Συνέντευξη

Moving Silence 2014: Ο Χάινζ Χέρμανς μιλάει στο Flix για το «μέγεθος» των ταινιών μικρού μήκους

στα 10

Διευθυντής του interfilm, ενός από τα παλιότερα και καλύτερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, ο Χάινζ Χέρμανς μιλάει στο Flix με αφορμή τη συνεργασία του με το Moving Silence 2014 που θα διεξαχθεί φέτος στις 27, 28 και 30 Μαρτίου στην Αθήνα.

Moving Silence 2014: Ο Χάινζ Χέρμανς μιλάει στο Flix για το «μέγεθος» των ταινιών μικρού μήκους

«Το interfilm είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1982, μέσα στο κίνημα των καταλήψεων στο Βερολίνο. Εκείνες τις ημέρες παρουσιάζαμε μόνο ταινίες σε super 8 - σήμερα δεχόμαστε περισσότερες από 7000 ταινίες μικρού μήκους από 130 χώρες και επιλέγουμε 500 το χρόνο. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε όλες τις πιθανές δημιουργικές μορφές που μπορεί κανείς να βρει ειδικά στις ταινίες μικρού μήκους.»

Ετσι περιγράφει το interfilm, ο διευθυντής του, Χάινζ Χέρμανς, ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα σε συνεργασία με την πλατφόρμα Moving Silence προκειμένου να παρουσιάσει σειρά επιλεγμένων ταινιών από την ιστορία του φεστιβάλ (Πέμπτη 27 Μαρτίου στο Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας), αλλά και ένα masterclass στο οποίο θα εκθέσει την εμπειρία του πάνω στη σημασία της ταινίας μικρού μήκους (Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Exile Room).

Διαβάστε εδώ αναλυτικα για το πρόγραμμα του Moving Silence 2014.

2

Ποια ήταν η αρχική ιδέα πίσω από το ιnterfilm και πως ξεκίνησε η λειτουργία του; Διατηρούσα ένα μικρό σινεμά σε ένα εγκατελελειμμένο σπίτι στις αρχές της δεκαετίας του '80. Εκείνη την εποχή πολλοί καλλιτέχνες - κινηματογραφιστές, ζωγράφοι, χορευτές, μουσική είχαν την ιδέα να φτιάξουμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ με underground ανεξάρτητες ταινίες γυρισμένες σε super 8 και να συνοδεύσουμε την προβολή τους με ζωντανές παραστάσεις σε όλα τα underground σινεμά του Βερολίνου. Αυτό ήταν 33 χρόνια πριν.

Πιστεύετε στη δύναμη των ταινιών μικρού μήκους σε σχέση με τα μεγάλου μήκους φιλμ; / Η μικρού μήκους ταινία αφήνει περισσότερες πιθανότητες στη δημιουργικότητα του κινηματογραφιστή και το μικρού μήκους φιλμ μπορεί να είναι οτιδήποτε - animation, πειραματικό fiction ή μια μείξη των πάντων. Μπορείς συνεχώς να ανακαλύπτεις πράγματα. Αυτό είναι δυσκολότερο με τις ταινίες μεγάλου μήκους. Αυτές οφείλουν να υπηρετούν τους κανόνες της τηλεόρασης, της αγοράς, των παραγωγών και των οργανισμών χρηματοδότησης.

Πως πίστευετε οτι βοήθησε η ψηφιακή τεχνολογία την ταινία μικρού μήκους; / Εγινε πιο φτηνή η παραγωγή τους και επίσης ευκολότερη η υποβολή τους σε φεστιβάλ. Επίσης έγινε πιο εύκολη η προσφορά των ταινιών και η διαδικασία του να βρεις ανθρώπους να δουλέψουν μαζί σου. Στις ταινίες κινουμένων σχεδίων που προηγουμένως απαιτούσαν χρόνια για να ολοκληρωθούν, τώρα μπορείς να κάνεις πράγματα με λίγα χρήματα και πολύ πιο γρήγορα.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μερικές από τις αγαπημένες σας ταινίες μικρού μήκους; / Εχω δει τουλάχιστον 40.000 ταινίες μικρού μήκους αυτά τα χρόνια. Είναι δύσκολο να διαλέξω. Μια θα ήταν το βρετανικό «La Comptesse de Castiglione» (μπορείτε να το δείτε εδώ) ή το «Babel» (μπορείτε να το δείτε εδώ). Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν τόσες πολλές κατηγορίες που δεν μπορείς να τις συγκρίνεις μεταξύ τους. Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι ένα κινηματογραφικό είδος - είναι μόνο μήκος.

Ποιο ήταν το ενδιαφέρον σας ώστε να συνεργαστείτε με την πλατφόρμα Moving Silence και τι θα περιμένουμε από τη συνεργασία σας στην Αθήνα; / Στο δικό μας φεστιβάλ έχουμε και εμείς μια κατηγορία «Sound and Vision», όπου μουσικοί ντύνουν μια μικρού μήκους ταινία. Πέρσι ήμουν και εγώ ένας από αυτούς. Είναι πάντοτε επιτυχημένο να βλέπεις μια ταινία με έναν καινούριο τρόπο. Είναι μια ωραία πρόκληση να διαλέγεις βωβές ταινίες για μουσικούς και επίσης είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσω για πρώτη φορά ταινίες στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα για το interfilm στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ «Moving Silence Αθήνα 2014» είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας moving silence σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο, του interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τα προηγούμενα φεστιβάλ moving silence στην Αθήνα επισκεφθείτε το επίσημο site του «Moving Silence». και το επίσημο site του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα για το Φεστιβάλ του 2011 και το Φεστιβάλ του 2012

Διαβάστε ακόμη: