Ενημέρωση

«Σαύρα, είσαι μια Σαύρα!»: ο καλύτερος φίλος του Spider-Man είναι ένα ερπετό!

στα 10

50 χρόνια και άπειρες αλλαξιές εργαστηριακές ρόμπες μετά, ο Δόκτορ Κερτ Κόνορς έχει κερδίσει επάξια μια θέση στη γαλαρία των πιο εικονικών κομιξικών υπερκακών. Λίγο πριν τον δείτε στο «The Amazing Spider-Man», ο Μανώλης Βαμβούνης ρίχνει μια ματιά στις καλύτερες στιγμές που ενέπνευσαν την κινηματογραφική μεταφορά του Lizard.

Flix Team
«Σαύρα, είσαι μια Σαύρα!»: ο καλύτερος φίλος του Spider-Man είναι ένα ερπετό!

Συστάσεις: Μονόχειρας ερευνητής - χειρούργος αναζητά εμμονικά στο DNA των ερπετών το μυστικό της ικανότητας τους για ανάπλαση ακραίων μελών. Οταν ο Δρ Κερτ Κόνορς χρησιμοποιεί τον εαυτό του σαν πειραματόζωο για τον ορό του, μεταμορφώνεται (σοκ) σε μια ανθρωπόμορφη «Σαύρα» με μονομανή σκοπό την κυριαρχία του κόσμου από τα ερπετά. Κι αυτός, κόμικς δεν διάβαζε μικρός; Ταινίες δεν βλέπει;

Πού και Πότε: Πρώτη κομιξική εμφάνιση πιιιιίσω τότε, στο The Amazing Spider-man #6, τον Νοέμβριο του 1963.

1

Διάσημος για: Την αποκλειστική του γκαρνταρόμπα με μόνο (δεν κοροϊδεύω) λευκές εργαστηριακές ποδιές, μαύρα t-shirt και μοβ παντελόνια. Αυτός και ο Δόκτωρ Μπρους Μπάνερ συντηρούν ολόκληρη βιοτεχνία. Σκίσε-βάλε. Επίσης αυτήν την - διάολε - ανησυχητική του συνήθεια να «πέφτει» πάντα σε καταστάσεις όπου μπορεί «κατά λάθος» να έρθει και πάλι σε επαφή με τον ορό της Σαύρας. Κατέστρεψε το δείγμα παλικάρι μου, αφού δεν σε θέλει!

Likes: Την οικογένεια του, τις εργαστηριακές ποδιές, τις λέξεις με πολλά ΣΣΣΣ, τα παιδικά μενού (θα με μισήσετε αργότερα στο άρθρο για αυτό το αστείο), τα μαγαζιά για αριστερόχειρες.

Dislikes: Τις φορές που μεταμορφώνεται σε γιγάντια σαύρα και προσπαθεί να φάει την αγαπημένη του οικογένεια, τις άβολες χειραψίες, τα θερμόαιμα πιθηκοειδή, τον Σσσσπάιντερ-μαν.

2

Πιο Γαμάτη Στιγμή: Φανταστείτε σκηνικό. Βροχή από αίμα, μια ιέρεια βουντού χτυπάει τελετουργικά τύμπανα που ηχούν ρυθμικά «DOOM DOOM DOOM», μια υπνωτισμένη Σαύρα βγαίνει από τους υπονόμους της Νέα Υόρκης και αλωνίζει αρουραίους και γιάπιδες για κολατσιό, ενώ ένας Ανθρωπος Αράχνη δηλητηριασμένος με παραισθησιογόνα, γδαρμένος, ηττημένος και πεταμένος στα σκουπίδια προσπαθεί απεγνωσμένα να επιζήσει την νύχτα. Αυτό είναι το ιστορικό «Μαρτύριο» που λάνσαρε το 1991 τον νέο τίτλο «Spider-man» του υπερστάρ των κόμικς Τοντ ΜακΦάρλαν. Με 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις είναι ένα από τα 3 πιο εμπορικά κόμικς όλων των εποχών και ο επιτυχημένος επαναπροσδιορισμός της Σαύρας στο ρόλο ενός κακού ταινίας τρόμου, μιας εφιαλτικής προσωποποίησης της βάναυσης ορμής της φύσης.

3

Πιο Κουλή Στιγμή (ισως κυριολεκτικά «κουλή» - συγχωρέστε με πάλι): Ούτε ο Πίτερ Πάρκερ φαίνεται να έχει πάρει το μάθημα του από την ιστορία της Σαύρας. Δοκιμάζει στον εαυτό του έναν πειραματικό ορό που φέρνει αποτελέσματα (duh!) αντίθετα των επιθυμητών. Αντί να χάσει τις αραχνοδυνάμεις του, φυτρώνει επιπλέον 4 χέρια! Στην συνέχεια, σε μια παροιμιώδη έξαρση κακού τακτ στρέφεται για βοήθεια στον Κόνορς - ως ειδικού στα χέρια που φυτρώνουν αυθαίρετα ή στο να χάνει αυτά που ήδη έχει; Τώρα που έχεις 6 χέρια να παραπονιέσαι σε κάποιον που έχει μόνο ένα. Ε, όχι. Η ιστορία εξελίσσεται σε μια μάχη ανάμεσα στον αραχνοήρωα, την Σαύρα και τον Μόρμπιους, το αλβίνο «ζωντανό βαμπίρ» με την μύτη νυχτερίδας - και δίκαια θεωρείται από τις πιο καλτ του ήρωα.

4

Soap Opera Facts: Σχεδόν κάθε εμφάνιση του Κόνορς από το 1963 μέχρι και τα 90s ακολουθεί την ίδια φόρμουλα. Κάποιο ατύχημα ξανα-μανα-μεταμορφώνει τον αναμορφωμένο γιατρό σε Σαύρα. Αυτή εφευρίσκει κάποιο σχέδιο που κατά κανόνα περιλαμβάνει την μόλυνση της παροχής του νερού της πόλης με τον μεταλλαγμένο του ορό και πάρα, μα πάρα, πολλά ερπετά. Στο τέλος ο Σπάιντερ-μαν τον ποτίζει με κάποιο εφευρετικό τρόπο τον αντι-ορό και τον επανενώνει με την οικογένεια του. Φιλιούνται, αγκαλιάζονται, Δη Εντ. Γιατί διευκρινίζουμε «μέχρι τα 90s»; Στην αρχή της πιο μαζικά αιχμηρής εποχής των υπερηρωικών κόμικς, το επαναλαμβανόμενο αυτό δράμα δεν ήταν πια αρκετό. Στις επόμενες δυο δεκαετίες η γυναίκα και ο γιος του Κόνορς τον παρατάνε, διαγνώσκονται με καρκίνο, αυτή πεθαίνει, ο γιος του μπαίνει σε θετή οικογένεια, ο ίδιος ο Κόνορς παραδίδεται στις αρχές και φυλακίζεται, ενώ αργότερα...

5

Πιο Σοκαριστική Στιγμή: Στην ιστορία «Shed» η κυρίαρχη προσωπικότητα της Σαύρας, βλέποντας τον Κόνορς σαν ένα αντίπαλο άλφα αρσενικό, αντιδρά όπως προστάζει η φύση ενός ψυχρόαιμου ερπετού. Κυνηγάει και καταβροχθίζει (κανένας ευφημισμός) τον γιο του Κόνορς, Μπίλυ, στην πιο αποτρόπαια σκηνή της ιστορίας των κόμικς του Σπάιντερ-Μαν. Η ανθρώπινη φύση της Σαύρας σκίζεται κομμάτια καθώς ο Κόνορς παρακολουθεί το φρικιαστικό συμβάν από το πίσω μέρος της συνείδησης του ανήμπορος να το εμποδίσει. Αουτς, Μάρβελ.

6

Αντιγραφές: Αυτό που λέμε «να πίνει ο πατέρας και του παιδιού να μην δίνει»; Μόνο που έγινε και αυτό. Πριν τον τραγικό χαμό του, ο Μπίλυ έζησε κι αυτός την εμπειρία να μεταμορφωθεί σε «Σαύρα Τζούνιορ». Και δεν ήταν ο μόνος που κατά καιρούς βρέθηκε να δοκιμάζει τον ορό του Κόνορς και να φυτρώσει μερικά άκρα παραπάνω. Από τον ίδιο τον Σπάιντερ-μαν (ή «Σπάιντερ-Σαύρα») μέχρι πιο πρόσφατα ολόκληρη την ομάδα των μεταλλαγμένων X-Men. Σε κάποιες πιο φευγάτες εμφανίσεις, η Σαύρα έχει έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με κλώνο που έχει φυτρώσει από ένα κομμένο κομμάτι ουράς της.

8

Και λοιπόν; Τι καταλάβαμε: Η Σαύρα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους εχθρούς του Σπάιντερ-μαν. Στην ανθρώπινη του μορφή είναι συχνά φίλος και έμπιστος σύμμαχος του Σπάιντερ-μαν, από τους πρώτους λίγους μάλιστα στους οποίους εκμυστηρεύτηκε πολύ νωρίς την μυστική του ταυτότητα. Ενας επιστήμονας που μέλλει να τυραννιέται αέναα εξαιτίας μιας στιγμής κακής κρίσης και ορίζεται από το κεντρικό του δίλημμα. Πώς να ισορροπήσει ανάμεσα στην αγάπη του για την οικογένεια του και τον φόβο του για τον κίνδυνο που νιώθει ότι διατρέχουν όσο είναι κοντά του. Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε. Με την πρόοδο των δεκαετιών ο Κόνορς μεταμορφώνεται αδυσώπητα σε μια τραγική φιγούρα διαστάσεων αρχαιοελληνικού δράματος. Επίσης, είναι μια τεράστια ανθρωπόμορφη σαύρα με εργαστηριακή ρόμπα που μιλάει με το ΣΣΣΣ. Πόσο πιο ουσιαστικά κομιξική fun ιδέα;

0

Μια βασική geek χρονολογία

  • 1963 Amazing Spider-Man #6 (1η εμφάνιση)
  • 1967 Amazing Spider-Man #44-45 (2η εμφάνιση, εναντίον ενός μονόχειρα Σπάιντερ-Μαν)
  • 1971 Amazing Spider-Man #100-102 (εναντίον εξάχειρα Σπάιντερ-Μαν)
  • 1979 Spectacular Spider-Man #32-34 (εναντίον μιας μεταλλαγμένης σαύρας από τον ορό)
  • 1979 Spectacular Spider-Man #38-40 (ο Σπάιντερ-Μαν μεταμορφώνεται σε Σπάιντερ-Σαύρα)
  • 1987 Spectacular Spider-Man #127 (η οικογένεια του τον παρατάει)
  • 1989 Amazing Spider-Man #313 (πρώτη εμφάνιση από Τοντ ΜακΦάρλαν)
  • 1990 Spider-Man #1-5 (το ιστορικό «Torment»)
  • 1992 Amazing Spider-Man #365 (ο γιος του Κόνορς κυνηγάει να σκοτώσει την Σαύρα)
  • 1994 Web of Spider-Man #109-111 (η Σαύρα «σκοτώνεται» σε λάκκο από κινούμενη άμμο)
  • 1997 Spectacular Spider-Man #237-239 (μια δεύτερη Σαύρα «φυτρώνει» από ένα κομμένο κομμάτι της ουράς του)
  • 2002 Spider-Man: Quality of Life #1-4 (η γυναίκα του πεθαίνει από καρκίνο, ο γιος του επιζεί)
  • 2004 Spectacular Spider-Man volume 2 #11-13 («A Lizard’s Tale»: ο Κόνορς προσπαθεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, ομολογεί τα εγκλήματα του και φυλακίζεται)
  • 2006 Sensational Spider-Man volume 2 #23-27 («Feral»: ο Μπίλι μεταμορφώνεται σε Σαύρα Τζούνιορ)
  • 2010 Amazing Spider-Man #629-633 (το σοκαριστικό «Shed»: η Σαύρα τρώει τον γιο του)
  • 2011 X-Men volume 2 #8-10 (οι X-Men μεταμορφώνονται σε Σαύρες)

Εκτός Σειράς:

  • 2001 Spider-man Lifeline #1-3 (από τον θρυλικό Στηβ Ρουντ)
  • 2002 Spider-Man: Blue #3 (οι Τζεφ Λόεμπ και Τιμ Σέηλ ξαναπαρουσιάζουν τη δεύτερη εμφάνιση της Σαύρας)
  • 2002 Exiles #17 (ένας παράλληλος κόσμος όπου η Σαύρα έχει επιτύχει να μολύνει τον κόσμο με τον ορό της)
  • 2004 Ultimate Spider-Man #60-64 (ο Κόνορς δημιουργεί το συμβιωτικό Καρνέιτζ που δολοφονεί την Γκουέν Στέισι)
  • 2006 X-Men First Class #2 (η Σαύρα εναντίον των αρχικών X-Men)

Το «The Amazing Spider-Man» του Μαρκ Γουεμπ παίζεται από την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις αίθουσες