Ενημέρωση

Κάννες 2012: Κοιτάζουμε μακριά!

στα 10

Μπορεί το φετινό Φεστιβάλ Καννών, που ξεκινά στις 16 Μαΐου, ν’ απέχει ακόμα τρεις μήνες, αλλά ορισμένες ταινίες έχουν βάλει ήδη το μπικίνι στη βαλίτσα τους! Μάθετε τις 15 επικρατέστερες.

Κάννες 2012: Κοιτάζουμε μακριά!
«Moonrise Kingdom» του Γους Αντερσον. Η επίσημη πρεμιέρα;

Το Φεστιβάλ Καννών παραδοσιακά αποτελεί το λανσάρισμα των μεγάλων (από καλλιτεχνική και εμπορική άποψη) παραγωγών της σεζόν που θ’ ακολουθήσει. Η επιλογή των ταινιών του Διαγωνιστικού Προγράμματος (το οποίο φέτος θ’ αξιολογήσει η Κριτική Επιτροπή του Νάνι Μορέτι), χωρίς ν’ αποκλείει τις εκπλήξεις, γίνεται κάθε χρόνο με ορισμένα σταθερά κριτήρια: το δημιουργικό μέγεθος του σκηνοθέτη, τη συχνότητα με την οποία έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, το εκτόπισμα της ταινίας στη Γαλλία και τους συντελεστές που θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί, τραβώντας την προσοχή των φωτογράφων.

Σύμφωνα μ’ αυτές τις παραμέτρους, υπάρχουν ήδη ταινίες που θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 65ο Φεστιβάλ Καννών, που θα γίνει από τις 16 ως τις 27 Μαΐου. Κι αν η ελπίδα του κινηματογραφικού κόσμου παρασύρεται από μαντείες και βλέπει στην Κρουαζέτ από το «Django Unchained» του Κουέντιν Ταραντίνο, μέχρι το «Post Tenebras Lux» του Κάρλος Ρεϊγάδας, ή το «The We and the I» του Μισέλ Γκοντρί, παρακάτω μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τις 15 ταινίες που είναι πιθανότερο να κρατήσουν μια θέση στο Palais des Festivals.

moon

Γουες Αντερσον, «Moonrise Kingdom» / Ο Εντουαρντ Νόρτον, ο Μπρους Γουίλις, η Τίλντα Σουίντον, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, συνοδεύουν τους σταθερούς πρωταγωνιστές του κόσμου του Γουες Αντερσον, Μπιλ Μάρεϊ και Τζέισον Σουόρτσμαν, σε μια ερωτική ιστορία...ανηλίκων σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής των ’60. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η ταινία, φόρος τιμής στο «Pierrot Le Fou» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, φέρεται να έχει ημερομηνία εξόδου στη Γαλλία στις 16 Μαΐου, άρα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, με την τελετή να αναμεταδίδεται στις γαλλικές αίθουσες, όπως ακριβώς είχε γίνει πέρσι με το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

master

Πολ Τόμας Αντερσον, «The Master» / Ανεπίσημα, η ιστορία του ιδρυτή της Σαϊεντολογίας, Λ. Ρον Χάμπαρντ, με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν να υποδύεται τον οπωσδήποτε χαρισματικό άντρα που, επιστρέφοντας στην Αμερική από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα σχεδιάσει μια μεθοδολογία ανθρώπινης συμπεριφοράς για να βοηθήσει άλλες χαμένες ψυχές στην αμερικανική μεταπολεμική θλιμμένη κοινωνία. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Το Φεστιβάλ Καννών τον περιμένει απ’ όταν κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα Σκηνοθεσίας με το «Punch-Drunk Love» το 2002. Μένει οι παραγωγοί αδελφοί Γουάινστιν να κάνουν τις διαπραγματεύσεις τους!

mai

Ολιβιέ Ασαγιάς, «Apres Mai» / Εκανε μεγάλη αίσθηση με το «Carlos» το 2010, βρέθηκε στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών το 2011, γιατί όχι στο διαγωνιστικό το 2012, με τη νέα του ταινία, η οποία εκτυλίσσεται στο Παρίσι της δεκαετίας του ’70 και παρακολουθεί τη ζωή ενός φοιτητή της Beaux Arts και το διχασμό του ανάμεσα στις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες του και τις πολιτικές αναταραχές της εποχής. Ο γαλλικός τίτλος σημαίνει «Μετά τον Μάη»: του ’68 ή του 2012;

Ματέο Γκαρόνε, «Big House» / Τιμήθηκε το 2008 με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Γόμορρα», η νέα του ταινία, που γυρίστηκε στη Ρώμη, είναι έτοιμη, όλα δείχνουν ότι το Φεστιβάλ θα ξαναφιλοξενήσει τον Ιταλό σκηνοθέτη. Το φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ανιέλο Αρένα και Λορεντάνα Σιμιόλι, καταπιάνεται με τη βιομηχανία της τηλεόρασης, τα ριάλιτι και την ψευδαίσθηση της διασημότητας!

holly

Λεός Καράξ, «Holly Motors» / Οσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για την καινούρια ταινία του Λεός Καράξ (διαβάστε περισσότερα εδώ) είναι η υπόθεσή της, η συμμετοχή στο καστ του μόνιμου συνεργάτη του σκηνοθέτη, Ντενίς Λαβάν, του Μισέλ Πικολί, της Κάιλι Μινόγκ, της Εύα Μέντες, της Εντίτ Σκομπ (της Γαλλίδας ηθοποιού που πρωταγωνιστούσε στο «Μάτια Διχως Πρόσωπο» του Ζορζ Φρανζί) και ότι τη μουσική της υπογράφουν οι Divine Comedy. Ελπίζουμε σύντομα να μάθουμε κι ότι ο νέος Καράξ θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες, μια και η ταινία έχει ημερομηνία εξόδου στη Γαλλία τον Αύγουστο.

Αμπάς Κιαροστάμι, «The End» / Είναι η δεύτερη ταινία που γυρίζει ο σκηνοθέτης έξω από το Ιράν, η προηγούμενη, το «Certified Copy» ξεκίνησε από τις Κάνες τη θαυμάσια καριέρα της, ο Κιαροστάμι έχει τιμηθεί ξανά με τον Χρυσό Φοίνικα με τη «Γεύση του Κερασιού» το 1997, άρα το Φεστιβάλ ανοίγει ήδη τις πόρτες του κι ετοιμάζεται και για πολιτικο-κινηματογραφικό κατηγορώ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

cosmopolis

Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Cosmopolis» / Η προηγούμενη ταινία του, «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», έκανε την πρεμιέρα της στη Βενετία, αλλά ο Κρόνενμπεργκ είναι σταθερός επισκέπτης των Κανών. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντον ντε Λίλο, με τον Ρόμπερτ Πάτινσον να πρωταγωνιστεί, η ταινία θα είναι οπωσδήποτε έτοιμη τον Μάιο και βλέπουμε τον Ντέιβιντ να ετοιμάζει βαλίτσα! Διαβάστε περισσότερα εδώ.

loach

Κεν Λόουτς, «Angel’s Share» / Με ατμόσφαιρα και προθέσεις που θυμίζουν το «Γλυκά Δεκάξι», ο Λόουτς αναθέτει στον άγνωστο, εικοσιτετράχρονο Πολ Μπράνιγκαν, το ρόλο του Ρόμπι, ενός νεαρού με προβλήματα κι από τις δυο πλευρές του νόμου: Από τη μια ένας ντόπιος γκάνγκστερ, από την άλλη η αστυνομία και στη μέση ο πατέρας της κοπέλας του, την οποία έχει αφήσει έγκυο. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Ο Λόους έχει κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα με το «Ο Ανεμος Χορεύει το Κριθάρι» και γενικώς έχει το Φεστιβάλ ως δεύτερο (κινηματογραφικό) σπίτι του.

munjiu

Κριστιάν Μουντζίου, «Provisory» / Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα με το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες, 2 Μέρες», βασίζεται για την καινούρια του ταινία σ’ ένα πραγματικό περιστατικό ενός μοιραίου εξορκισμού σε Ορθόδοξο μοναστήρι της Ρουμανίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η ταινία βρίσκεται ήδη σε post-production και ο Μουντζίου σχεδόν «οφείλει» τη διεθνή του καριέρα στο Φεστιβάλ Καννών, οπότε η απόφαση μοιάζει να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Ξαβιέ Ντολάν, «Laurence Anyways» / Είναι το καινούριο poulin του Φεστιβάλ Καννών, έχει συμμετάσχει στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών με το «Σκότωσα τη Μητέρα μου» και στο Επίσημο Πρόγραμμα το 2012 με το «Φανταστικές Αγάπες». Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Μελβίλ Πουπό και η Ναταλί Μπέι και μόλις ανακοινώθηκε ότι «θα είναι έτοιμη την άνοιξη»…

Ζακ Οντιάρ, «Rust and Bone / Τρία χρόνια μετά το θρίαμβο του «Un Prophet», ο Ζακ Οντιάρ προβλέπεται να επιστρέψει στις Κάννες, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια τη Μαριόν Κοτιγιάρ. Το σενάριο βασίζεται στα διηγήματα του Κρεγκ Ντέιβιντσον, ιστορίες βαθιά ριζωμένες στον επικίνδυνο κόσμο των τζογαδόρων, των σεξομανών, των αγώνων αιμόφυρτων σκύλων και των κατεστραμμένων πυγμάχων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρκ Τσαν-Γουκ, «Stoker» / Πρώτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη του «Oldboy», με πρωταγωνιστές τη Νικό Κίντμαν, τον Κόλιν Φερθ και τη Μία Γουασικόφσκα. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Το σενάριο – με τον τίτλο να παραπέμπει στον Δράκουλα, φυσικά - , γραμμένο από τον Γουέντγουορθ Μίλερ, τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές του «Prison Break», θέλει μια έφηβη να συνδέεται ιδιαίτερα στενά με το θείο της, μετά το θάνατο του πατέρα της. Ο Παρκ Τσαν-Γουκ έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, για το «Oldboy» το 2003 και για τη «Δίψα» το 2009. Τρεις και το τσακώσαμε;

ontheroad

Βάλτερ Σάλες, «On the Road» / Εξήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «On the Road», δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί πως το πρότζεκτ συνάντησε τον Βάλτερ Σάλες σχεδόν καρμικά για να συμπληρώσει τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας» και να δικαιώσει το όνομα του Βραζιλιάνου σκηνοθέτη ως ειδικού στους...δρόμους! Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η ταινία βγαίνει στις γαλλικές αίθουσες στις 23 Μαΐου, πράγμα που επικυρώνει σχεδόν τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ.

gosling

Ντέρεκ Σιανφράνς, «The Place Beyond the Pines» / Στο ρόλο ενός επαγγελματία μοτοσικλετιστή, ο Ράιαν Γκόσλινγκ υποδύεται τον Λουκ, ο οποίος αναγκάζεται να γίνει ληστής τραπεζών προκειμένου να βρει χρήματα για τον νεογέννητο γιο του. Ολα κυλούν σχετικά εύκολα μέχρι τη στιγμή που ένας νέος αστυνομικός (τον υποδύεται ο Μπράντλεϊ Κούπερ) θα αποφασίσει να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Το Φεστιβάλ Καννών απέδειξε πέρσι με το «Drive» ότι ο Ράιαν Γκόσλινγκ πάνω σε ρόδες του πάει! Ο Σιανφράνς, άλλωστε, έκανε στο Φεστιβάλ το ντεμπούτο του, με το «Blue Valentine», οπότε η ταινία μοιάζει ιδανική επιλογή για το διαγωνιστικό.

amour

Μίκαλε Χάνεκε, «Amour» / Μετά τη μετά τη «Δασκάλα του Πιάνου» και την «Ωρα του Λύκου», ο Χάνεκε δίνει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ιζαμπέλ Ιπέρ. Μετά τον κόσμο των παιδιών στη «Λευκή Κορδέλα», στρέφεται στην τρίτη ηλικία, παρακολουθώντας τη σχέση ενός 80χρονου ζευγαριού πρώτη δασκάλων μουσικής, με την κόρη τους που επιστρέφει στο σπίτι όταν η μητέρα παθαίνει εγκεφαλικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ. Η ταινία βγαίνει στα τέλη Μαΐου στη Γαλλία, οπότε μάλλον δεν υπάρχει ιδανικότερη πρεμιέρα από τις Κάννες, για τον σκηνοθέτη που έχει συμμετάσχει και τιμηθεί εκεί με όλες, σχεδόν, τις ταινίες του.

burial

…και κάτι ακόμα: Από τη στιγμή που με το «Δέντρο της Ζωής», ο Τέρενς Μάλικ, μετά από έξι χρόνια απουσίας, ξεκίνησε ένα σπριντ από εξελισσόμενα πρότζεκτ, καθόλου δεν αποκλείεται φέτος το Φεστιβάλ Καννών να δει μια από τις ταινίες που έχει στα σκαριά, πιθανότατα εκείνη που δε λέγεται «Burial». Με το κυκλοθυμικό ταμπεραμέντο του σκηνοθέτη, ωστόσο και με τον άφθονο χρόνο που κρατά για το post production της κάθε ταινίας του, είναι εξίσου πιθανό να ξαναδούμε φιλμ με την υπογραφή του σε μια δεκαετία!