Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #23 | «Summer Dream» από το «Eπιχείρηση Απόλλων»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #23 | «Summer Dream» από το «Eπιχείρηση Απόλλων»

Εν μέσω δικτατορίας, το greek kefi κρατούσε γερά όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών στην ηλιόλουστη Ελλάδα, ακόμη και αν δεν ήσουν ο Γερμανός πρίγκιπας που επειδή βαρέθηκες τη θαλαμηγό της πριμαντόνας που σε φιλοξενούσε, πήρες το ελικόπτερό σου και ερωτεύτηκες κεραυνοβόλα την Ελληνίδα ξεναγό που ήξερε όλα τα μυστικά των πιο όμορφων στιγμών made in Greece.

Γυρισμένο το 1968, φιλοδοξώντας να γίνει μια διεθνή επιτυχία, το «Επιχείρηση Απόλλων» ήρθε σαν φυσική συνέχεια του «Ντάμα Σπαθί» του ίδιου του Γιώργου Σκαλενάκη και βρήκε την Ελενα Ναθαναήλ να αποθεώνει την ελληνική ομορφιά και τον Τόμας Φριτς να αποθεώνεται από θαυμάστριες της εποχής σε έναν τουριστικό οδηγό που αναδεικνύει τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού (και κάπου εκεί σταματάει να έχει νόημα ως ταινία).

Επιχείρηση Απόλλων


To καλοκαιρινό mixtape του Flix:


Επιχείρηση Απόλλων

Τη μουσική στο «Επιχείρηση Απόλλων» υπογράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Εδώ ακούγεται πρώτη φορά και το «Ζαβαρακατρανέμια», αλλά το love story των δύο νεαρών ήθελε και λίγο αυθεντικό sixties που ανέλαβε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός τότε από τους Forminx. Δύο τραγούδια με το Summer στον τίτλο τους, έδωσαν το στίγμα.

Το πιο ωραίο και γνωστό από τα δύο, το «Summer Dream» τραγουδάει η Αλέκα Κανελλίδου (ντουμπλάροντας την Ελενα Ναθαναήλ) και τους στίχους του υπογράφει ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο οποίος θυμάται:

Οπως με πληροφόρησε ο Βίων Παπαμιχάλης όταν συναντηθήκαμε στο σπίτι του το φθινόπωρο του 1967, τη μουσική επένδυση στην «Επιχείρηση Απόλλων», την είχε αναλάβει ο εξαιρετικός Γιάννης Μαρκόπουλος. Όμως, στην ταινία θα υπήρχε και ένα δεύτερο τραγούδι που - ποτέ δεν ρώτησα για ποιο λόγο - τη μουσική του είχε γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ήδη γνωστός από τους «Forminx». Τώρα, εδώ όλοι οι στίχοι θα έπρεπε να είναι στα αγγλικά και θα τους τραγουδούσε - ντουμπλάροντας την Έλενα Ναθαναήλ - η Αλέκα Κανελλίδου, στα πρώτα της βήματα ακόμη. Όταν ηχογραφήθηκε το τραγούδι μας, με φώναξε ο Βαγγέλης στο σπίτι του κάπου στα Πατήσια, για να το ακούσω και όταν αργότερα κατηφορίζαμε με ένα ταξί προς την Ομόνοια, τον θυμάμαι να μού λέει «Εγώ Γιώργο, θα φύγω! Δε μπορώ άλλο εδώ. Πνίγομαι!». «Και δε φοβάσαι έξω τον ανταγωνισμό;» τον είχα ρωτήσει. «Θα δοκιμάσω και ότι βγει» ήταν η απάντησή του.

Δείτε και ακούστε εδώ το «Summer Dream»:


Δείτε και ακούστε εδώ το «Our Summer Love»:


Δείτε εδώ και όλο το καστ της ταινίας να χορεύει «κάτω από την Ακρόπολη», με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου:



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Επιχείρηση Απόλλων