Συνέντευξη

Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ: το υπέροχο τρίο του «Πριν τα Μεσάνυχτα» στην κάμερα του flix

στα 10

Οταν ήρθαν πέρσι στην Ελλάδα, γύρισαν μια από τις πιο όμορφες ταινίες της χρονιάς. Ενα χρόνο μετά επέστρεψαν και μας μίλησαν για το κοινό τους ταξίδι στην αχαρτογράφητη πλευρά του κινηματογραφικού ρομαντισμού που μετρά ήδη 18 χρόνια.

Ιθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ: το υπέροχο τρίο του «Πριν τα Μεσάνυχτα» στην κάμερα του flix

Ηταν το 1995 όταν τους συναντήσαμε μαζί για πρώτη φορά στο «Πριν το Ξημέρωμα» κι όπως λέει ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «κάτι συνέβη τότε, εκεί στη Βιέννη». Κι όχι μόνο στους ίδιους.

Μπορεί να αστειεύονται ότι οι ταινίες που έκαναν μαζί είναι η λιγότερο εμπορική τριλογία στην ιστορία του σινεμά, αλλά δύσκολα θα βρείτε μια άλλη σειρά ταινιών την οποία όσοι την αγαπούν, την αγαπούν τόσο βαθιά. Οχι σαν σινεμά, αλλά σαν ημερολόγιο, σαν μια ανάμνηση από πράγματα που θα μπορούσαμε, που έχουμε, που θα θέλαμε να ζήσουμε.

2

Κι όπως κάθε μεγάλος έρωτας, έτσι και οι τρεις «Πριν» ταινίες τους, όπως μας εξηγούν οι ίδιοι, δεν ήταν προγραμματισμένες, σχεδιασμένες, υπολογισμένες. Από την στιγμή που έγινε η αρχή, μια διαδικασία μοιάζει να ξεκίνησε και παρ΄ ότι κανείς δεν το κάνει συνειδητά, κάθε τόσο η Σελίν κι ο Τζέσι μοιάζει μοιραίο να συναντηθούν. Εξάλλου όπως λένε, τόσο ο Ιθαν Χοκ όσο και η Ζιλί Ντελπί, μοιάζουν να ζουν παράλληλα με τους ήρωες τους. Οσο εκείνοι συνεχίζουν την κανονική ζωή, τις δουλείες, την καριέρα τους, τα κινηματογραφικά τους εγώ συνεχίζουν επίσης σε μια γωνιά του μυαλού τους.

2

Και ίσως είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις όταν βλέπεις τους ηθοποιούς που υποδύονται χαρακτήρες που αγαπάς, μα δεν μπορείς κοιτάζοντας τον Ιθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί να μιλάνε, να σκεφτείς πως υπάρχει κάτι από την Σελίν σε εκείνη, κάτι από τον Τζέσι σ΄ αυτόν. Και ναι, κάτι κι από τους δυο στον σκηνοθέτη τους.

Ισως γιατί όπως λένε, κάνοντας αυτές τις ταινίες και οι τρεις έχουν γίνει κάτι σαν «μελετητές του ίδιου του ρομαντισμού» ή γιατί όπως ξεκάθαρα λέει η Ντελπί ώς ένα σημείο οι ζωές όλων τους οδηγούνται, όχι από την λίμπιντο τους όπως αστειευόμενος λέει ο Χοκ, αλλά από μια ρομαντική ματιά. Για την ίδια τη ζωή.

2

Είναι προφανές βλέποντας το «Πριν τα Μεσάνυχτα» και είναι επίσης προφανές βλέποντας τους ίδιους να μιλούν για την ταινία, για την διαδρομή τους, για τις αναμνήσεις τους και τα συναισθήματά τους, για την όμορφη, παράλληλη ζωή που βιώνουν στην οθόνη αυτά τα δεκαοχτώ χρόνια.

Και της οποίας κομμάτι, έχουμε την τύχη να είμαστε κι εμείς. Απολαύστε τους στο βίντεο που ακολουθεί.


Διαβάστε την άποψη του flix για το «Πριν τα Μεσάνυχτα» και περισσότερες ειδήσεις, συνεντεύξεις από την ταινία.