας, σαν σχολιαστές της δράσης, σαν οδηγοί της πλοκής, σαν μια ηχητική απεικόνιση του συναισθηματικού τους χάρτη.

Κι απ΄ όλα τα τραγούδια της ταινίας, υπέροχα όλα, λυρικά μα κι απόλυτα αληθινά, το «Μεσ' στη ζεστή νύχτα του Αυγούστου» είναι ίσως εκείνο που συλλαμβάνει περισσότερο απ όλα, την απτή σχεδόν υφή της καλοκαιρινής νύχτας, το σβήσιμο του φωτός, την ανάγκη για επαφή, την μοναξιά μιας πόλης που αδειάζει.

Ησυχες Μέρες του Αυγούστου 607


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


Μες στις ζεστές νύχτες του Αυγούστου,
το φως στο δρόμο καίγεται
και η ψυχή μου αδειάζει
καθώς αυτός δεν φαίνεται,
το πάρκο ξεθωριάζει.

ησυχες μέρες του αυγούστου 707

Στην οθόνη, από το άδειο Green Park στο Πεδίον του Αρεως (ένα ακόμη σημείο μιας Αθήνας που δεν υπάρχει πια), πίσω στο άδειο σπίτι, με μοναδικό ήχο το ανέμισμα μιας παλιομοδίτικης βεντάλιας, η Αλέκα Παΐζη συνοψίζει την ανθρώπινη κατάσταση σε μια άδεια Αθήνα.

Και η φωνή της Νένας Βενετσάνου, οι νότες του Χατζιδάκι και οι εικόνες του Βούλγαρη αποκαλύπτουν μια διαφορετική πλευρά του ελληνικού καλοκαιριού, αυτή που μπλέκει την ομορφιά με την θλίψη, αυτή που σε κάνει να βγάζεις την χειμωνιάτικη ύπαρξή σου σου όπως τα ιδρωμένα ρούχα και να μένεις σχεδόν γυμνός, απέναντι στον εαυτό σου.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


ησυχες μέρες του αυγούστου 607