Άποψη

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #11 | «All Summer Long» από το «American Graffiti»

στα 10

Για κάθε μία μέρα του Ιουλίου, το Flix επιλέγει ένα τραγούδι από το jukebox των πιο αγαπημένων καλοκαιρινών κινηματογραφικών αναμνήσεων.

Το καλοκαιρινό mixtape του Flix #11 | «All Summer Long» από το «American Graffiti»

Προτού, ακόμα, ο Τζορτζ Λούκας ολοκληρώσει το «THX 1138», την πρώτη του ταινία, ο φίλος του, Φράνσις Φορντ Κόπολα τον προκάλεσε σ' ένα στοίχημα, ότι δεν μπορεί να γράψει ένα εμπορικό σενάριο. Ο Λούκας ανταποκρίθηκε, με μια ταινία πέρα ως πέρα αυτοβιογραφική, το «American Graffiti» («Νεανικά Συνθήματα»), η οποία βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, υπήρξε μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών (μια και κόστισε μόλις 777.000 δολάρια για να γίνει) και, στην πορεία, ανακηρύχθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Το «American Graffiti» εκτυλίσσεται το 1962, στο Μοντέστο της Καλιφόρνια, με μια σειρά από περιστατικά που συμβαίνουν στους ήρωες στη διάρκεια μιας νύχτας, την εποχή του ροκ εν ρολ και του cruising, όταν τ' αγόρια έκαναν βόλτες με τ' αυτοκίνητα για να φλερτάρουν και να ψαρέψουν κορίτσια. Εκεί, ο Κερτ και ο Στιβ (ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους κι ο Ρον Χάουαρντ), τελευταίο βράδυ των καλοκαιριών διακοπών κι ενώ το ξημέρωμα είναι προγραμματισμένο να φύγουν μακριά για να σπουδάσουν, με ορμητήριο το Mel's Drive-In Diner, θα συναντήσουν φίλους κι εχθρούς (ανάμεσά τους και τον Χάρισον Φορντ ως Μπομπ Φάλφα, σ' έναν από τους πρώτους ρόλους του), αλλά και τον περιβόητο Wolfman Jack, τη σταθερή φωνή στο ραδιόφωνο των αυτοκινήτων της εποχής, θα κάνουν κόντρες, θα κερδίσουν και θα χάσουν κορίτσια και θα καταλάβουν λίγο καλύτερα πώς θα είναι, ή πώς θέλουν να είναι, το μέλλον τους.

american graffiti 607


To καλοκαιρινό mixtape του Flix::


american graffiti 607

Σε μια ταινία νοσταλγική στην καρδιά, το σημαντικότερο υλικό για τον Τζορτζ Λούκας, εκτός από τις αναμνήσεις του και τ' αυτοκίνητα, ήταν η μουσική. Γι' αυτό κι αποφάσισε να ντύσει την ταινία του με 41 εμβληματικά τραγούδια της εποχής που περιέγραφε. Τα χρήματα για τα δικαιώματα ήταν τόσα, που δεν περίσσεψαν για να γραφτεί πρωτότυπη μουσική για την ταινία, όμως το soundtrack του «American Graffiti» λέει περισσότερα για το καλοκαίρι του '62, απ' ό,τι ο Κερτ κι ο Στιβ μαζί. Εκεί βρίσκεται και το «All Summer Long» των Beach Boys, τόσο σημαντικό για τον Λούκας που δεν τον ενόχλησε ο μικρός αναχρονισμός, μια και το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1964.

american graffiti 607

Στο χαρακτηριστικό στιλ του surf rock των Beach Boys, το «All Summer Long» αφηγείται κι αυτό μια δική του ιστορία, για ένα ζευγάρι που διασκέδασε ανέμελα όλο το καλοκαίρι, αλλά βλέπει το φθινόπωρο να έρχεται. Το γεγονός ότι ο Τζορτζ Λούκας τοποθέτησε το τραγούδι στο φινάλε και στους τίτλους τέλους της ταινίας δεν είναι, φυσικά, μια τυχαία επιλογή. Μπορεί το «American Graffiti» να έχει την ελαφρότητα μιας γρανίτας που ρουφιέται με καλαμάκι, αλλά, γράφοντας και σκηνοθετώντας την ταινία μια δεκαετία αργότερα, ξέρει ότι σημαίνει το τέλος αυτής της αμερικανικής αθωότητας, ότι το cruising θα απαγορευτεί, το ροκ εν ρολ θα σκληρύνει και οι συνομήλικοί του θα κληθούν να πολεμήσουν στο Βιετνάμ. Summer time is through...

american graffiti 607

Sittin' in my car outside your house
'Member when you spilled coke all over you blouse
T-shirts, cut-offs, and a pair of thongs
We've been having fun all summer long
(All summer long you've been with me)
I can't see enough of you
(All summer long we've both been free)
Won't be long til summer time is through
(Summer time is through)
Not for us now

Θυμηθείτε εδώ το φινάλε του «American Graffiti» με τους ήχους του «All Summer Long» των Beach Boys


Και σε απάντηση της νοσταλγίας, δείτε εδώ τους Beach Boys να τραγουδούν ζωντανά το «All Summer Long», στο Beacon Theater στη Νέα Υόρκη, το 2012.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


american graffiti 607