Άποψη

Τα 10 καλύτερα βίντεο κλιπ των Radiohead

στα 10

Με αφορμή την επιστροφή των Radiohead, θυμόμαστε δέκα από τα καλύτερα βίντεο που συνόδευσαν τρεις δεκαετίες σπουδαίας μουσικής.

Τα 10 καλύτερα βίντεο κλιπ των Radiohead

Είναι δύσκολο να χωρέσεις μέσα σε 10 θέσεις όλα τα ρίσκα, τις καινοτομίες και την ποπ/ροκ ευαισθησία που χαρακτήρισαν τα βίντεο κλιπ των Radiohead μέσα στα τριάντα χρόνια που έχουν περάσει από τη δημιουργία τους. Ο,τι ακολουθεί είναι απλά μια ακόμη αφορμή για να ακούσουμε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της δισκογραφίας τους, εν αναμονή του νέου τους ένατου και ακόμη ατιτλοφόρητου άλμπουμ, από το οποίο έχουμε ήδη ακούσει και δει το «Burn the Witch» και το «Daydreaming», το πρώτο ένας φόρος τιμής στο θρυλικό «The Wicker Man» και το δεύτερο σε σκηνοθεσία του Πολ Τόμας Αντερσον.

[Περιμένουμε στα σχόλια τις διαφωνίες για τη σειρά των βίντεο κλιπ, τις όποιες παρατηρήσεις σας και τα παράπονα για τις μικρές ή μεγάλες απουσίες από τη λίστα]

Δείτε ακόμη: Δείτε τους τίτλους του «Spectre» με το τραγούδι που έγραψαν οι «Radiohead» (κι απορρίφθηκε)


10. House of Cards / 2007 (από το «In Rainbows»)

Γυρισμένο με την τεχνολογία lidar (από τις λέξεις «light» και «radar») που ανιχνεύει την απόσταση των αντικειμένων με αισθητήρες φωτός, το βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησαν οι Τζέιμς Φροστ και Αααρον Κόμπλιν είναι κάτι περισσότερο από σαν ένα animation σε work in progress, αφού το γύρισμα είναι αληθινό και τα pixels που μετακινούνται συνεχώς συνθέτουν ένα κόσμο λες φτιαγμένο από software bugs ηλεκτρονικών υπολογιστών που κανείς δεν θέλει να διορθώσει.


9. Paranoid Android / 1997 (από το «Ok Computer»)

Ηταν η επίσημη πρώτη αυτού του δίσκου που είχε γραφτεί για να ανταγωνιστεί την ίδια την Ιστορία. Οι Radiohead δεν χρειαζόταν να βρίσκονται πουθενά - παρά μόνο σε μια σκηνή από το animation clip του Σουηδού Μάγκνους Κάρλσον που έβαλε τον «Robin» (ήρωα του δικού του ομώνυμου πετυχημένου animation series) να πρωταγωνιστήσει σε ένα οδοιπορικό στην παράνοια, καταλήγοντας να λογοκριθεί για το στήθος μιας γοργόνας (και όχι όπως σωστά υποστήριξε ο κιθαρίστας του γκρουπ Τζονι Γκρίνγουντ επειδή ένα χέρι κόβεται μπροστά στα μάτια σου) και να παίξει τόσο πολύ στο MTV μέχρι να νιώσεις (μάταια) πως ξέρεις κάθε μικρή λεπτομέρεια που κρύβεται στα 6μιση λεπτά του.


8. Nude / 2007 (από το «In Rainbows»)

Οι Radiohead λατρεύουν το slow motion στα βίντεό τους. Το «Nude» που σκηνοθέτησαν ο Ανταμ Μπάξτον και ο Γκαρθ Τζένινγκς του «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» βρίσκει όλο το συγκρότημα για πρώτη φορά μαζί στην οθόνη από το «Street Spirit (Fade Out)» του 1995 και - είναι αυτό που λέγαμε - ενώ δεν γίνεται τίποτα είναι ξαφνικά σαν να συμβαίνουν όλα.


7. No Surprises / 1997 (από το «Ok Computer»)

Ο Γκραντ Λι (ένα χρόνο μετά θα σκηνοθετούσε το ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα «Meeting People is Easy») φιλμάρει το κεφάλι του Τομ Γιορκ μέσα σε σκάφανδρο καθώς οι στίχοι του τραγουδιου περνούν μπροστά από τα μάτια του σαν μηνύματα από έναν πλανήτη που θα μπορούσε να είναι και η Γη. Οταν αρχίσει να πνίγεται, αυτό το βίντεο κλιπ γίνεται το ιδανικό λυσάρι για ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του συγκροτήματος - όλο σαν τον αέρα που προσπαθείς να πάρεις πριν κρατήσεις την αναπνοή σου στα ψέματα ή στα αληθινά.

I'll take a quiet life
A handshake of carbon monoxide


6. Lotus Flower / 2011 (από το «The King of Limbs»)

O Γκαρθ Τζένινγκς επιστρατεύεται ξανά για το υπέροχο βίντεο του υπέροχου «Lotus Flower» που δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από τον Τομ Γιορκ να χορεύει με έναν τρόπο που φοβάσαι ανά πάσα στιγμή πως βλέπεις κάτι αστείο. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ομορφιά, το όποιο σέξι και ένας βαθύς ρομαντισμός φτιαγμένος για να αντέχει...


5. There There / 2003 (από το «Hail to the Thief)

Εμπνευσμένο από το «Bagpuss», μια από τις πιο αγαπημένες βρετανικές τηλεοπτικές σειρές του Τομ Γιορκ και του γιού του, το βίντεο του «There There» δεν σκηνοθετήθηκε, όπως ήλπιζε ο Γιορκ, από τον δημιουργό του «Bagpuss», Ολιβερ Ποστγκέιτ, λόγω του περασμένου της ηλικίας του. Το βίντεο που βρίσκει τον Γιορκ χαμένο σε ένα δάσος και σε ένα θρίαμβο του stop-motion σκηνοθέτησε τελικά ο Κρις Χόπγουελ που θα ξανασυνεργαζόταν με το συγκρότημα για το πιο πρόσφατο «Burn the Witch», το stop-motion φόρο τιμής στο βρετανικό cult φιλμ τρόμου «The Wicker Man».


4. Daydreaming / 2016 (από το ακόμη ατιτλοφόρητο άλμπουμ των Radiohead

Το πιο πρόσφατο βίντεο κλιπ των Radiohead ανήκει στον Πολ Τόμας Αντερσον (η συνεργασία του με τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Τζόνι Γκρίνγουντ κρατάει ήδη τώρα τρεις ταινίες και συνεχίζει), ο οποίος κινηματογραφεί τον Τομ Γιορκ να διασχίζει ένα όνειρο όπου κάθε πόρτα τον οδηγεί αλλού πριν καταλήξει στην αρχή των πάντων - πίσω σε ένα σπήλαιο και κοιμηθεί από την αρχή.


3. Karma Police / 1997 (από το «Ok Computer»)

Μπορεί ο Τζόναθαν Γκλέιζερ να μην το θεωρεί πετυχημένο, αλλά το βίντεο για το «Karma Police» ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ένα από τα ωραίοτερα τραγούδια του «Ok Computer» - μια ιστορία εκδίκηση με αναφορές στον Ντέιβιντ Λιντς και τα φιλμ νουάρ μιας άλλης εποχής, μια διαδρομή που καταλήγει στον ίδιο σου τον εαυτό αφού πριν έχει κάψει τα πάντα.


2. Just / 1995 (από το «The Bends»)

To βίντεο κλιπ του «Just» ήταν είναι και θα είναι η απόδειξη πως μπορείς να αφηγηθείς μια μικρή ιστορία (με υπότιτλους) χωρίς να αφαιρέσεις ίχνος από τη δύναμη του τραγουδιού που συμπληρώνει ιδανικά το οπτικοηχητικό σου τοπίο. Με κάτι σαν το τέλος του κόσμου να συμβαίνει κάτω από το παράθυρο των Radiohead, αυτό ήταν το πρώτο βίντεο κλιπ που θα σκηνοθετούσε ο Τζέιμι Θρέιβς, πολυβραβευμένος μικρομηκάς που επιλέχθηκε προσωπικά από το συγκρότημα λόγω των πειραματικών φιλμ του. Ο,τι βγαίνει από το στόμα του κεντρικού ήρωα στο τέλος του κλιπ, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας...


1. Street Spirit Fade Out / 1996 (από το «The Bends»)

Παίζοντας με τις ταχύτητες, το πρόσωπο του Τομ Γιορκ και τον τρόπο με τον οποίο οι Radiohead γίνονται ακριβώς στη διάρκεια αυτού του βίντεο κλιπ το εμβληματικό συγκρότημα που όλοι γνωρίζουμε, ο Τζόναθαν Γκλέιζερ - πριν ακόμη το «Sexy Beast» - σκηνοθετεί σχεδόν μια στιγμή στο χρόνο: αυτή του τελικού πλάνου με τον Τομ Γιορκ μετέωρο να ακυρώνει το νόμο της βαρύτητας.


Διαβάστε και δείτε ακόμη: