Συνέντευξη

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 / Οι Υποψήφιοι: Χρήστος Καρακέπελης

στα 10

Κάθε μέρα, μέχρι την απονομή των τρίτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι συστήνονται μπροστά στην κάμερα του Flix.

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 / Οι Υποψήφιοι: Χρήστος Καρακέπελης

Ο Χρήστος Καρακέπελης έχει κερδίσει ήδη από το 2000 τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ αυτής της χώρας, όταν με το «Σπίτι του Κάιν» απέδειξε πως η ταινία τεκμηρίωσης μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από τηλεοπτικό ρεπορτάζ ή μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας. Η επιστροφή του, το 2011, με την «Πρώτη Υλη» ήταν απλά αποκαλυπτική, αφού σε απόλυτη ευθυγράμμιση με μια χώρα σε διαρκή «ανακύκλωση» κατέγραψε τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που συλλέγουν από τα σκουπίδια της πρωτεύουσας πρώτες ύλες για μια βιομηχανία που τους τοποθετεί στη βάση μιας πυραμίδας που στην κορυφή της αναπαράγει με αδιάκοπους ρυθμούς την ανομία, την παραβίαση κάθε περιβαλλοντικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταναλώνοντας με ασυδοσία από την αρχή τα υλικά που σε λίγο καιρό θα καταλήξουν και πάλι στα σκουπίδια.

Η «Πρώτη Υλη», αφού ταξίδεψε και κέρδισε διακρίσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του πλανήτη είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο Χρήστος Καρακέπελης μίλησε στο Flix για τη δική του πρώτη ύλη, τους ανθρώπους, για τη σκηνοθεσία που φέρνει στο προσκήνιο μια κρυμμένη πραγματικότητα και για το σινεμά που είναι το μόνο που μπορεί να μας κάνει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες των φετινών τρίτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα δοθούν σε τελετή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 Μαΐου.