Γυρίσματα

Το Flix συναντά την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

στα 10

Μια ιστορία για ένα κορίτσι. Ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αναζητώντας μόνο αγάπη. Αυτή είναι η «Πολυξένη», η νέα ταινία της Δώρας Μασκλαβάνου και το Flix πήγε βόλτα με την κάμερα στα γυρίσματα.

Το Flix συναντά την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Δείτε το video του Flix από τα γυρίσματα της «Πολυξένης» στο τέλος του κειμένου

Το σπίτι της Πολυξένης στην Κωνσταντινούπολη έχει... μετακομίσει, για τις ανάγκες του γυρίσματος, στον τελευταίο όροφο του πανέμορφου, δαιδαλώδους, ψηλοτάβανου νεοκλασσικού της Πατησίων, που στεγάζει και τη Σχολή Σταυράκου. Μέσα σ' αυτά τα δωμάτια, για λίγο καιρό, εκτυλίσσεται ένα συναρπαστικό ανθρώπινο δράμα, η ιστορία μιας κοπέλας που της υποσχέθηκαν μια χρυσή ζωή και μετά τής γύρισαν την πλάτη. Η Δώρα Μασκλαβάνου, κατά τα άλλα ηθοποιός, μοντέζ, σεναριογράφος, παραγωγός, πολυπράγμων, γράφει και σκηνοθετεί την τρίτη της ταινία για το σινεμά (μετά τα «Κι Αύριο Μέρα Είναι» και «Κι αν Φύγω... θα Ξανάρθω») και καθώς μιλά γι' αυτήν, με τη χαρακτηριστική της στιβαρή φωνή και το σαγηνευτικό βλέμμα, νομίζεις ότι ήδη ζεις την ιστορία της Πολυξένης - εμπνευσμένης, άλλωστε, από πραγματικές ιστορίες.

δώρα μασκλαβάνου 607

«Το 1955, το ζεύγος Σεριάδη, επιφανείς Κωσταντινοπολίτες», όπως εξηγέι η Μασκλαβάνου, «υιοθετούν μια ορφανή ελληνοπούλα, απ’ τον "άγιο" τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και διασφαλίζουν την αφοσίωσή της. Και η 12χρονη Πολυξένη, αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο της Καβάλας και ξεκινά μια νέα ζωή, με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ενηλικιώνεται, ερωτεύεται έναν νεαρό άσημο Τούρκο της γειτονιάς της και λαχταρά τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την περιουσία που κληρονομεί. Εμπνευσμένοι από μια πραγματική ιστορία, θέλουμε να κάνουμε μια ταινία για τη μνήμη, για την αθωότητα, την αγάπη, την εμπιστοσύνη. Για τη γενέθλια πατρίδα της καρδιάς μας και την άλλη που μας αγκάλιασε και μας μεγάλωσε. Να φωτίσουμε και να τιμήσουμε την τραγική ιστορία μιας νέας γυναίκας, που θα ξυπνήσει, το πιο επιθυμητό συναίσθημα του θεατή, να θέλει ο ίδιος να τη σώσει.»

κάτια γκουλιώνη 607

Για το ρόλο της Πολυξένης, η Δώρα Μασκλαβάνου επέλεξε την τόσο δυναμικά ανερχόμενη Κάτια Γκουλιώνη, που πιο πρόσφατα είδαμε στο «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή. Η προετοιμασία της ταινίας πήρε καιρό, κόπο και υπομονή (εν τω μεταξύ η Μασκλαβάνου σκηνοθέτησε και το υπέροχο «Οταν Μεγαλώσω...»), κι οδήγησε τελικά σε μπόλικες πρόβες, μαζί με συζητήσεις και παρέα, όσο και η Γκουλιώνη μάθαινε, πραγματικά, τουρκικά, για να μπορεί να εκφράζεται σωστά και φυσικά στο ρόλο της. Οταν τα γυρίσματα στην Αθήνα ολοκληρωθούν, θα ακολουθήσει κι ένα δεύτερο μέρος, που θα περιλαμβάνει και τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη.

πολυξένη 607

Ενα κοινωνικό δράμα εποχής, από μια γυναίκα δημιουργό που επιλέγει προσεκτικά τι κάνει, με μια πρωταγωνίστρια που γεμίζει την οθόνη, δημιουργική δουλειά στα σκηνικά και τα κοστούμια από τους Γιώργο Γεωργίου και Δέσποινα Χειμώνα, αντίστοιχα, ένα εντυπωσιακό καστ (μεταξύ άλλων, τη μητέρα της Πολυξένης υποδύεται η Λυδία Φωτοπούλου, τον εραστή της, Κερέμ, ο Οζγκούρ Εμρέ Γιλντιρίμ που εμείς γνωρίσαμε στο τουρκικό θρίλερ «Ivy»), μια ιστορία αγκιστρωμένη στο παρελθόν αλλά με ξεκάθαρα επίκαιρο θέμα, την αναζήτηση ταυτότητας σ' έναν ξένο κόσμο. Αυτά θα περιμένουμε να δούμε στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου. Κι αν αναρωτιόμαστε πώς τα καταφέρνει, μέσα στη γενική κινηματογραφική ανέχεια, να γίνει μια απαιτητική και αισθητικά πληθωρική παραγωγή... οι απαντήσεις στο video παρακάτω.

info - «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου | Φωτογραφία: Claudio Bolivar | Σκηνικά: Γιώργος Γεωργίου | Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα | Μουσική: Νίκος Κυπουργός | Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος | Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης | Ηθοποιοί: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Ερρίκος Λίτσης, Υβόννη Μαλτέζου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Χριστίνα Σανλίογλου, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Καραθάνος, Μελέτης Γεωργιάδης, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέκος Πάγκαλος | Παραγωγή: BLONDE A.E. σε συμπαραγωγή με την NOVA και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου


Δείτε ακόμη: