Συνέντευξη

Η σκηνοθέτης του «Klip» Μάγια Μίλος στην κάμερα του Flix: «Aν δεν δείξεις το σεξ είναι σαν να ντρέπεσαι για αυτό»

στα 10

Ανήλικοι πρωταγωνιστές, ωμές σκηνές σεξ και βίας. Είδαμε το βραβευμένο «Klip» στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και μιλήσαμε με τη δημιουργό του. «Το γεγονός ότι ο κόσμος στάθηκε στις σκηνές σεξ και όχι στην βία λέει πάρα πολλά για τις κοινωνίες που ζούμε». Δείτε ολόκληρη την καυστική συνέντευξη.

Η σκηνοθέτης του «Klip» Μάγια Μίλος στην κάμερα του Flix: «Aν δεν δείξεις το σεξ είναι σαν να ντρέπεσαι για αυτό»

Είναι 29 χρονών και δουλεύει για αυτή την ταινία 6 χρόνια. Κάνει έρευνα, ψάχνει τους ανήλικους πρωταγωνιστές της, κάνουν πρόβες, γράφουν μαζί το σενάριο, αυτοσχεδιάζουν. Εκείνη κρατά την κάμερα ανοιχτή, συζητά, καθησυχάζει, διαβεβαιώνει: «όλοι λέμε αυτό που σκεφτόμαστε, κανείς δεν κρίνει τον άλλον, τίποτα δε θα βγει από αυτό το δωμάτιο αν δεν αισθανόμαστε όλοι ασφαλείς...» Κάπως έτσι η Μάγια Μίλος κινηματογράφησε το «Klip», μία ωμή, τολμηρή, αλλά και βαθιά συναισθηματική ταινία για την νέα γενιά παιδιών στο μεταπολεμικό Βελιγράδι, που αποτυπώνουν την εφηβεία τους στα smart phone τους και ποστάρουν τα εκτεθειμένα τους κορμιά και συναισθήματα στο facebook.

Ημίγυμνα κοριτσάκια που πίνουν αλκόολ, χάπια, σκόνες. Τρίβονται, λικνίζονται, εξιτάρουν τους αντιστοίχως λιώμα συμμαθητές τους, υπό τους ήχους ποπ τσιφτετελομπαρόκ που παίζουν διαπασών σε κωλόμπαρα των φτωχικών προαστίων στο σύγχρονο Βελιγράδι. Τα κινητά τηλέφωνα είναι πάντα ανοιχτά, από τις πρωινές σχολικές ώρες στα πίσω θρανία μέχρι τα αξημέρωτα στις στάσεις των τελευταίων λεωφορείων, για να καταγράψουν με ωμό κόκκο ξαναμμένα 16χρονα πιτσιρίκια που κάνουν πλάκα, δοκιμάζουν τα όριά τους, βανδαλίζουν, γκρεμίζουν, βιάζονται να μεγαλώσουν. Γιατί έχουν από κάτι να ξεφύγουν και νομίζουν (ω ναι, κι αυτά!) ότι είναι η παιδικότητά τους. (διαβάστε όλη την κριτική του Flix εδώ)

Καλεσμένη του τμήματος του φεστιβάλ «Ματιές στα Βαλκάνια» και του Δημήτρη Κερκινού, η Μίλος ήρθε στη Θεσσαλονίκη με ενθουσιασμό και όρεξη να δει ταινίες. «Είναι ευκαιρία να βλέπω ταινίες από τα Βαλκάνια, δεν με νοιάζει αν δεν κοιμηθώ...». Η συζήτηση μαζί της ήταν μία πνοή νεανικού, ώριμου, no bullshit αέρα. «Ηθελα να μιλήσω για το σεξ ανοιχτά και άμεσα, όπως και για όλους τους άλλους τομείς της ζωής αυτών των παιδιών. Συναισθήματα, οικογενειακή ζωή, τι συμβαίνει στα σχολεία τους, τη βία που δέχονται. Ηθελα να χειριστώ το σεξ με τον ίδιο τρόπο. Θεώρησα ότι θα ήταν μεγάλη υποκρισία από μέρους μου να μην το δείξω! Επίσης μου ήταν πολύ σημαντικό να μην το κατακρίνω. Αν δεν το έδειχνα, θα σήμαινε ότι το θεωρώ κακό. Και το σεξ δεν το κατακρίνω, κατακρίνω τη βία...»

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί και διαβάστε περισσότερα για το «Klip» εδώ.

Στο ειδικό stream για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο των δημιουργών που μίλησαν στο Flix, να διαβάσετε τις κριτικές, τα νέα και την ανασκόπηση του φεστιβάλ!