Γυρίσματα

«Καύσωνας» μέσα στο φθινόπωρο: το Flix στα γυρίσματα της ταινίας της Τζόις Νασαγουάτι

στα 10

Με περιέργεια και ενδιαφέρον, η κάμερα του Flix περιπλανήθηκε στο γύρισμα του «Καύσωνα» της Τζόις Νασαγουάτι σ’ ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Δραπετσώνα.

«Καύσωνας» μέσα στο φθινόπωρο: το Flix στα γυρίσματα της ταινίας της Τζόις Νασαγουάτι

Στη Δραπετσώνα το φθινόπωρο έχει ξεχάσει να έρθει. Στο εγκαταλελειμμένο Εργοστάσιο Λιπασμάτων, ο ήλιος καίει πάνω από το κινηματογραφικό συνεργείο. Κι έτσι θα έπρεπε για τα γυρίσματα του «Καύσωνα», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Τζόις Νασαγουάτι, μιας Γαλλο-ελληνικής συμπαραγωγής με γυρίσματα στην Αθήνα. Η Τζόις γεννήθηκε στη Βηρυτό και μεγάλωσε στην Ακρα, το Κουβέιτ και την Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο και φιλοσοφία στην Αγγλία και, μετά, στο Παρίσι, όπου και ζει. Εξίσου πολύ-πολιτισμική είναι και η ταινία της, από την άποψη, τουλάχιστον, των συντελεστών. Η ιστορία του «Καύσωνα» εκτυλίσσεται στη διάρκεια του πιο καυτού καλοκαιριού που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα, μέσα στους μήνες της λειψυδρίας και των συνεχόμενων διακοπών ηλεκτρικού. Είναι μια ταινία είδους, ένα φιλμ φαντασίας, με όλες τις υπόγειες κοινωνικές και πολιτικές αποχρώσεις που ανήκουν σ’ αυτήν την ένδοξη κατηγορία.

Η ιστορία παρακολουθεί τον Ασραφ, έναν άντρα «ξένο σε ξένο τόπο» που, μέσα σ’ αυτό το ανεπανάληπτα καυτό καλοκαίρι, πιάνει δουλειά ως επιστάτης της απομονωμένης βίλας μιας πλούσιας οικογένειας που ζει στο εξωτερικό. Σε μια ταινία που τόσο εξαρτάται από την εικόνα και το φως της, αυτό του ήλιου που καίει τα πάντα, η Τζόις Νασαγουάτι έκανε την ιδανική επιλογή στον διευθυντή φωτογραφίας της, τον Γιώργο Αρβανίτη: «Είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία,» εξηγεί. «Σ’ αυτήν την ταινία μπορείς να φανταστείς τον ήλιο ως βασικό ήρωα. Ο Γιώργος δεν το ξεχνά ποτέ, με μια διακριτική, κομψή ερμηνεία. Οταν πρωτοσυναντηθήκαμε, μου είπε πως, παρότι έχει δουλέψει σε πάνω από 100 φιλμ, πάντα καταπιάνεται με την κάθε ταινία σα να είναι η πρώτη του. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Η ενέργειά του και η σταθερότητά του είναι πάντα παρούσες στο γύρισμα, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Ταυτόχρονα, έχει παιχνιδιάρικο χιούμορ και του αρέσει ένα καλό γέλιο στο σετ.»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Καύσωνα» αναλαμβάνει, στην επίσης πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Παλαιστίνιος Ζιαντ Μπακρί, περικυκλωμένος από ένα διεθνές καστ με ξεχωριστές ελληνικές συμμετοχές από τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Γιώργο Γάλλο και τη Μιμή Ντενίση. Ο «Καύσωνας» συνεχίζει αυτόν τον καιρό τα γυρίσματά του και θα παρουσιάσει υλικό του, ως «Work in Progress» στην Αγορά του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πάρτε παρακάτω μια πρώτη γεύση από την επίσκεψη του Flix στα γυρίσματα κι ακούστε όσα μας είπαν η Τζόις Νασαγουάτι, ο Ζιαντ Μπακρί και ο Γιώργος Αρβανίτης.

info

  • Καύσωνας / Heatwave
  • ηθοποιοί: Ζιαντ Μπακρί, Λουί-Ντο ντε Λανκεσέν, Γκουέντολιν Χαμόν, Λορέν Μπρεν, Μιμή Ντενίση, Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Γάλλος
  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τζόις Α. Νασαγουάτι
  • Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης
  • Σκηνικά: Γουίλιαμ Μόρντος
  • Μοντάζ: Σεμπαστιάν Πρανζέρ
  • Κοστούμια: Αγις Παναγιώτου
  • Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης
  • Μουσική: DJ Pilooski
  • Παραγωγή: Γαλλία - Good Lap Production (Philippe Akoka – A. Peyrollaz), To Be Continued (Lionel Guedj – C. Marzotto), σε συμπαραγωγή με την MPM Films (Marie-Pierre Macia – Juliette Lepoutre – Pierre Menahem) / Ελλάδα: Blonde S.A. (Φένια Κοσοβίτσα)
  • Με την υποστήριξη των: Avance sur recettes du CNC, Cine+, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου