Συνέντευξη

Προς επίδοξους νέους σκηνοθέτες! O Δημήτρης Παναγιωτάτος μιλάει στο Flix για τη σημασία της εκπαίδευσης

στα 10

Κλείνοντας μια δεκαετία στη θέση του Διευθυντή Σπουδών στο τμήμα «Film & TV Studies» του New York College στην Αθήνα, ο πολυπράγμων Δημήτρης Παναγιωτάτος μιλάει στο Flix για το ταλέντο που δεν αρκεί, την παιδεία που εξασφαλίζει το πάθος και τους ικανούς λόγους για τους οποίους κάποιος θα ήθελε σήμερα να ασχοληθεί με το σινεμά.

Προς επίδοξους νέους σκηνοθέτες! O Δημήτρης Παναγιωτάτος μιλάει στο Flix για τη σημασία της εκπαίδευσης
Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος με τους μαθητές του

Σκηνοθέτης, παραγωγός, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας, ο Δημήτρης Παναγιωτάτος διαθέτει ακόμη μια ιδιότητα στην οποία παραμένει πιστός και με όραμα εδώ και μια δεκαετία. Από τη θέση του Διευθυντή Σπουδών στο τμήμα κινηματογράφου και τηλεόρασης στο New York College προσπαθεί να μεταδώσει στους μαθητές του τη σημασία της εκπαίδευσης για μια συνεπή καριέρα στο σινεμά, ακόμη και σήμερα που η κρίση μοιάζει να κάνει τα κινηματογραφικά επαγγέλματα μια όχι και τόσο δελεαστική απόφαση επαγγελματικού προσανατολισμού.

Και το κάνει, όχι μόνο αξιοποιώντας πρωτοπόρες μεθόδους διδασκαλίας και τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για την πρακτική άσκηση των μαθητών του, αλλά και με το παράδειγμα του ίδιου που συνεχίζει να δημιουργεί, έχοντας έτοιμη τη νέα του ταινία «Deadly Casting», μια ακόμη βουτιά στον κόσμο του φανταστικού όπου εδώ και δεκαετίες παραμένει ο «ειδικός» στο ελληνικό σινεμά.

Τι προσφέρει το New York College σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο;

Προσφέρει ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου (Bachelor of Arts in Film Studies) από το Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου. Συγχρόνως, όμως, φροντίζει ιδιαίτερα για την πρακτική και επαγγελματική εμπειρία των σπουδαστών του, εξασφαλίζοντας μια ομάδα καθηγητών που είναι όλοι εξαιρετικοί επαγγελματίες στις ειδικότητές τους. Τέλος, παρέχει όλη την απαραίτητη υλικο-τεχνική υποδομή για τη δημιουργία των ταινιών.

Ποια είναι τα συγκριτικά του σημεία στα οποία υπερέχει από άλλες σχολές κινηματογράφου;

Το πιο σημαντικό είναι το πρωτοποριακό σύστημα σπουδών του, ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, που προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε σπουδαστή (από τον αρχάριο έως τον επαγγελματία). Έτσι ο σπουδαστής μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τη διάρκεια των σπουδών του ανάλογα με τις ανάγκες του, τον χρόνο και τα χρήματά του.

Πόση σημασία έχει η εκπαίδευση για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο σήμερα;

Επειδή σκηνοθέτης δεν είναι αυτός που ολοκληρώνει απλώς μια ταινία (και ύστερα χάνεται), αλλά κάποιος με συνέχεια και συνέπεια, με όραμα, παιδεία, αισθητική, η εκπαίδευση είναι απολύτως αναγκαία, ιδιαίτερα σήμερα. Κι αν μιλήσει κανείς για το ταλέντο, θα του απαντήσω πάλι με τα λόγια του Γάλλου σκηνοθέτη Ζιλιέν Ντιβιβιέ: "Το ταλέντο είναι μια λέξη, αλλά ο κινηματογράφος μια σοβαρή υπόθεση που απαιτεί πάθος και πολλή πολλή δουλειά".

Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία σας από τη σχολή για τους λόγους για τους οποίους οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο;

Οι νέοι γοητεύονται ιδιαίτερα από την εικόνα του σκηνοθέτη - ενός επίγειου Θεού που δημιουργεί έναν εντελώς δικό του κόσμο και μπορεί να εμπνέει και να κατευθύνει ένα πλήθος συνεργατών. Εμείς προσπαθούμε να τους πούμε ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να έχει πριν απ' όλα κάτι να πει, και για να βοηθηθεί στο πώς θα το κάνει κινηματογραφικά, οφείλει να έχει γνώσεις και να δουλεύει πολύ!

Γιατί θα παρακινούσατε κάποιον να ασχοληθεί με το σινεμά σήμερα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και για τις Τέχνες ειδικά;

Θα τον παρακινούσα να ασχοληθεί μόνο αν και ο ίδιος επιθυμούσε πολύ! Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει παρά ο δρόμος της καρδιάς! Θα προσπαθούσα να τον πείσω να μην κάνει το λάθος κάποιων σκηνοθετών που άργησαν ή και δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το σινεμά, υποκύπτοντας σε πιέσεις οικογενειακές ή άλλες, και μένοντας έτσι απλώς θεατές του ονείρου τους. Οσο για την κρίση, υπάρχει παντού. «Σίγουρα» επαγγέλματα δεν υπάρχουν πια. Εδώ έσπασε ακόμα και το ταμπού για μια θέση στο Δημόσιο!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το New York College και αναζητήστε πληροφορίες για τις εγγραφές και τα τμήματα σπουδών.