Άποψη

Ο Μπάτμαν πάντα θα χρειάζεται έναν βοηθό!

στα 10

Ποιος θα το περίμενε πως αυτό το ανήλικο αγόρι από το τσίρκο, με την μάσκα ντόμινο, την κίτρινη κάπα, το κόκκινο γιλέκο, τις μπότες ξωτικού και το καυτό πράσινο σορτσάκι, επρόκειτο να αποδειχθεί τόσο καταλυτικός για την πορεία όχι μόνο των υπερηρωικών κόμικς αλλά και της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας. Ο Μανώλης Βαμβούνης, στον απόηχο της επιτυχίας του «The Dark Knight Rises», συστήνει τους 7 + 3 κομιξικούς και κινηματογραφικούς Ρόμπιν!

Flix Team
Ο Μπάτμαν πάντα θα χρειάζεται έναν βοηθό!

Ο πρώτος Ρόμπιν δημιουργήθηκε στην πιο αθώα (όχι για πολύ) εποχή των 40s, ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση του ίδιου του Μπάτμαν, για να λειτουργήσει στο ρόλο του Γουάτσον απέναντι στον Μεγάλο Ντετέκτιβ. Δηλαδή, ένα νεαρό αγόρι να τον συντροφεύει στις περιπέτειες του, με το οποίο θα μπορούν να ταυτίζονται οι αναγνώστες των κόμικς (τότε αμιγώς νεαρά προεφηβικά αγόρια) και στον οποίο θα μπορεί να αραδιάζει ασταμάτητα τις σκέψεις του και να εξηγεί την λύση του εκάστoτε μυστηρίου ο πρωταγωνιστής Μπάτμαν. Το όνομα του και η στολή του είναι μια αναφορά στον Ρομπέν των Δασών (Robin Hood), αν και για τους περισσότερους θα συνδέεται πάντα με το πουλί κοκκινολάιμη.

2

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙΑ-ΘΑΥΜΑΤΑ

Στα 70+ χρόνια της κομιξικής κληρονομιάς της μυστικής ταυτότητας του Ρόμπιν, την χαρακτηριστική μάσκα ντόμινο έχουν φορέσει 7 σημαντικοί χαρακτήρες που έχουν υπηρετήσει σαν βοηθοί ή παρτενέρ των Μπάτμαν της κάθε περιόδου.

Στην κύρια συνέχεια της DC - το περίφημο continuity, την γραμμική ιστορία του σύμπαντος των ιστοριών που κατά καιρούς ανασυντάσσεται με μικρές ή ριζικές αλλαγές για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του κλίματος κάθε εποχής - έχουν υπάρξει μόλις (;) πέντε Ρόμπιν.

Οταν ο αρχικός Ρόμπιν (ο εικονικός Ντικ Γκρέησον) αποφασίζει να πετάξει σόλο με την δική του ενήλικη υπερηρωική ταυτότητα, τον ρόλο αναλαμβάνει το «κακό παιδί» Τζέησον Τοντ, ο οποίος βρίσκει γρήγορα άδοξο θάνατο στα χέρια των αναγνωστών. Τρίτος Ρόμπιν έρχεται να τον αντικαταστήσει στα 90s ο Τιμ Ντρέηκ ο οποίος παραμένει παρτενέρ του Μπάτμαν μέχρι τα τέλη των 00s. Στο ενδιάμεσο αντικαθίσταται για λίγους μόνο μήνες από την κοπέλα του, επίσης υπερηρωίδα Στέφανι Μπράουν, την πρώτη θηλυκή Ρόμπιν και την δεύτερη βοηθό του Μπάτμαν που πεθαίνει με βασανιστικό θάνατο. Ο τωρινός Ρόμπιν είναι ο 11χρονος ψυχωτικός γιος του Μπρους Γουέιν, Ντέημιαν, από την τρομοκράτισσα Τάλια Αλ Γκουλ.

Οι άλλες δυο Ρόμπιν της επτάδας ανήκουν σε σημαντικές ιστορίες από διαφορετικές εναλλακτικές μελλοντικές ιστορίες του Μπάτμαν. Η Κάρι Κέλυ που του σώζει όταν επιστρέφει γέρος πια από την σύνταξη στο εμβληματικό Dark Knight Returns και η κόρη του με την Κάτγουμαν από μια άλλη ζωή, Ελενα Γουέιν.

3

NTIK ΓΚΡΕΪΣΟΝ

Πρώτη Εμφάνιση: Detective Comics #38 (1940)Δημιουργοί: Μπομπ Κέιν, Μπιλ Φίνγκερ, Τζέρι Ρόμπινσον Θητεία ως Ρόμπιν: 1940-1984Γνωστός ως: ο πρώτος και καλύτερος (ή αυτός που πέταξε από τη φωλιά).

Ιστορία: Ο Ρόμπιν που τα ξεκίνησε όλα. Ο 8χρονος πιτσιρικάς, μέλος οικογένειας ακροβατών, βλέπει τους γονείς να δολοφονούνται από μαφιόζους και υιοθετείται από τον ζάμπλουτο Μπρους Γουέιν/Μπάτμαν ο οποίος τον εκπαιδεύει μυστικά για να αναλάβει το ρόλο του βοηθού του, Ρόμπιν. Τα υπόλοιπα είναι όντως Ιστορία. Η απίστευτη δημοτικότητα του πρώτου αυτού έφηβου βοηθού/παρτενέρ οδήγησε σε μια ασταμάτητη σειρά αντιγραφών σε όλες τις εταιρίες, καθιερώνοντας τον θεσμό των «teen sidekicks», των έφηβων εκδοχών/βοηθών σε κάθε μεγάλο υπερήρωα.

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Σε μια απροσδόκητη τότε εξέλιξη, το 1984 ο Ντικ παραιτείται από Ρόμπιν και «αποφοιτεί» ή πιο σωστά ενηλικιώνεται στην δική του αυτόνομη ηρωική ταυτότητα ως «Nightwing» («Νυχτόφτερος»; - ας μην επιχειρήσουμε καλύτερα μετάφραση). Με αυτήν την νέα του μορφή αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς χαρακτήρες των αμερικάνικων κόμικς, έχοντας καταφέρει να ξεπεράσει την «ρετσινιά» των πράσινων καυτών σορτς και των ξωτικίσιων μποτών.

4

Μεγάλες Στιγμές: Στην πρώτη του μηνιαία σειρά ως Nightwing, ο Γκρέισον φεύγει από την Γκόθαμ και αναλαμβάνει προστάτης της γειτονικής πόλης Bludhaven. Εκεί γράφεται και στην αστυνομική ακαδημία, κάνοντας τον τον πρώτο (και μοναδικό) από την οικογένεια Γουέιν που έπιασε ποτέ δουλειά!

Σε δυο περιστάσεις όπου ο Μπρους Γουέιν ήταν ανάπηρος (πώς; Διαβάστε εδώ την ιστορία του Μπέιν) ή πιστευόταν νεκρός, ο Γκρέισον ήταν αυτός που ανέλαβε τον ρόλο του Μπάτμαν στην θέση του, κρατώντας τον μύθο ζωντανό μέχρι την (αναπόφευκτη) επιστροφή του.

Τρίβια: Η εικονική σχέση πατέρα-γιου ανάμεσα στον Μπάτμαν και το «Αγόρι-Θαύμα», το περίφημο «Δυναμικό Ντουέτο», παρερμηνεύθηκε τόσο νοσηρά κατά την δεκαετία των 50s (στο θρυλικό βιβλίο «η Αποπλάνηση των Αθώων» του ψυχολόγου Φρέντρικ Γουέρθαμ) ώστε άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των κόμικς και δίνοντας τροφή για άπειρα ανόητα αστεία και υπονοούμενα που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Το σίγουρα πιο διασκεδαστικό από αυτά είναι το σατιρικό καρτούν «The Ambiguously Gay Duo» (Το Διφορούμενα Γκέι Δίδυμο) της εκπομπής- σταθμού Saturday Night Live (δείτε το εδώ).

Εξω από τα Κόμικς: Για πολλές δεκαετίες, ακόμα και μετά την «αποφοίτηση» του, ο Ντικ παρέμενε ο κατεξοχήν ο Ρόμπιν για τον «έξω» κόσμο. Σε αυτόν βασίστηκε ο Ρόμπιν της τηλεοπτικής σειράς και της ταινίας των 60s (πιο πολλά γι’αυτόν αργότερα), των καρτούν στα 70s και 90s, των ταινιών του Τζόελ Σουμάχερ αλλά και του ξεκαρδιστικού θεατρικού «Holy Musical B@man».

Σημαντικές Συλλογές: All-Star Batman and Robin the Boy Wonder, Robin Year One, Absolute Batman and Robin, Teen Titans Year One, Batman Prodigal, Teen Titans Judas Contract, Nightwing: Freefall, Nightwing: a Darker Shade of Justice.

todd

ΤΖΕΪΣΟΝ ΤΟΝΤ

Πρώτη Εμφάνιση: Αρχικά στο Batman #357 (1983) και ξανά στο Batman #408 (1987)Δημιουργοί: Τζέρι Κόνγουεϊ, Ντον Νιούτον Θητεία ως Ρόμπιν: 1983-1988 (ή μάλλον 1987-1988)Γνωστός ως: Αυτός που χάθηκε νέος (ή αυτός που έδιωξε το κοινό)

Ιστορία: Δεν υπάρχει ευγενικός τρόπος να το θέσουμε. Ο Τζέισον Τοντ είναι κάθαρμα. Δεν φταίει αυτός, έτσι τον έγραφαν.

Οχι όμως από την αρχή. Δημιουργήθηκε σαν μια φτηνή απομίμηση του Ντικ Γκρέισον: ένα κοκκινομάλλικο ορφανό παιδί ακροβατών του οποίου οι γονείς δολοφονήθηκαν από έναν εχθρό του Μπάτμαν. Ακούγεται γνώριμο; Ο Τζέισον μάλιστα φτάνει στο σημείο, αφού πάρει την στολή του Ρόμπιν του Γκρέισον, να βάψει και τα μαλλιά του μαύρα για να μοιάζει ακόμα περισσότερο με τον προκάτοχο του.

Μετά την μεγάλη αναθεώρηση της ιστορίας της DC του 1986 και το εμβληματικό «Batman Year One» (όπου η ιστορία του Μπάτμαν επανερμηνεύτηκε από τον Φρανκ Μίλερ), ο Τζέισον Τοντ παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία να κάνει μια πρώτη εντύπωση. Πλέον είναι ένας ξεδιάντροπος αλητάκος ο οποίος τσακώνεται από τον Μπάτμαν να τολμάει να κλέψει τα λάστιχα της κούρσας του. Ο Μπάτμαν όμως βλέπει κάτι στον ορφανό άστεγο έφηβο και τον παίρνει υπό την προστασία του.

Οι αναγνώστες δεν είναι το ίδιο επιεικείς με τον τότε όντως αντιπαθή χαρακτήρα. Ειδικά όταν τον βλέπουν να τα βάζει με τον αγαπημένο τους Γκρέισον και τον βλέπουν να αφήνει εσκεμμένα (ή όχι) έναν βιαστή να πέσει στον θάνατο του σε μια από τις πιο διφορούμενες σκηνές της σειράς.

Θάνατος: Η DC αποφασίζει να αφήσει το κοινό να αποφασίσει την τύχη του Τζέισον, και με την ευκαιρία να δοκιμάσει το νέο της σύστημα τηλεφωνικού γκάλοπ. Οι αναγνώστες τηλεφωνούν σε έναν αριθμό 090 για να ψηφίσουν αν θέλουν να αφήσουν τον Τζέισον να πεθάνει στα χέρια του Τζόκερ ή όχι! Με 5,343 ψήφους υπέρ και 5,271 κατά, οι αναγνώστες είναι τελικά αυτοί που οπλίζουν το χέρι του μανιακού Τζόκερ με ένα σιδερολοστό για να χτυπήσει μέχρι θανάτου τον αβοήθητο Ρόμπιν στην ιστορία «A Death in the Family».

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Κι όμως όχι σε τόπο χλοερό. Μετά από μερικές δήθεν ιστορίες επιστροφής του για να δοκιμάσουν τα νερά με τους αναγνώστες, ο Τζέισον Τοντ επιστρέφει από τους νεκρούς ως ο μασκοφόρος εγκληματίας Red Hood (η αρχική εγκληματική ταυτότητα του Τζόκερ), με την βοήθεια της Τάλια Αλ Γκουλ και των μυστικιστικών λάκων ανάστασης του πατέρα της Ρα’ς Αλ Γκουλ. Ο νέος Τζέισον δεν φαίνεται καθόλου ευχαριστημένος όταν ανακαλύπτει πως ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος και πως ο Μπάτμαν δεν εκδικήθηκε ποτέ τον θάνατο του.

Μεγάλες Στιγμές: Ο Τζέισον αποδείχτηκε πιο σημαντικός (και αγαπητός) χαρακτήρας στο θάνατο του απ’ότι τα δυο χρόνια που ήταν ζωντανός στα κόμικς. Στις δυο δεκαετίες που παρέμεινε νεκρός, η στολή του Τζέισον εμφανιζόταν σε όλες τις ιστορίες σε ένα εικονικό έκθεμα στην Σπηλιά του Μπάτμαν με την επιγραφή «ένας καλός στρατιώτης». Ο θάνατος του επηρρέασε βαθιά τις ιστορίες του Μπάτμαν, σαν συνεχής υπενθύμιση της τεράστιας ευθύνης του απέναντι στα παιδιά που επιλέγει να δεχτεί στην οικογένεια του και να εκπαιδεύσει. Με τον θάνατο του ο Τζέισον κατάφερε να αγγίξει το πολιτιστικό αντίκτυπο του προκατόχου του.

Τρίβια: Ο σκιτσογράφος Τζιμ Απάρο είχε ετοιμάσει δυο σελίδες για τα αποτελέσματα της θανάσιμης τηλεφωνικής ψηφοφορίας. Η διαφορά των μόλις 72 ψήφων που αποφάσισε την τύχη του Τζέισον εικάζεται από τους δημιουργούς να οφείλεται σε έναν υπερενθουσιώδη χέιτερ του που τηλεφώνησε πάνω από 200 (!) φορές στην ειδική γράμμη μέσα σε ένα 8ωρο.

Εξω από τα Κόμικς: Η μόνη εμφάνιση του εκτός κόμικς ήρθε μόλις πριν 2 χρόνια στην DVD ταινία κινουμένων σχεδίων «Batman Under the Red Hood», μια μεταφορά της ιστορίας του θανάτου και της επιστροφής του.

Σημαντικές Συλλογές: A Death In The Family, Batman Under the Hood, Batman and Robin: Reborn, Red Hood and the Outlaws,

tim

ΤΙΜ ΝΤΡΕΪΚ

Πρώτη Εμφάνιση: Batman #436 (1989)Δημιουργοί: Μαρβ Γούλφμαν, Πατ Μπρόντερικ Θητεία ως Ρόμπιν: 1989-2009Γνωστός ως: Το αγόρι ντετέκτιβ (ή ο δεύτερος μακροβιότερος Ρόμπιν)

Ιστορία: Αντίθετα από τους δυο πρώτους Ρόμπιν, ο Τιμ Ντρέικ δεν προέρχεται από ρημαγμένο σπιτικό ούτε τον ωθεί κάποια τραγική απώλεια (όχι στην αρχή τουλάχιστον).Από όλους τους Ρόμπιν είναι αυτός με την ισχυρότερη πίστη στο τι συμβολίζει ο Μπάτμαν για τον κόσμο και την σημασία της αποστολής του.

Ο Τιμ είναι ο πρώτος χαρακτήρας που καταφέρνει (από τα 9 του!) να λύσει το μυστήριο της αληθινής ταυτότητας του Μπάτμαν και του Ρόμπιν. Ενώ οι πρώτοι Ρόμπιν ήταν ισχυροί πολεμιστές και ακροβάτες, ο Τιμ έχει σχεδιαστεί να είναι αντάξιος του Μπάτμαν σε πνευματικό και διαισθητικό επίπεδο, με τα φόντα μια μέρα να τον ξεπεράσει. Κινείται από την επιθυμία να γίνει ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, δεν έχει όμως ποτέ βλέψεις να κληρονομήσει την κουκούλα του Μπάτμαν.

Παρατηρώντας την βίαιη αλλαγή στον Μπάτμαν μετά την δολοφονία του Τζέισον, ο Τιμ καταλήγει πως ο Σκοτεινός Ιππότης χρειάζεται πάντα έναν Ρόμπιν στο πλευρό του για να τον κρατάει ισορροπημένο και λογικό. Ετσι με την βοήθεια του Γκρέισον έρχεται αντιμέτωπος με τον Μπάτμαν και απαιτεί να γίνει ο νέος Ρόμπιν. Ενα θράσος που φαίνεται να δουλεύει και για αυτόν και για τους επόμενους Ρόμπιν (και ταυτόχρονα βγάζει πλέον τον Μπάτμαν από την άβολη θέση να πλησιάζει ο ίδιος κακόμοιρα ορφανά για να τους εκπαιδεύσει σαν στρατιώτες).

Μεγάλες Στιγμές: Στην πορεία της καριέρας του δυστυχώς ο Τιμ πλήρωσε την επιλογή του να γίνει Ρόμπιν, χάνοντας με την σειρά έναν ένα όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ενόσω ακόμα εκπαιδευόταν σαν Ρόμπιν, η μητέρα του δηλητηριάζεται και ο πατέρας του μένει παράλυτος. Αργότερα χάνει την ίδια περίοδο την κοπέλα του, Στέφανι (θα μιλήσουμε για αυτήν αμέσως μετά), τον πατέρα του και τον καλύτερο του φίλο. Ο Μπρους Γουέιν υιοθετεί τον πλέον επίσης ορφανό Τιμ, εξελισσόμενος σιγά σιγά σε μια σκοτεινή υπερηρωική βερσιόν των Μπραντζελίνα.

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Μετά τον «θάνατο» του Μπάτμαν ο Τιμ είναι πεπεισμένος (και τελικά όχι άδικα) πως ο Μπρους είναι ακόμα ζωντανός. Παραιτείται από Ρόμπιν και αναλαμβάνει την νέα μυστική ταυτότητα του Red Robin (Κόκκινου Ρόμπιν) για να αναζητήσει τα ίχνη του.

Τρίβια: Ο Τιμ είναι ο πρώτος Ρόμπιν ο οποίος λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από τον Μπάτμαν. Πρωταγωνιστεί από την αρχή στην δικιά του μηνιαία σειρά κόμικς, ενώ ακόμα ιδρύει και ηγείται μαζί με τους κολλητούς του (Superboy και Impulse ή Kid Flash) την νεανική ομάδα Young Justice η οποία στη συνέχεια επανασυστάται ως μια νέα μορφή των Teen Titans.

Εξω από τα Κόμικς: Το 1997 αντικατέστησε τον Ντικ ως Ρόμπιν στην σειρά κινουμένων σχεδίων «The New Batman Adventures» και έκτοτε είναι ο κατεξοχήν Ρόμπιν σε όλες σχεδόν τις σειρές κινουμένων σχεδίων της Warner: «Teen Titans», «Young Justice», «Static Shock», «Justice League» κ.α.

Σημαντικές Ιστορίες: Batman A Lonely Place of Dying, Robin: Flying Solo, Young Justice, Identity Crisis, Teen Titans The Future Is Now

brown

ΣΤΕΦΑΝΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Πρώτη Εμφάνιση: Detective Comics #647 (1992)Δημιουργοί: Τσακ Ντίξον, Τομ ΛάιλΘητεία ως Ρόμπιν: Ιούλη με Δεκέμβρη του 2004. Ναι, μόνο.Γνωστή ως: Η Ρόμπιν που οι εκδότες ήθελαν να θάψουν (και οι αναγνώστες δεν τους άφηναν)

Ιστορία: Η Στέφανι Μπράουν ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηρωίδα φορώντας την μάσκα της «Σπόιλερ» για να σαμποτάρει τα εγκληματικά σχέδια του πατέρα της, ενός αποτυχημένου τηλεπαρουσιαστή και τριτοκλασάτου υπερκακού με το όνομα «Cluemaster». Το πιάσατε; Τηλεπαιχνίδια, γρίφοι, σπόιλερς... Εμφανιζόταν στον τίτλο του Ρόμπιν σχεδόν όλη την διαρκειά του ώς η κοπέλα του Τιμ Ντρέικ όσο αυτός ήταν Ρόμπιν. Οταν ο πατέρας του Τιμ ανακάλυψε το μυστικό του και τον ανάγκασε να παραιτηθεί από Ρόμπιν, ο Μπάτμαν υπέκυψε στις πιέσεις της Στέφανι και δέχτηκε να αναλάβει την εκπαίδευση της ως η νέα Ρόμπιν.

Η κακομοίρα η Στέφανι υπέφερε πιο πολύ από οποιονδήποτε Ρόμπιν πριν ή μετά. Και υπολογίζουμε και τον Τζέισον Τοντ που σκοτώθηκε με τηλεφωνικό δημοψήφισμα. Γιατί, οκ, τον Τζέισον τουλάχιστον τον μισούσανε όλοι τότε, δημιουργοί, εκδότες, αναγνώστες. Η Στέφανι όμως υπήρξε από τους πιο αξιαγάπητους στους αναγνώστες και δημιουργούς χαρακτήρες.

Θάνατος: Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πρώτη της περιπέτεια σαν Ρόμπιν, ο Μπάτμαν της αφαιρεί τον ρόλο και της απαγορεύει να ξαναβγει περιπολία. Αυτή όμως αψηφά τις εντολές του, προκαλώντας στην πορεία έναν εκρηκτικό πόλεμο μεταξύ των συμμοριών της Γκόθαμ. Καταλήγει να πεθαίνει στα χέρια του κακού Μπλακ Μασκ, μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Το κοινό αντέδρασε αρνητικά σε αυτόν τον κακόγουστο και γρήγορο θάνατο ο οποίος φάνηκε να έχει σχεδιαστεί από την στιγμή που ανακοινώθηκε πως θα γινόταν η νέα Ρόμπιν. Πόσο μάλλον όσο περνούσε ο καιρός και οι εκδότες επέμεναν να μην αφήνουν να εμφανιστεί στις ιστορίες ένα μνημείο στην μνήμη της Στέφανι μέσα στην Σπηλιά του Μπάτμαν, ανάλογο με εκείνο του Τζέισον Τοντ. Για την εταιρία η Στέφανι ήταν απλά μια δευτεροκλασάτη Ρόμπιν.

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Σε μια υπέροχη αντιστροφή της μοίρας του Τζέισον Τοντ, η εμμονή των φανς με ονλάιν συλλογές υπογραφών, επιστολές και ερωτήσεις στα συνέδρια κόμικς (οργανωμένα από την ιστορική ιστοσελίδα girl-wonder.org) αντέστρεψαν την τύχη της Στέφανι. 5 χρόνια μετά τον θάνατο της, επιστρέφει (με μια πρόχειρη εξήγηση για σκηνοθετημένο θάνατο που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να πολυψειρίσει) και αναλαμβάνει τον ρόλο της νέας Μπάτ-γκερλ, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά και δικό της μηνιαίο τίτλο.

Μεγάλες Στιγμές: Στην πιο πολυσυζητημένη ιστορία του 1998 η ανήλικη Στέφανι αποκαλύπτει στο τότε αγόρι της Τιμ πως είναι έγκυος από τον προηγούμενο δεσμό της και πως έχει αποφασίσει να δώσει το μωρό για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννηση του. Μερικά χρόνια μετά σε μια αντίστοιχα πολυσυζητημένη ιστορία, εκμυστηρεύεται στον Ρόμπιν πως σε νεαρότερη ηλικία είχε πέσει θύμα βιασμού.

Τρίβια: Δυστυχώς, με την πρόσφατη επανεκκίνηση της εταιρίας, η Στέφανι για άλλη μια φορά φαίνεται να είναι η μόνη από τους 5 Ρόμπιν που έχει σβηστεί από την ιστορία σαν να μην έχει υπάρξει ποτέ. Ποιος είδε τους φανς και δεν τους φοβήθηκε!

Σημαντικές Συλλογές: Batman War Drums, Batman War Crimes Act 3, Batgirl: The Lesson

(Σημείωση: έχω - όπως βλέπετε - ιδιαίτερη αδυναμία στην Στέφανι, για να διαβάσετε πιο πολλά για την ιστορία της, επισκεφτείτε το εξαιρετικό πρότζεκτ DC Histories).

damien

ΝΤΕΪΜΙΑΝ ΓΟΥΕΪΝ

Πρώτη Εμφάνιση: Batman #655 (2006)Δημιουργοί: Γκραντ Μόρισον, Αντι Κούμπερτ Θητεία ως Ρόμπιν: 2009 μέχρι σήμεραΓνωστός ως: Ο γιος του Μπάτμαν (ή ο κοντοπίθαρος ψυχάκιας)

Ιστορία: Ναι, ο 11χρονος ΓΙΟΣ του Μπρους Γουέιν τον οποίο η μητέρα του, Τάλια Αλ Γκουλ (κόρη του Ρα’ς Αλ Γκουλ όπως καλύψαμε πιο πριν) κράτησε κρυφό και εκπαίδευσε από νιάνιαρο σαν πολεμιστή και δολοφόνο. Ο Ντέιμιαν έχει μεγάλο θαυμασμό στον πατέρα του και προσπαθεί να αποδείξει συνεχώς την αξία του με τον δικό του αλαζονικό, εκνευριστικό τρόπο, χωρίς να έχει επίγνωση του πως να συμπεριφερθεί σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Ο Ντέιμιαν πρωτογίνεται επίσημα Ρόμπιν αμέσως μετά τον «θάνατο» του πατέρα του. Ο Ντικ Γκρέισον αναλαμβάνει νέος Μπάτμαν και επιλέγει να δοκιμάσει τον Ντέιμιαν στο ρόλο του βοηθού του, βλέποντας τον Ντρέικ περισσότερο σαν ίσο παρά σαν προστατευόμενο. Η συνεργασία τους είναι από τις πιο προβληματικές και ενδιαφέρουσες στην ιστορία του τίτλου. Ο Ντέιμιαν αρνείται επίμονα το δικαίωμα του Γκρέησον στην κουκούλα του πατέρα του ενώ ο Γκρέησον παλεύει να κρατήσει τον μικρό του ετεροθαλή αδερφό να μην σφάζει τους αντιπάλους τους.

Μεγάλες Στιγμές: Στην πρώτη του απόπειρα να αποδείξει την αξία του και σε ένα παραλήρημα κακής κρίσης, κλέβει την στολή του νεκρού Τζέισον Τοντ από το μνημείο του και αυτοανακυρρήσεται αντικαταστάτης του Τιμ Ντρέικ ως Ρόμπιν.

Τρίβια: Η σύλληψη και ανεπίσημη πρώτη εμφάνιση του Ντέιμιαν έγινε στον εκτός συνέχειας τόμο «Batman Son of the Demon» του 1987, τον οποίο ο δημιουργός Γκραντ Μόρρισον χρησιμοποίησε σαν αφηρημένη βάση. Ενώ στον τόμο αυτό ο Μπάτμαν ερωτεύεται την Τάλια και αποφασίζει να μεγαλώσουν μαζί το παιδί τους, στην νέα εκδοχή της ιστορίας η Τάλια ντοπάρει τον Μπρους Γουέιν με ναρκωτικά και τον βιάζει για να παράγει τον απόγονο του σε μια τεχνητή μήτρα.

Σημαντικές Συλλογές: Batman and Son, Absolute Batman and Robin, Batman Inc, Batgirl Rising, Teen Titans Team Building, Batman and Robin Born To Kill

Αν μπερδευτήκατε μέχρι στιγμής, η ταίλανδή σκιτσογράφος “Scarlet-xx” ετοίμασε ένα βοηθητικότατο διάγραμμα (με μερικές δικές της χιουμοριστικές προσθήκες) εξηγώντας με την σειρά κάθε ένα Ρόμπιν και την εξέλιξη του/της.

ΟΙ «ΑΛΛΕΣ» ΡΟΜΠΙΝ

Η Στέφανι μπορεί να είναι η πιο πολυσυζητημένη θηλυκή Ρόμπιν (και η μοναδική στην κεντρική συνέχεια του Μπάτμαν), δεν είναι όμως ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία από τις Ρόμπιν που έχουμε γνωρίσει σε ιστορίες που εξελίσσονται σε κάποιο εναλλακτικό μέλλον ή παρελθόν του Σκοτεινού Ιππότη. Οι δυο πιο σημαντικές από αυτές είναι η Κάρι Κέλι του Dark Knight Returns και η κόρη του Μπάτμαν από την Γη-2, Ελενα Γουέιν.

kelly

ΚΑΡΙ ΚΕΛΙ

Πρώτη Εμφάνιση: The Dark Knight Returns (1986)Θητεία ως Ρόμπιν: Για τη διάρκεια της σειράςΓνωστή ως: Η πρώτη θηλυκή Ρόμπιν (ή η Ρόμπιν του Φρανκ Μίλλερ)

Ιστορία: Σε ένα σκοτεινό κοντινό μέλλον η 13χρονη Κάρι γνωρίζει τον 55χρονο πλέον Μπάτμαν που έχει μόλις επιστρέψει από 10χρονη σύνταξη (μετα την εξαφάνιση του ακολουθώντας τον θάνατο του Τζέισον Τοντ). Οταν ο Μπάτμαν της σώζει τη ζωή, αυτή εμπνέεται και αγοράζει ένα αποκριάτικο κουστούμι Ρόμπιν, εξοπλίζεται με μια σφεντόνα και βεγγαλικα και αναλαμβάνει το ρόλο της Ρόμπιν.

Η Ζωή Μετά την Ρόμπιν: Στο σίκουελ της ιστορίας που κυκλοφόρησε 15 χρόνια αργότερα η Κάρι έχει και αυτή δημιουργήσει την δική της προσωπική υπερηρωική ταυτότητα ως Κατ-Γκερλ, ντυμένη με ένα ολόσωμο λεοπαρδαλέ κορμάκι με τεράστια αυτιά και ουρά.

Εξω από τα Κόμικς: Εμφανίζεται φέτος στην μεταφορά του The Dark Knight Returns σε 2 ταινίες κινούμενων σχεδίων που θα κυκλοφορήσουν απευθείας σε DVD.

Σημαντικές Συλλογές: The Dark Knight Returns, The Dark Knight Strikes Again

elena

ΕΛΕΝΑ ΓΟΥΕΪΝ

Πρώτη Εμφάνιση: DC Super Stars #17 (1977)Δημιουργοί: Πολ Λέβιτζ, Τζο Στάλτον Θητεία ως Ρόμπιν: Μόνο σε φλασμπακ!Γνωστή ως: Η κοράκλα του Μπάτμαν και της Catwoman από μια παράλληλη Γη

Ιστορία: H Eλενα είναι η πιο πρόσφατη (ετεροχρονισμένη) προσθήκη στην κληρονομιά των Ρόμπινς. Αν και ο χαρακτήρας της υπήρχε ήδη από το 1977 ως η «Huntress» (η Κυνηγός, η ενήλικη κόρη του Μπάτμαν από την παράλληλη Γη-2), την είδαμε για πρώτη φορά ως Ρόμπιν μόλις φέτος, μετά την καινούρια αναδιοργάνωση της ιστορίας της DC Comics.

Η Ζωή Μετά Την Ρόμπιν: Μαζί με την κολλητή της, την ξαδέρφη του Superman, έχουν βρεθεί εξόριστες στην «κανονική Γη» της DC. Ενήλικη πλέον, έχει (ξανα)αναλάβει την ταυτότητα της υπερηρωίδας Huntress.

Τρίβια: Στην προηγούμενη σημαντική επανεκκίνηση της ιστορικής συνέχειας της DC η Γη-2 είχε σβηστεί, μαζί με την ενήλικη κόρη του Μπάτμαν. Η Huntress όμως είχε παραδόξως επιζήσει, με την αλλαγμένη ταυτότητα της ιταλίδας κόρης μαφιόζων Ελενα Μπερτινέλι και χωρίς να έχει οποιαδήποτε συγγένεια με τον Μπρους Γουέιν. Αυτή είναι ειρωνικά και η μακροβιότερη ενσάρκωση του χαρακτήρα, μέσα από τις εμφανίσεις της στον τίτλο «Birds of Prey».

Εξω από τα Κόμικς: Ηταν η βασική πρωταγωνίστρια της (άδοξης) live action τηλεοπτικής σειράς «Birds of Prey» που παραδόξως χαρήκαμε (;) και στο ελληνικό κανάλι Star.

Σημαντικές Συλλογές: Huntress Darkknight Daughter, World’s Finest The Lost Daughters of Earth-2, Huntress Crossbow at the Crossroads.

2

ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΡΟΜΠΙΝ

Μια από τις λειτουργίες του εκάστωτε Ρόμπιν στα κόμικς ήταν να «αλαφραίνει» τον σκοτεινό τόνο των ιστοριών και να κρατάει τον Μπάτμαν μακριά από τον βούρκο της εσωτερικής του απελπισίας. Oσο δημοφιλής και απαραίτητος και αν ήταν σχεδόν πάντα (συγνώμη Τζέισον) ο χαρακτήρας του Ρόμπιν στα κόμικς και τα κινούμενα σχέδια, οι κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές live action μεταφορές του αποδεικνύονταν συνήθως προβληματικές. Σπάνια μπορούσαν να κρατήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στο σκοτάδι του Μπάτμαν και την ζωντανή ενέργεια του Ρόμπιν, με αποτέλεσμα το Αγόρι-Θαύμα να καταλήγει να καπελώνει τον Μπάτμαν με μια camp ενέργεια σε κάθε του εμφάνιση. Οχι ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό. Εξάλλου ο Μπάτμαν δεν ξεκίνησε ως «Σκοτεινός» Εκδικητής.

ward

ΝΤΙΚ ΓΚΡΕΪΣΟΝ (ΜΠΕΡΤ ΓΟΥΑΡΝΤ)

Πρώτη (Κινηματογραφική) Εμφάνιση: Batman the Movie (1966)Θητεία ως Τηλεοπτικός Ρόμπιν: 1966-1968Γνωστός ως: Αυτός από τα 60s

Ιστορία: Ο εικονικός Ρόμπιν της παιδικής μας (χωρίς σχόλια και υπολογισμούς) ηλικίας. Ποτέ δεν μάθαμε κάτι παραπάνω για αυτόν πέρα ότι είναι ο προστατευόμενος του εκατομμυριούχου Μπρους Γουέιν, του αρέσει να φοράει κολλητά καλσόν και καυτά πράσινα σορτσάκια και να φωνάζει ασταμάτητα με ανεξάντλητα θαυμαστικά «Holy αυτό, Μπάτμαν!!!» ή «Holy εκείνο, Μπάτμαν!!!», όπως ξεκαρδιστικά έχει συλλέξει ένας φαν της σειράς (δείτε το βίντεο εδώ).

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Δεν θες να ξέρεις.

Μεγάλες Στιγμές: Τότε που ήταν παγιδευμένος σε μια ευφάνταστα πολύπλοκη παγίδα στο τέλος του 1ου μέρους της ιστορίας, ή τότε που σκαρφάλωνε με σκοινί κάθετα πάνω σε μια πολυκατοικία, ή μήπως τότε που έτρεχε, έτρεχε, έτρεχε με αγωνία προς την κάμερα...

Τρίβια: Την πρώτη χρονιά του σόου ηχογράφησε με τον Φρανκ Ζάππα το τραγικό (αξιαγάπητο) σίνγκλ «Boy Wonder I Love You» (ακούστε το εδώ).

o'donnel

NTIK ΓΚΡΕΪΣΟΝ (ΚΡΙΣ Ο' ΝΤΟΝΕΛ)

Πρώτη Εμφάνιση: Μπάτμαν Για Πάντα (1995)Θητεία ως Ρόμπιν: Δυο (απολαυστικά) κάκιστες χολυγουντιανές ταινίες ανάμεσα στο 1995 και 1997Γνωστός ως: Αυτός με τις σκαλιστές ρώγες και το σπασουάρ

Ιστορία: Στο franchise των ταινιών του Μπάτμαν από τα 90s η αλλαγή του κλίματος με την εισαγωγή του Ρόμπιν στην ιστορία παραήταν απότομη και σοκαριστική. Ξαφνικά περνάμε από το σκοτεινό γοτθικό ντεκό του Τιμ Μπάρτον στην ζαβλακωμένη υπερπολύχρωμη κιτς ωδή στην σειρά των 60s του Τζόελ Σουμάχερ. Και το κοινό δεν συγχώρεσε ποτέ ούτε αυτόν ούτε τον Κρις Ο’Ντόνελ.

Ο κινηματογραφικός Ρόμπιν του Ο’Ντόνελ είναι πάλι ο Ντικ Γκρέισον, ακολουθώντας σχετικά πιστά την ιστορία του από τα κόμικς. Στην δεύτερη ταινία μάλιστα το κουστούμι του αλλάζει για να μοιάζει περισσότερο στο μετέπειτα σχέδιο του Nightwing. Οι θρυλικές ανάγλυφες ρώγες όμως πάντα εκεί.

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Ποιος ξέρει; Κάπου να γυαλίζει τον πλαστικό πωπό του και να προβάρει στον καθρέφτη κακόγουστα λογοπαίγνια με ορθάνοιχτο στόμα.

Μεγάλες Στιγμές: Χε, χε!

Τρίβια: Η πρόταση του Τιμ Μπάρτον για τον ρόλο του Ρόμπιν στο Batman Returns ήταν ο Μάρλον Γουέιανς. Ο ρόλος κόπηκε από το σενάριο πριν τα γυρίσματα, όμως ο Γουέιανς έκλεισε το ρόλο για την τρίτη ταινία της τριλογίας. Οταν ο Μπάρτον αντικαταστάθηκε από τον Σουμάχερ, ο νέος σκηνοθέτης προτίμησε τον πιο τυπικό στην φυσιογνωμία Ο’Ντόνελ για το ρόλο. Ο Γουάιανς ακόμα πληρώνεται δικαιώματα από τα κέρδη των ταινιών, χωρίς κανένα να υποφέρει από το στίγμα που κυνηγάει τους υπόλοιπους συντελεστές.

godron

ΡΟΜΠΙΝ «ΤΖΟΝ» ΜΠΛΕΪK (ΤΖΟΖΕΦ ΓΚΟΡΝΤΟΝ - ΛΕΒΙΤ)

Πρώτη Εμφάνιση: Σκοτεινός Ιππότης η Επιστροφή (2012)Γνωστός ως: Ο μυστικός Ρόμπιν

Ιστορία: Ο Τζον Μπλέικ είναι ένας νεαρός ορφανός αστυνομικός της Γκόθαμ ο οποίος συμπεραίνει την μυστική ταυτότητα του Μπάτμαν και απαιτεί να τον βοηθήσει στον αγώνα του.

Οι πιο αφοσιωμένοι φαν των κόμικς αναγνωρίζουν τα διάσπαρτα σημάδια-αναφορές σε διαφορετικούς Ρόμπιν (οι ορφανοί Γκρέισον και Τοντ, ο αστυνομικός Γκρέισον, ο Ντρέικ που ανακαλύπτει την μυστική του ταυτότητα) πολύ πριν αυτήν την διακριτική (όχι) ατάκα στο τέλος της ταινίας για το πως το αληθινό του μικρό όνομα είναι... «Ρόμπιν». Η τριλογία του Νόλαν μάλιστα κλείνει με την εικόνα του Γκόρντον-Λέβιττ να μπαίνει στην Σπηλιά του Μπάτμαν την οποία έχει μόλις κληρονομήσει. Οπως αντίστοιχα ο... καταλαβαίνετε.

Ο Μπλέικ είναι όπως ακριβώς θα έπρεπε να περιμένουμε μια εκδοχή του Ρόμπιν από τον Νόλαν. Ξεγυμνωμένος από κάθε φανταστικό ή φανταχτερό στοιχείο, απόλυτα γειωμένος στην καθημερινότητα και πιστευτός στο αληθοφανές (;) περιβάλλον της τριλογίας. Είναι αυτός που πιστεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην δύναμη του συμβόλου του Μπάτμαν και τον βοηθάει στο έργο του, ενώ είναι και ο «εκλεκτός» συνεχιστής του. Δεν φοράει όμως ούτε πανοπλία ούτε πολύχρωμη μπέρτα, η στολή του είναι αυτή του αστυνομικού.

Η Ζωή Μετά Τον Ρόμπιν: Ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Μπάτμαν στην φημολογούμενη ταινία του «Justice League»; Αφήστε με να ονειρεύομαι. Θα αποτελούσε πάντως μια πολύ εύκολη λύση για να συνδέσουν τις ταινίες χωρίς να χρειαστεί ένα βιαστικό reboot του franchise τόσο σύντομα μετά το κλείσιμο της τριλογίας του Νόλαν. Χωρίς βέβαια τον εικονικό Μπρους Γουέιν κάτω από την μάσκα. Σιγά όμως μην έβγαζε τόσο εύκολα την μάσκα του ο Μπάτμαν μπροστά σε άλλους ήρωες...

general Η κληρονομιά των Ρόμπιν (από αριστερά προς τα δεξιά οι Τζέισον Τοντ, Ντικ Γκρέισον, Τιμ Ντρέικ, Στέφανι Μπράουν, Ντέιμιαν Γουέιν)

ΜΙΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ GEEK ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ (από αυτές που περιμένετε πλέον πως και πως)

  • 1940: Detective Comics #38 (1η εμφάνιση Ντικ Γκρέισον, Ρόμπιν)
  • 1964: Brave and the Bold #54 (ίδρυση των Teen Titans)
  • 1977: DC Super Stars #17 (1η εμφάνιση Ελενα Γουέιν ως Huntress)
  • 1983: Batman #357 (1η αρχική εμφάνιση Τζέισον Τοντ)
  • 1984: Tales of the Teen Titans #44 (Γκρέισον γίνεται Nightwing)
  • 1986: The Dark Knight Returns (1η εμφάνιση Κάρι Κέλι ως Ρόμπιν)
  • 1987: Batman #408-410 (1η εμφάνιση νέου Τζέισον Τοντ ως Ρόμπιν)
  • 1988: Batman #428 (Death in the Family - θάνατος του Τζέισον Τόντ)
  • 1989: Batman #436 (1η εμφάνιση Τιμ Ντρέικ)
  • 1989: Batman: A Lonely Place of Dying (ο Τιμ Ντρέικ γίνεται Ρόμπιν)
  • 1992: Detective Comics #647 (1η εμφάνιση Στέφανι Μπράουν)
  • 1994: Batman: Prodigal (ο Γκρέισον αντικαθιστά 1η φορά τον Μπάτμαν)
  • 1995: Batman Forever (ο Κρις Ο’Ντόνελ ως ο νέος κινηματογραφικός Ρόμπιν)
  • 1996: Nightwing #1 (ο Γκρέησον αποκτά την δική του μηνιαία σειρά)
  • 1997: Batman and Robin (το τέλος του κινηματογραφικού franchise του Μπάτμαν)
  • 1998: Young Justice #1 (ο Τιμ Ντρέικ ιδρύει τη δική του ομάδα έφηβων ηρώων)
  • 1998: Robin #58-65 (η εγκυμοσύνη της Στέφανι Μπράουν)
  • 1999: Nightwing #30 (ο Γκρέισον μπαίνει στην αστυνομική ακαδημία)
  • 2001: The Dark Knight Strikes Again (η Κάρι Κέλι γίνεται Κατ-Γκερλ)
  • 2003: Batman #608-619 (Hush - η ψεύτικη νεκρανάσταση του Τζέισον Τοντ)
  • 2003: Robin #111 (η Στέφανι εξομολογείται τον βιασμό της)
  • 2004: Robin #126 (η Στέφανι Μπράουν αντικαθιστά τον Τιμ ως Ρόμπιν)
  • 2004: Batman #633 (War Games - ο θάνατος της Στέφανι Μπράουν)
  • 2005: Identity Crisis #6 (θάνατος του πατέρα του Τιμ Ντρέηκ)
  • 2005: Batman #635-641 (Under the Hood - η αληθινή νεκρανάσταση του Τζέισον Τοντ)
  • 2006: Batman #655 (1η εμφάνιση Ντέιμιαν Γουέην)
  • 2008: Batman #676-681 (Batman R.I.P. - o «θάνατος» του Μπρους Γουέιν)
  • 2009: Batman and Robin #1 (o Γκρέισον και ο Ντέιμιαν γίνονται οι νέοι Μπάτμαν και Ρόμπιν)
  • 2009: Batgirl #1 (επιστροφή της Στέφανι Μπράουν ως Μπατ-γκερλ)
  • 2009: Red Robin #1 (ο Τιμ γίνεται Red Robin)
  • 2011: Batman Incorporated #1 (ο Μπρους Γουέιν επιστρέφει)
  • 2012: World’s Finest #1 (1η νέα εμφάνιση Ελενα Γουέιν ως Ρόμπιν)
  • 2012: The Dark Knight Rises (ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ είναι και δεν είναι ο νέος κινηματογραφικός Ρόμπιν του Νόλαν)

ενδ

Η κληρονομιά (ή το καθήκον) του Ρόμπιν να συντροφεύει τον Μπάτμαν στις περιπέτειες του ξεκίνησε 70 χρόνια πριν και εξελίσσεται με κάθε καινούριο πρόσωπο που φοράει την μάσκα και το κόκκινο γιλέκο. Αποτελεί ένα τόσο σημαντικό και αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ποπ κουλτούρας που όσες δεκαετίες και να περάσουν, αυτός ο ρόλος θα επιζεί με κάποιο νέο χαρακτήρα, ο οποίος θα έχει κάτι να πει για την εποχή του και την ταυτότητα και αυτοεικόνα του αναγνωστικού κοινού.

Ο Μπάτμαν πάντα θα χρειάζεται έναν Ρόμπιν για να τον κρατά ισορροπημένο και να τον εμποδίζει να κυλάει σε σκοτεινά μονοπάτια. Να του θυμίζει τι είναι αυτό για το οποίο πολεμάει.

Διαβάστε περισσότερα για τον «Σκοτεινό Ιππότη».