Άποψη

O «Κυνόδοντας» είναι «ακατάλληλος» για το prime time της ΕΡΤ!

στα 10

Σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, η ΕΤ1 προβάλλει σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση (μετά τη Nova), τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Μη χαίρεστε! Η προβολή της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου που έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας έχει προγραμματιστεί για μετά τα μεσάνυχτα ως «ακατάλληλη» για ανηλίκους!

O «Κυνόδοντας» είναι «ακατάλληλος» για το prime time της ΕΡΤ!
Δεν σου είπα πως ο «Κυνόδοντας» είναι ακατάλληλος για μικρά κορίτσια;

Είσαι ο υπεύθυνος προγράμματος της ΕΤ1 και ξαφνικά έχεις σε μια λίστα ταινιών την πιο διάσημη ελληνική ταινία των τελευταίων χρόνων, αυτή που βραβεύθηκε στις Κάννες, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και κατάφερε να μπει στην πεντάδα του Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Πώς ακριβώς την αντιμετωπίζεις; Τι ώρα την προγραμματίζεις; Πόσο ενδιαφέρον δείχνεις στην προσπάθεια σου να υποστηρίξεις πως είσαι το κανάλι που προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο με περισσότερους από έναν τρόπους;

Είναι σαφές πως στην ΕΡΤ δεν υπήρξε κανείς για να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Και το πιο πιθανό; Δεν βρέθηκε κανείς για να τα θέσει.

Η ώρα προβολής του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στη μεταμεσονύκτια ζώνη ενός καναλιού με τον πιο σχιζοφρενικό προγραμματισμό που έχει να επιδείξει κρατικό κανάλι σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορεί παρά να σε βάλει σε υποψίες.

Υποψίες πως κάποιος θεώρησε πως ο «Κυνόδοντας» δεν ταιριάζει στο prime time λόγω «ακαταλληλότητας» και υποψίες πως κανείς δεν αντιμετώπισε το φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου ως κάτι το εξαιρετικό, κάτι το διαφορετικό, μια σημαντική στιγμή στο γεμάτο από στρωμένα τραπέζια (βλ. μπουζούκια), απευθείας μεταδόσεις από ορθόδοξους ναούς και Θέατρα της Δευτέρας (τότε τουλάχιστον έπαιζαν μόνο τη Δευτέρα) πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης τις πολυπαθες ημέρες του Πάσχα.

Οποια και από τις δύο παραπάνω υποθέσεις και αν ευσταθεί, η θλίψη είναι η ίδια.

Χαρακτηρισμένος ήδη ως «κατάλληλος μόνο για ενηλίκους» σύμφωνα με τις σημάνσεις στο πρόγραμμα της ΕΤ1, ο «Κυνόδοντας» εξοστρακίστηκε στις μεταμεσονύκτιες ώρες ως ακόμη ένα δείγμα μιας διαστρεβλωμένης ορθόδοξης ψευτοηθικής που κατατρέχει ως άλλος δαίμονας αυτή τη χώρα (ευτυχώς η Nova στην πρώτη προβολή του είχε την γνώση να τον προβάλλει σε οσκαρική περίοδο και στο δικό της prime time, στις 23.00).

Η ταινία που είδε όλος ο πλανήτης και που κράτησε το ηθικό της Ελλάδας ακμαίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι κατάλληλος για να προβληθεί ούτε στις 23.30 όπου η ΕΤ1 προγραμματίζει ακόμη μια επανάληψη από αυτές που γεμίζουν το πρόγραμμα της και που εμείς πληρώνουμε αδρά στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Γιατί θα μας πείτε; Υπάρχει λόγος δούμε σινεμά την ώρα που μπορούμε να δούμε την επανάληψη μιας εκπομπής που κανείς δεν είδε ούτε στην πρώτη προβολή της; Υπάρχει λόγος να έρθουμε αντιμέτωποι με το πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού εδώ και χρόνια; Υπάρχει λόγος να δούμε καλό ελληνικό σινεμά; Υπάρχει λόγος να έχουμε μια τηλεόραση που να μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας;

Οχι, απαντάει η ΕΡΤ.

Μπορούμε να δούμε τον «Κυνόδοντα» αλλά μόνο αν ξενυχτήσουμε. Και μόνο αν είμαστε σίγουροι πως κανείς από τους ευέξαπτους θεατές δεν θα κάνει παράπονα πως η κρατική τηλεόραση δείχνει «ανωμαλίες» δύο ημέρες μετά το Αγιο Πάσχα (θυμηθείτε την πρόσφατη περίπτωση της ΕΤ3). Και φυσικά, μπορούμε να δούμε τον «Κυνόδοντα» οι ίδιοι που τον είδαμε και στο σινεμά, γιατί κανείς δεν θα κάνει τον κόπο να περιμένει μέχρι τις 12.30 για να δει την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που αν είχε προβληθεί νωρίτερα μπορεί και να τον ενδιέφερε να την παρακολουθήσει.

Σε μια παραδοσιακή ημέρα ελληνικού κινηματογράφου - όπως είναι η Τρίτη στην ΕΤ1, όταν ακολουθεί το πρόγραμμα της και δεν αλλάζει το πρόγραμμα της σαν τα πουκάμισα - ο «Κυνόδοντας» θα προβληθεί ως μια ακόμη «ακατάλληλη» ταινία που κάποιος είδε το κόκκινο σηματάκι δίπλα στον τίτλο της και την τοποθέτησε σε μια ασφαλή ώρα.

Και το πιο θλιβερό; Κανείς δεν θα νοιαστεί. Λίγοι είναι αυτοί που θα τον δουν. Ακόμη λιγότεροι αυτοί που έχουν μάθει πως προβάλλεται σήμερα. Και όλα θα συνεχίσουν κανονικά.

Και για να μην τα ξαναγράφουμε την άλλη εβδομάδα, την Τρίτη 24 Απριλίου την ίδια ώρα (στις 00.30) θα προβληθεί το βραβευμένο στη Βενετία και διάσημο σε όλον τον κόσμο «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Επιβεβαιώνοντας με τον πιο άθλιο τρόπο πως το σύγχρονο ελληνικό σινεμά - ναι αυτό που επιμένει να διαφημίζει δωρέαν την Ελλάδα στο εξωτερικό και αυτό που όλοι οι κρατικοί ιθύνοντες σπεύδουν να ιδιοποιηθούν κάθε φορά που διακρίνεται στο εξωτερικό - έχει ήδη χαρακτηριστεί από την κρατική τηλεόραση ως...ακατάλληλο!