Άποψη

Πάει ο παλιός ο χρόνος: Best of... 2013!

στα 10

Το 2012 ήταν υπέροχο, γεμάτο κινηματογραφικές εντάσεις, εκπλήξεις, ανατροπές, νέα πρόσωπα και ατελείωτες ώρες στις αίθουσες. Το αποχαιρετούμε και κοιτάμε με ανυπομονησία το ρολόι να χτυπήσει μεσάνυχτα: ποιες ταινίες πεθαίνουμε να δούμε το 2013;

Flix Team
Πάει ο παλιός ο χρόνος: Best of... 2013!
H Ζαν Ζιγί στο «The Grandmaster» του Γουονγκ Καρ Γουάι!

Αυτά συμβαίνουν μόνο στο σινεμά: έχεις τη σιγουριά ότι ο καινούργιος χρόνος θα φέρει επιπρόσθετη μαγεία στη ζωή σου. Πάντα, κάθε χρονιά, βγαίνουν δυνατές ταινίες - ταινίες μεγάλων σκηνοθετών που αναμενόμενα κουβαλούν προσδοκίες, ντεμπούτα πιτσιρικάδων που τους ανακαλύπτεις όσο κυλούν οι κινηματογραφικοί μήνες, φεστιβαλικές ανατροπές δημιουργών από όλο τον κόσμο που, ξαφνικά, κάνουν όλο τον κόσμο να μιλά για αυτούς.

Η λίστα που ακολουθεί φυσικά δεν είναι πλήρης. Αποτελεί μία επιλογή και περιμένει και τις δικές σας παρεμβάσεις. Γράψτε μας κι εσείς ποια ταινία δεν μπορείτε να περιμένετε να δείτε μέσα στο 2013. Κι αυτή η ευχή σας, ίσως να είναι από τις λίγες που μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ευτυχώς που έχουμε και το σινεμά. Καλή χρονιά!

[Το Flix και το Public σας χαρίζουν ένα iPad για το 2013. Μάθετε εδώ πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στη μεγάλη κλήρωση]

Zero Dark Thirty / Για να αντιληφθούμε πώς χειρίστηκε για άλλη μία φορά η Κάθριν Μπίγκελοου τον man's man's world μίας πολεμικής αποστολής. Για να χαζέψουμε το ηλεκτρισμένο ταλέντο της Τζέσικα Τσαστέιν. Για να δούμε την ταινία που θα δυσκολέψει τη ζωή των αγοριών κινηματογραφιστών στα Οσκαρ. Δείτε το trailer διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

Django Unchained / Για να είμαστε μάρτυρες όταν ο Κουέντιν Ταραντίντο διαλύει τον μύθο του Φαρ Ουέστ όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα και να να τον ξαναχτίζει από την αρχή. Πέρα από το θέμα της εκδίκησης της σκλαβιάς, θα είναι το Django και η εκδίκηση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο απέναντι στα βραβεία που για χρόνια τον αγνοούν; Δείτε trailer διαβάστε περισσότερα για την ταινία.

mis

Les Miserables / Γιατί ο σκηνοθετικός άθλος του Τομ Χούπερ να μεταφέρει το αριστούργημα του Ουγκό στην μεγάλη οθόνη γυρίζοντας live τα μουσικά δρώμενα, έχει την υπόσχεση έντασης, καστ και ταλέντου που μας θέλει να τρέξουμε στις αίθουσες με πακέτα χαρτομάντιλα! Δείτε για παράδειγμα 5 σκηνές και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!

The Grandmaster / Γιατί μετά από αναμονή χρόνων το νέο φιλμ του Γουονγκ Καρ Γουάι είναι έτοιμο, θα κάνει την πρεμιέρα του στο επερχόμενο Φεστιβάλ Βερολίνου και θα δώσει ένεση ζωής στους φανατικούς του σκηνοθέτη που περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού αυτήν την ιστορία πολεμικών τεχνών για να ξαναπιστέψουν από την αρχή στο σινεμά. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

Argo / Για να χειροκροτήσουμε τον Μπεν Αφλεν, ξανά, ως σκηνοθέτη - τον ρόλο που τελικά του ταιριάζει και τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Ενα απολαυστικό, στιβαρό, πολιτικό θρίλερ για τη διάσωση μιας ομάδας Αμερικανών διπλωματών στην Τεχεράνη του Χομεϊνί το 1979 θα κλέψει την παράσταση στα Οσκαρ; Διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία και δείτε το trailer.

pieta

Pieta / Γιατί ο Χρυσός Λέοντας του φετινού φεστιβάλ Βενετίας αποτελεί την διθυραμβική επιστροφή του Κιμ Κι Ντουκ και την επανένταξή του ανάμεσα στους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες των ημερών μας. Το «Pieta» αφήνει στην άκρη τους πειραματισμούς και την ενδοσκόπηση και προσφέρει ένα ουμανιστικό μελόδραμα στη μορφή μιας αποτρόπαιας ταινίας εκδίκησης. Amen! Διαβάστε την κριτική του Flix από το φεστιβάλ Βενετίας!

Lincoln / Θα λέγαμε μόνο τρεις λέξεις: Ντάνιελ Ντέι Λούις. Αλλά επειδή αυτές είναι δεδομένες, από όσα έχουμε ακούσει, θα πούμε άλλες τρεις: Τόμι Λι Τζόουνς. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αφήνει την ίδια την πολιτική να κλέψει την παράσταση και τους ηθοποιούς του να λάμψουν. Για να δούμε... Περισσότερα για την ταινία, καθώς και trailer και φωτογραφίες, εδώ.

wpf

The Wolf Of Wall Street / Γιατί ο Μάρτιν Σκορσέζε, με άσσο στο μανίκι τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Τέρενς Γουίντερ («Boardwalk Empire» και «Sopranos») στο σενάριο, δεν μπορεί παρά να είναι... όλα τα λεφτά! Εξτρα μπόνους ο Ζαν Ντεζαρντέν. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα εδώ.

Silver Linings Playbook / Γιατί η επιστροφή του Ντέιβιντ Ο Ράσελ με την κινηματογραφική διασκευή ενός υπέροχου, αστείου, σπαραχτικού, πανέξυπνου βιβλίου φέρνει μαζί του τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Λόρενς σε ρόλους αναζωογονητικά ... τρελούς που κερδίζουν βραβεία και αγάπη από το παγκόσμιο κοινό! Διαβάστε περισσότερα και δείτε trailer.

The Great Gatsby / Γιατί κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το ηλεκτρισμένο κλίμα μίας ταινίας εποχής, όπως το κάνει ο Μπαζ Λούρμαν. Κι η ανυπομονησία κλιμακώνεται όταν η υπόσχεση υπεροχής του Γκάτσμπι είναι ... 3D, ενώ το βάθος των ερμηνειών εγγυούνται οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τόμπι Μαγκουάιαρ και Κάρεϊ Μάλιγκαν. Διαβάστε περισσότερα για την μεταφορά του κλασικού αριστουργήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ στην μεγάλη οθόνη, δείτε trailer και φωτογραφίες.

The Counselor / Γιατί η επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ... στη Γη, για ένα δικαστικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Φασμπέντερ, Μπραντ Πιτ, Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ και Κάμερον Ντίαζ θα είναι ένα γεγονός ορατό και από το διάστημα. Διαβάστε περισσότερα και δείτε πρώτες φωτογραφίες εδώ.

man

Man of Steel Γιατί όποιος έχει δει τα trailer ξέρει. Ο Κρίστοφερ Νόλαν στην παραγωγή φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τον Ζακ Σνάιντερ αλλά και την τροχιά του «δεν είναι πουλί, δεν είναι αεροπλάνο» Σούπερμαν σε πιο σκοτεινούς κόσμους και μία ταινία που φαίνεται να συνδυάζει μία στιβαρή αφηγηματική ενδοσκόπηση του υπερήρωα με την τελευταία τεχνολογία των πιο εντυπωσιακών εφέ στην ιστορία του σινεμά.

iron

Iron Man 3 / Γιατί μπορεί ο Τζον Φαβρό να έπλασε έναν υπέροχο υπερήρωα, όμως ανυπομονούμε με το τι έχει σκαρώσει ο αντικαταστάτης του Σέιν Μπλακ («Φονικό Οπλο», «Kiss Kiss Bang Bang»). Μία ματιά στο trailer και στα trivia που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο και έχουμε εγγυήσεις για ένα ατσάλινο δείγμα action cinema για σκεπτόμενους θεατές.

el

Elysium / Γιατί ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη ταινία του προστατευόμενου του Πίτερ Τζάκσον, Νιλ Μπλόμκαμπ, που είχε περάσει με άριστα τις εξετάσεις με «District 9». Οσα έχουμε διαβάσει υπόσχονται μία sci-fi roller-coaster ελεύθερη πτώση με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντέιμον και Τζόντι Φόστερ.

gang

Gangster Squad / Γιατί ακόμα κι αν καθυστέρησε τελικά η πρεμιέρα της, η gangster genre ταινία του Ρούμπεν Φλάισερ που θέλει τον Ράιαν Γκόσλινγκ και μια διμοιρία των αδιάφθορων αστυνομικών του Λος Αντζελες να τα βάζουν με τον Σον Πεν και την 40ς μαφία της Πόλης των Αγγέλων, θα είναι το πιο χοτ γεγονός του 2013. Διαβάστε περισσότερα.

stoker

Stoker / Γιατί αν κρίνουμε από τα πρώτα τρέιλερ, τις εικόνες που έχουμε δει και όσα έχουμε διαβάσει για την πρώτη αμερικάνικη ταινία του σκηνοθέτη του «Old Boy», η ταινία υπόσχεται να γίνει... της Κορέας! Οι δύο πρωταγωνίστριες του Παρκ Τσαν-γουκ, Νικόλ Κίντμαν και Μία Γουασικόφσκα, μας κόβουν το αίμα ήδη.

oblivion

Oblivion / Γιατί ποιος δε θέλει να δει μία ταινία όπου ο Τομ Κρουζ θα είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο; Ειδικά μετά την κυκλοφορία του εντυπωσιακού επίσημου τρέιλερ, ανυπομονούμε για το πώς χειρίστηκε ο Τζόζεφ Κοσίνσκι, το ομώνυμο κόμικ βιβλίο. Μας κάνει κάτι ανάμεσα σε «Wall-E» και «Μatrix». Κι αυτό δεν το λες κακό... Δείτε το!

star

Star Trek Into Darkness / Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον Τζέι Τζέι Εϊμπραμς που είχε νεκραναστήσει τον μύθο του U.S.S Enterprise με τον καλύτερο τρόπο. Ειδικά φέτος που υπόσχεται να ...καταστρέψει το σύμπαν. Σχεδόν. Η απειλή είναι μεγάλη και η ανυπομονησία ακόμα μεγαλύτερη. Δείτε το πρώτο trailer για να καταλάβετε τι εννοούμε.

Pacific Rim / Γιατί ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ακύρωσε όλα τα πρότζεκτ του (ανάμεσα στα οποία και το «Hobbit»!) για να κάνει αυτό! Γιατί η ιδέα των (ύψους ουρανοξύστη) τηλεκατευθυνόμενων από ανθρώπους ρομπότ που παλεύουν με μεταλλαγμένα τέρατα της θάλασσας σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ένα καλοκαιρινό blockbuster είναι ικανό να ισοπεδώσει όχι μόνο τα ταμεία, αλλά και τα όρια της κινηματογραφικής φαντασίας. Δείτε το πρώτο trailer και διαβάστε περισσότερα.

Only God Forgives / Γιατί μετά το «Drive» οι Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν και Ράιαν Γκόσλινγκ επισκέπτονται ξανά τον κόσμο της βίας και της ποπ περιπέτειας για μια νέα cult επιχείρηση στον κόσμο του εγκλήματος. Κάτι η επίσκεψη του Γκασπαρ Νοέ στα γυρίσματα της ταινίας, κάτι η αφίσα με το λιωμένο πρόσωπο του Γκόσλινγκ, διαβάστε εδώ περισσότερα για να ανυπομονείτε μαζί μας!

Grace of Monaco / Γιατί θέλουμε να δούμε αν η Νικόλ Κίντμαν θα καταφέρει να συναγωνιστεί το μύθο της Γκρέις Κελι. Και επειδή κάτι μας λέει πως η απάντηση είναι ναι, γιατί θέλουμε να δούμε αν ο Ολιβιέ Νταάν («La Vie en Rose») θα γυρίσει και μια δεύτερη βιογραφία οσκαρικών προδιαγραφών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία.

sin

Sin City: A Dame To Kill For / Γιατί μπορεί η Αντζελίνα να μην υπέγραψε τελικά, αλλά έχει κανείς αντίρρηση ότι οι Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και Φρανκ Μίλερ θα σκαρώσουν τον πιο γοητευτικό, αμαρτωλό, λαμπερά σκοτεινό κόσμο για το σίκουελ του «Sin City»; Διαβάστε περισσότερα εδώ.

World War Z / Γιατί υπόσχεται να μας ... φάει, κι όχι μόνο πάρει, το μυαλό! Βασισμένη στο βιβλίο του Μαξ Μπρουκς, τι είναι η ταινία του Μαρκ Φόρστερ; Sci-fi περιπέτεια για το ξέσπασμα μίας ζόμπι επιδημίας, μία δραματική ιστορία επιβίωσης και διαφυγής, ή μία action περιήγηση του πρωταγωνιστή Μπραντ Πιτ σε αποστολή για τη σωτηρία του πλανήτη; Διαβάστε περισσότερα και δείτε το πρώτο trailer

Before Midnight / Γιατί μεγαλώσαμε μαζί με τον Τζέσε και τη Σελίν. Γιατί αυτή τη φορά θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος. Γιατί μερικές ιστορίες δεν τελειώνουν έτσι απλά. Τουλάχιστον στο σινεμά. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

The Young and Prodigious Spivet / Γιατί ο Ζαν Πιερ Ζενέ μοιάζει να βρήκε στο βιβλίο του Ρέιφ Λάρσεν «The Selected Works of T.S. Spivet» το νέο παραμύθι που θα του επιτρέψει να μεγαλουργήσει τουλάχιστον εικονοκλαστικά και - γιατί όχι; - να μας συγκινήσει όσο και η «Αμελί». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Gravity / Γιατί θέλουμε να δούμε καινούρια ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν τώρα! Και όταν λέμε τώρα δεν εννοούμε από το 2006 που είχε κάνει «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και με το «Gravity» να μην έχει ακόμη ημερομηνία εξόδου. Στο διάστημα πάντως θα ακουστούνε οι δικές μας κραυγές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Kick-Ass 2 / Γιατί η ταινία του Τζεφ Γουάντλοου (o οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον Μάθιου Βον) υπόσχεται να είναι ακατάλληλη για ανηλίκους, ιερόσυλη και ...όσο φαν και η πρώτη! Η επιστροφή των Κλόι Μόριτζ και Ααρον Τζόνσον το εξασφαλίζει. Η έκπληξη του Τζιμ Κάρεϊ ... kicks ass! Περισσότερα εδώ.

The Place Beyond The Pines / Γιατί υποψιαζόμαστε ότι ο Ντέρεκ Σιανφράνς του «Βlue Valentine» τα κατάφερε πάλι: η ταινία έχει ως περιτύλιγμα μία εξαιρετικής ενέργειας αστυνομική ιστορία, η καρδιά της όμως είναι, ξανά, η οικογένεια. Και γιατί, κακά τα ψέματα, ποιος δε θέλει να δει τον Ράιαν Γκόσλινγκ ξανά driver (αν και αυτή τη φορά μηχανής) να συγκρούεται με τον Μπράντλεϊ Κούπερ; Δείτε το πρώτο trailer και διαβάστε περισσότερα εδώ.

The Two Faces of January / Οχι επειδή γυρίστηκε στην Ελλάδα ή τουλάχιστον όχι μόνο γι' αυτό. Αλλά γιατί είναι ένα από τα πιο απολαυστικά μυθιστορήματα της Πατρίσια Χάισμιθ, το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Νταντστ ιντριγκάρει για τη χημεία του και ο Χοσέιν Αμινί είναι ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους της εποχής μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

hunger

Τhe Hunger Games: Catching Fire / Γιατί ανυπομονούμε για την καινούρια Αρένα, τις καινούριες στολές, τους νέους χαρακτήρες! Το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Hunger Games» φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Φράνσις Λόρενς («I am Legend»), έχει ως κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Τζένιφερ Λόρενς (Κάτνις Εβερντιν) και Τζος Χάτσερον (Πίτερ Μέλαρκ) και το γνωστό καστ των Λίαμ Χέμσγουροθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Λένι Κράβιτς, Στάνλεϊ Τούτσι, Ντόναλντ Σάδερλαντ, αλλά και μία έκπληξη: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν! Περισσότερες αποκαλύψεις αλλά με spoilers για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, εδώ!

Nymphomaniac / Γιατί είναι η καινούρια ταινία του Λαρς φον Τρίερ. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό. Συν οι φήμες για δύο εκδοχές - μια hardcore και μια softcore - και μερικά ακόμη παραλειπόμενα (βλ. live sex) που μεταμορφώνουν τις ερωτικές περιπέτειες μιας γυναίκας μέσα στις δεκαετίες με το απόλυτο φαινόμενο της χρονιάς. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.

wolf

The Wolverine / Γιατί φέτος θα είναι η χρονιά της βαθιάς ενδοσκόπησης των μυθικών πλασμάτων και ηρώων. Με γυρίσματα σε Ιαπωνία και Αυστραλία, σε μεγάλα πλατώ και green screen σκηνές, ο Χιου Τζάκμαν υπόσχεται να κόψει μια για πάντα των ομφάλιο λώρο του μοναχικού λύκου από τους υπόλοιπους μεταλλαγμένους και ο Τζέιμς Μάνγκολντ να παραδώσει μία ταινία με φιλοσοφία και στοχασμό, μία ταινία που θα είναι πολλά περισσότερα από ειδικά εφέ και φτηνή αφήγηση (όπως η πρώτη απόπειρα λίγα χρόνια πριν). Διαβάστε περισσότερα και δείτε τη συνέντευξη που έδωσαν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πριν από λίγους μήνες.

Los Amantes Pasajeros / Γιατί, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; We're so excited and we just can't hide it! Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ υπόσχεται να μας πετάξει στους ουρανούς και εμείς τον πιστεύουμε! Ειδικά μετά το πρώτο teaser. Δείτε το και διαβάστε τα πάντα για την ταινία εδώ.

Διαβάστε συγκεντρωμένα τα best of του 2012:

Tags: best of 2012