Άποψη

Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Flix!

στα 10

Εχοντας αφήσει για τα καλα πίσω μας το 2012, ήρθε η στιγμή να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της σημαντικότερης ψηφοφορίας για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που τέλειωσε. Η δική σας δεκάδα, η δεκάδα των αναγνωστών του Flix είναι έτοιμη!

Flix Team
Οι 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς όπως τις ψήφισαν οι αναγνώστες του Flix!

Φέτος η συμμετοχή σας για την ανάδειξη των δέκα καλύτερων ταινιών της χρονιάς ήταν εντυπωσιακή. Οχι μόνο σε αριθμό ψήφων, αλλά και αναπάντεχων επιλογών. Γεγονός που έκανε την καταμέτρηση των δικών σας καλύτερων ταινιών της χρονιάς που μόλις τέλειωσε μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία και τελικά έναν πρωτόγνωρο χάρτη του κινηματογραφικού 2012. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας και κυρίως για την πίστη που δείχνετε στο σινεμά.

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες που εσείς τοποθετήσατε από το νούμερο 10 έως και το νούμερο 1:

mads

10. Το Κυνήγι (Jagten) του Τόμας Βίντερμπεργκ

Eπιστρέφοντας με την ορμή του σκηνοθέτη που όλοι κάποτε αποθέωσαν το 1998 με την «Οικογενειακή Γιορτή», ο Δανός Τόμας Βίντερμπεργκ παρέδωσε φέτος μια ταινία από αυτές που είναι δύσκολο να ξεχάσεις ακόμη και πολύ καιρό μετά τους τίτλους τέλους. Ενα (ανθρωπο) κυνηγητό που ισορροπεί στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την αλήθεια από το ψέμα και την κοινωνική αναλγησία από την ατομική αυτογνωσία. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Κυνήγι».

themaster

9. The Master του Πολ Τόμας Αντερσον

Στην πιο ώριμη στιγμή της εντυπωσιακής καριέρας του ο Πόλ Τόμας Αντερσον γύρισε το χρόνο πίσω στη γέννηση της μοντέρνας Αμερικής γράφοντας τη δική του Ιστορία. Στις σελίδες της βρίσκει κανείς όχι μόνο μια ανατριχιαστική τομή πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση και ένα πρωτόγνωρο σκηνοθετικό επίτευγμα, αλλά και δύο ερμηνείες από αυτές που θα έπρεπε ήδη να διδάσκονται σε σχολές υποκριτικής. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Τhe Master».

hugo

8. Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε

Ενας αναγνώστης έγραψε πως μετανιώνει που ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν γύρισε το «Hugo» όταν ήταν ακόμη παιδί. Ευτυχώς στο σινεμά - αντίθετα με τη ζωή - δεν είναι ποτέ αργά να νιώσεις αυτό το πολύτιμο αίσθημα μιας μαγικής ενηλικίωσης. Σε μια ταινία όπου εκτός από τις τρεις διαστάσεις της διαθέτει και μια τέταρτη: την άνευ όρων αγάπη της για το σινεμά! Διαβάστε περισσότερα εδώ για το «Hugo».

darknight

7. Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή (Dark Knight Rises) του Κρίστοφερ Νόλαν

Το κλείσιμο της τριλογίας του Μπάτμαν από τον Κρίστοφερ Νόλαν ήρθε ακριβώς τη στιγμή όπου το mainstream σινεμά χρειαζόταν μια ισχυρή δόση αναρχίας, σκοτεινού ηρωισμού, έναν κακό από τους σπουδαιότερους της ιστορίας του σινεμά και μια μαρτυρία για να θυμόμαστε όλοι πως έμοιαζε ο κόσμος το 2012. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή».

intouchables

6. Αθικτοι (Intouchables) των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό

Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών στη Γαλλία, η κωμωδία των Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό χτύπησε σαν μανία την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη, δίνοντας φόρα στο feelgood σινεμά που μπορεί και να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους «Αθικτους».

holy

5. Holy Motors του Λεός Καράξ

Η καλύτερη ταινία της χρονιάς για το Flix υπήρξε και δική σας αγαπημένη, ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης μεταμόρφωσης και στη δύναμη των κινούμενων εικόνων. Μπορεί να την είδαν (άδικα) λίγοι στην έξοδο της στις ελληνικές αίθουσες, αλλά όσοι μπήκαν στον κόπο δεν θα το ξεχάσουν ποτέ! Διαβάστε περισσότερα για το «Holy Motors».

skyfall

4. Skyfall του Σαμ Μέντες

Χρειάστηκαν 50 ολόκληρα χρόνια για να γίνει μια ταινία του Τζέιμς Μποντ μαζικό φαινόμενο. Ρίξτε το φταίξιμο στον Ντάνιελ Κρεγκ, στη σκηνοθετική μαεστρία του Σαμ Μέντες, στον αριστουργηματικό κακό του Χαβιέ Μπαρδέμ, σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της Τζούντι Ντεντς, στο τραγούδι της Adele. Μια ταινία ήδη κλασική. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Skyfall».

shame

3. Shame του Στιβ ΜακΚουΐν

Μια ταινία για το σεξ, ποτισμένη με τη βαθιά μελαγχολία της απουσίας του άλλου. Μια ταινία για τη Νέα Υόρκη γυρισμένη από έναν Βρετανό. Μια ταινία για όλα αυτά που μας κρατούν μακριά από την ενηλικίωση χωρίς τη θέλησή μας. Ναι και ο Μάικλ Φασμπέντερ να ακούει την Κάρεϊ Μάλιγκαν να τραγουδάει το «New York, New York»... Διαβάστε περισσότερα για το «Shame».

tattoo

2. To Κορίτσι με το Τατουάζ (The Girl with the Dragon Tattoo) του Ντέιβιντ Φίντσερ

Αν δεν το είχε σκηνοθετήσει ο Ντέιβιντ Φίντσερ πιθανόν να μην ασχολούνταν κανείς μαζί του. Μέσα από το βλέμμα του, όμως, ακόμη και ένα ριμέικ μιας τόσο πρόσφατης ταινίας πήρε τις διαστάσεις της απόλυτης μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό. Στο κέντρο της, ένα κορίτσι - αρχέτυπο που με το ζόρι χώρεσε ακόμη και μέσα στη μεγάλη οθόνη. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Κορίτσι με το Τατουάζ».

amour

1. Αγάπη (Amour) του Μίκαελ Χάνεκε

Δεν έλειψε σχεδόν από καμία λίστα από αυτές που στείλατε. Ισως γιατί η αφοπλιστική απλότητα του Μίκαελ Χάνεκε στην πιο σκληρή ταινία της καριέρας του απέδειξε πως όντως η Αγάπη μπορεί να νικήσει τα πάντα. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την «Αγάπη».


Οι αναγνώστες του Flix ψήφισαν συνολικά 123 ταινίες.

Ανάμεσα τους βρέθηκαν 11 ελληνικές ταινίες (πρώτος στις ψήφους ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου), ενώ κάτω από την αρχική δεκάδα μια θέση στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς διεκδίκησαν επάξια το «Moonrise Kingdom» του Γουες Αντερσον, η «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, ο «Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, οι «Μεσοτοιχίες» του Γκουστάβο Ταρέτο, οι «Εκδικητές» του Τζος Γουίντον, το «Λιμάνι της Χάβρης» του Ακι Καουρισμάκι, το «Hunger Games» του Γκάρι Ρος, το «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι» του Τόμας Αλφρεντσον και το «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ.

Ο τυχερός που θα κερδίσει τη δεκάδα των αναγνωστών του Flix σε DVD είναι ο Δημήτρης Μπουτουρέλης - Γραμματικόπουλος, o οποίος θα ειδοποιηθεί για τις λεπτομέρειες της παραλαβής του δώρου του με e-mail.


Δείτε εδώ τη δεκάδα των καλύτερων ταινιών του 2012 όπως τις ψήφισαν οι συντάκτες του Flix