Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Signed Agreement» της Νικολέτας Λεούση

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Signed Agreement» της Νικολέτας Λεούση

Η ταινία

Η ιστορία μιας εφηβης, της Κάθριν, σε μια εργατική γειτονιά της Αγγλίας που της έχει αντεθεί να προσέχει μια ηλικίωμένη. Oταν αυτή πεθάνει, η Κάθριν θα πάρει το σπίτι της. Το 'χουν υπογράψει. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι το να πεθάνει η ηλικιωμένη κυρία δεν είναι το μόνο που μπορεί να συμβεί.

Η σκηνοθέτης

Η Νικολέτα Λεούση σπούδασε στην ΑΚΜΗ και πρόσφατα αποφοίτησε από ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία με θέμα τις ταινίες μυθοπλασίας. Την ενδιαφέρουν η σκηνοθεσία και το μοντάζ. Η ταινία που συνσκηνοθέτησε με τον Πέτρο Γκίκα «Αναβράζουσα» (μπορείτε να τη δείτε εδώ) συμμετείχε στο ψηφιακό τμήμα της Δράμας το 2009, ενώ η ταινία «Sky Reflected On Window Detail» (μπορείτε να τη δείτε εδώ) συμμετείχε στο Exposures Film Festival του 2010.

Τρεις ερωτήσεις για το «Signed Agreement»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία σας;

Η ταινία γυρίστηκε από τελειόφοιτους στο Salford University σαν ένα εξωτερικό των σπουδών πρόγραμμα του Πανεπιστημίου. Μας δόθηκε το σενάριο από τους καθηγητές μας και ερωτηθήκαμε αν μας ενδιαφέρει να το πραγματοποιήσουμε. Ηταν πολύ διαφορετικό σαν διαδικασία από οτιδήποτε είχα κάνει πριν που ήταν συνήθως δικές μου ιδέες. Εχει ενδιαφέρον ότι η ταινία μιλάει για μια υποθετική κατασταση για την κοινωνία της Αγγλίας στην οποία φτωχοί, νέοι της πρόνοιας συγκατοικούν με φτωχούς ηλικιωμένους που μένουν σε σπίτια της πρόνοιας ωστε να τους προσέχουν με σκοπό το κράτος να απαλλαγει απο τα έξοδα της φροντίδας και των δυο. Αυτό δεν υπάρχει σαν νόμος στην Αγγλία αλλά προσεγγίσαμε την κατάσταση όχι σαν κάτι μακρινό αλλά σα να πρόκειται για την τωρινή αγγλική κοινωνία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στη σκηνοθεσία της ταινίας ήταν για μένα η διεύθυνση ηθοποιών και η προσπάθια που έκανα να καταλάβω τον κόσμο της έφηβης πρωταγωνίστριας αλλά και της ηλικιωμένης γυναίκας που πάσχει από Αλτσχάιμερ καθώς και την αγγλική κοινωνία στην οποία δεν ανήκω.

Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε τι είναι η ταινία σας;

Η ταινία είναι ένα δράμα για την ιστορία δυο γυναικών που ξεκινούν πολύ μακρια η μια από την αλλη για να ανακαλύψουν την αλληλεγγύη σε μια κρύα κοινωνία.

Εκτός από τη χρονική διάρκεια μιας ταινίας, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Μια μικρού μήκους ταινία εκφράζει μια στιγμή, μια ιδέα σε αντιστοιχία με το διήγημα. Διαφέρει από τα άλλα είδη. Ενα τηλεοπτικό δράμα έχει μια λεπτομερή καλα υφασμένη ιστορία και μια μεγάλου μήκους ταινία έχει τη δυνατότητα να αναλύει και να συζητάει ένα θέμα.

info

Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Νικολέτα Λεούση / Σενάριο: Γκάρι Μπράουν / Φωτογραφία: Πέτρος Γκίκας / Ηχος: Ρίτσαρντ Χάλς / Μουσική: Κόλιν Κρίχτον / Παραγωγή: Λόιντ Πίτερς / Διεύθυνση Παραγωγής: Μπερνάρντο Μαρκές / Πρωταγωνιστούν: Κέιτι - Τζέιν Ρόμπινσον

Δείτε παρακάτω ένα show-reel της πρωταγωνίστριας Κέιτι - Τζέιν Ρόμπινσον με σκηνές από την ταινία


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.