Γυρίσματα

«Lustlands»: φόβος και λαγνεία στην Πελοπόννησο

στα 10

Σ’ ένα αγρόκτημα της Θερμησίας, οι Callas και η δημιουργική τους παρέα σκηνοθετούν μια μεγάλου μήκους ταινία και προσκαλούν τους πιστούς σε μια διονυσιακή συνάντηση με την ελληνική ψυχεδέλεια. Το Flix πίνει ένα μεσημεριανό κρασί μαζί τους.

«Lustlands»: φόβος και λαγνεία στην Πελοπόννησο

Οι Ιωνάδες δεν ξέρουν τι θα πει στοπ. Ο Λάκης και ο Αρης Ιωνάς, τα δύο αδέλφια (με δεσμούς αίματος και καλλιτεχνικών προθέσεων) που συνιστούν τους Callas, αλλά και συγκέντρωσαν γύρω τους την ομάδα Velvet – το Velvet Bus, τα Velvet Festivals, το Velvet Magazine – και το νέο τους περιοδικό LUST, είναι αποφασισμένοι να απλωθούν σε νέα χωράφια (σχεδόν κυριολεκτικά!) και ν’ απαντήσουν στην κρίση με… έκσταση!

Οι Callas κάνουν ταινία: «κανονική», μεγάλου μήκους, με σενάριο, πλοκή, ατμόσφαιρα και επιρροές, η οποία μόλις τελείωσε τα γυρίσματά της στη Θερμησία της Αργολίδας και φιλοδοξεί να παρουσιαστεί στο κοινό το φθινόπωρο. Το «Lustlands», ένα «οικογενειακό νουάρ κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο», κινηματογραφεί τον πόθο, σ’ ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο και σκοτεινό ελληνικό επαρχιακό τοπίο. Μια παρέα νεαρών άνεργων κοριτσιών σκοτώνουν τις μέρες τους σε ένα εξοχικό αγρόκτημα. Η μεσημεριανή λαγνεία, η γη, το ποτό, ο ήλιος και ένα μυστικό από το παρελθόν του κτήματος κινούν υπόγεια τους έρωτες, τις φιλίες και τα πάθη. Η Τερψιχόρη, η Αννίτα, η Αφροδίτη κι η Αγγελική είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν το σκοτάδι που υπάρχει κάτω από τον ήλιο.

Το Flix, προσποιούμενο ότι δουλεύει, συνάντησε τους συντελεστές του «Lustlands» στο εν λόγω αγρόκτημα στη Θερμησία και, κάτω από τους ήχους των τζιτζικιών και τη σκιά της συκιάς, μίλησε μαζί τους για σινεμά, μουσική και την ελληνική εκδοχή της ψυχεδέλειας.

Οπως συνηθίζουν σε όλες τους τις δράσεις, έτσι και τώρα, ο Λάκης και ο Αρης Ιωνάς λειτουργούν ως μέλη μιας ομάδας, στενά συνδεδεμένης και αφοσιωμένης στο αισθητικό της όνειρο. Ετσι, στην ταινία «Lustlands» συμμετέχουν συνεργάτες τους και μέλη από άλλα ελληνικά συγκροτήματα που χαρακτηρίζουν την indie αγγλόφωνη ελληνική μουσική σκηνή– στην ουσία, το credit block του «Lustlands» χαρτογραφεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική φωνή της κι η απόδειξη παρακάτω στο info.

Αλλά το «Lustlands», όπως και οι δημιουργοί του, λειτουργεί και αυτόνομα και ως μέρος ενός συνόλου. Εχοντας ξεκινήσει πριν ένα χρόνο περίπου, από το video clip του τραγουδιού «The Girl and the Gun» (δείτε το εδώ), το οποίο και λειτουργεί ως τρέιλερ της ταινίας, συνεχίζει, μετά τα γυρίσματα του φιλμ, με την εμπειρία του Lustlands Project, στις 23 Ιουνίου, στο αγρόκτημα στη Θερμησία: μια ημέρα όπου, με οικοδεσπότες τον Λάκη και τον Αρη Ιωνά και επιμελήτρια τη Νάντια Αργυροπούλου, ξεκινώντας με μεζέ από τις 5 το απόγευμα και συνεχίζοντας ώσπου τον καυτό ήλιο να διαδεχτεί το εξίσου καυτό σκοτάδι, οι επισκέπτες ή… κοινωνοί, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα art experience, με live lo-fi gigs και performances ως το ξημέρωμα.

LUSTLANDS - η ταινία

(κλικάρετε στα links για τα καλλιτεχνικά προφίλ των συντελεστών)