Γυρίσματα

«Νοτιάς»: Το Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη

στα 10

Δώδεκα χρόνια μετά την επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας», ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με την νέα του ταινία. Το Flix επισκέφθηκε τα γυρίσματα του «Noτιά», κατέγραψε την υπέροχη ατμόσφαιρα εποχής και μίλησε με τον σκηνοθέτη, τους συνεργάτες και τους πρωταγωνιστές του. Δείτε το βίντεο.

«Νοτιάς»: Το Flix στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη

Το 2003 η «Πολίτικη Κουζίνα, η δεύτερη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, είχε σπάσει όλα τα εμπορικά και καλλιτεχνικά ρεκόρ (η πιο εμπορική ταινία της τελευταίας εικοσαετίας, 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διεθνής διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες). Ομως ο δημιουργός της πήρε το χρόνο του για να κάνει το επόμενο βήμα. Ο Τάσος Μπουλμέτης μετά από ένα διάλειμμα 12 χρόνων (κατά τη διάρκεια του οποίου επιτέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) βρίσκεται σε γυρίσματα της νέας του ταινίας, του «Νοτιά».

«Εχω μετανιώσει που έχασα τόσο χρόνο. Θα ήθελα να είχα κάνει κι άλλες ταινίες» εξομολογήθηκε ο Μπουλμέτης στην κάμερα του Flix. «Ομως τα σενάρια για μένα είναι μία διαδικασία. Μου παίρνουν χρόνο. Ετσι δουλεύω εγώ - γράφω και ξαναγράφω, συζητάω, παίρνω γνώμες, ξαναγράφω. Κάποια στιγμή η περιπέτεια του σεναρίου σε εξαντλεί. Νιώθεις ότι έχει εκλείψει το οξυγόνο, δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Ομως όταν τελικά ξεκινά μία ταινία, όταν αρχίζεις και βάζεις σε εφαρμογή τις ιδέες σου με τους συνεργάτες και τους ηθοποιούς σου, όταν οι δικές τους ιδέες συμπληρώνουν την εικόνα ακόμα πιο δημιουργικά, τότε αρχίζεις και αναπνέεις ξανά...»

Notias_11

Notias_4

Ο «Νοτιάς» είναι μία κομεντί, μία ταινία εποχής που διατρέχει τις δεκαετίες του '60, '70 και '80, ακολουθώντας έναν μικρό ήρωα από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωσή του. Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν την φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Οταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Notias_7

Το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης που επισκεφθήκαμε τα γυρίσματα στο Θέατρο Τέχνης στην Πλάκα, οι γύρω δρόμοι είχαν κλείσει. Αντίκες αυτοκίνητα είχαν τοποθετηθεί στα σημάδια τους μπροστά από το θέατρο, ο σκηνογράφος Σπύρος Λάσκαρης κολλούσε vintage αφίσες στον «προσεχώς» πίνακα, ενώ ηθοποιοί και κομπάρσοι ντυμένοι με 70ς κάζουαλ ρούχα διάλεγαν ομπρέλες από την ποικιλία που έχει φέρει στο σετ η ενδυματολόγος Εύα Νάθενα.

Notias_6

Notias_2

Κι αυτό γιατί ο Μπουλμέτης μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας του Σίμο Σαρκετζή, έστηναν ένα νυχτερινό εξωτερικό πλάνο με ψεύτικη βροχή, αλλά τόσο ζεστή κι αληθινή ατμόσφαιρα. Το Flix στήθηκε πίσω από τις κάμερες, δίπλα στο βοηθό σκηνοθέτη Aρσένη Πολυμενόπουλο, τον ηχολήπτη Μαρίνο Αθανασόπουλο και την Μαργαρίτα Μαντά (script) και κατέγραψε τα πάντα.

Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε για να σας μεταφέρουμε στο γύρισμα, με όλο το κλίμα αλλά και συνεντεύξεις από τον Τάσο Μπουλμέτη, τους συνεργάτες του και τους πρωταγωνιστές του: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννη Νιάρρο, Αργύρη Ξάφη, Μελισσάνθη Μαχούτ και την ανεπανάληπτη Ζωζώ Σαπουντζάκη.


.

ΝΟΤΙΑΣ

  • Σενάριο, Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
  • Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Νιάρρος, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Ομηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μαχούτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ημελλος, Φοίβος Ταραμπίκος και η Zωζώ Σαπουντζάκη.
  • Εκτέλεση Παραγωγής: View Master Films
  • Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
  • Βοηθός Σκηνοθέτης: Aρσένης Πολυμενόπουλος
  • Σκριπτ: Μαργαρίτα Μαντά
  • Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
  • Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος
  • Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης
  • Ενδυματολόγος: Εύα Νάθενα
  • Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
  • Διανομή Ρόλων: Σωτηρία Μαρίνη
  • Ειδικά Εφέ: Magikon
  • Ερευνα, εκτέλεση φωτογραφικού υλικού: Ηώ Πάσχου
  • Κομμωτής: Χρόνης Τζίμος
  • Μακιγιάζ: Κατερίνα Βαρθαλίτου

Η ταινία είναι μία παραγωγή ΟΝΙΟΝ ΦΙΛΜΣ και του Τάσου Μπουλμέτη, σε συμπαραγωγή με ΟΤΕ TV, VIEW MASTER, MAGIKON, ROSEBUD21. Θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους αρχές του 2016 από τη Feelgood Entertainment σε συνεργασία με τη Rosebud 21.

Περισσότερα «γυρίσματα»: