Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #26 - Η Λέσβος στο «Λεσβιακό Αύγουστο» του Ερρίκου Ανδρέου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #26 - Η Λέσβος στο «Λεσβιακό Αύγουστο» του Ερρίκου Ανδρέου

Γυρισμένος στο Πλωμάρι της Λέσβου - ως φυσικό location - ο «Λεσβιακός Αύγουστος» (γνωστός και ως «Λύκαινες») είναι μια από τις πλέον διάσημες extra soft πορνό ταινίες της δεκαετίας του '70, ένα ανεκδιήγητο μελόδραμα σχεδόν το ίδιο φημισμένο με το copyright του ούζου που παράγεται στην κωμώπολη της Λέσβου. Σχεδόν με τις ίδιες παρενέργειες όταν καταναλώνονται ντάλα μεσημέρι και σε μεγάλες ποσότητες...

Εδώ οι άντρες είναι ψαράδες με κάψες και τα κορίτσια νησιωτοπούλες με αγνά αισθήματα και ανομολόγητα πάθη. Σε μια πρόφαση πλοκής ένας ζωγράφος γίνεται μάρτυρας της ερωτικής σχέσης της δεύτερης γυναίκας του και της κόρης του από τον πρώτο του γάμο και όλα αυτά σε μια ναίφ φολκλόρ και σκανδαλιστική περιφορά διαλόγων που ξεπερνούν το cult και μοιάζουν με ξεκαρδιστική σάτιρα στα όρια του trash.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Λεσβιακός Αύγουστος 607

Λεσβιακός Αύγουστος 607

Οι πομπές των δύο γυναικών θα κάνουν το νησί να ανεβάσει θερμοκρασία, καθώς το δίδυμο των Ρένα Κοσμίδου και Τζοάνα Παππά δίνει ρέστα στο soft λεσβιακό - χωρίς ωστόσο τελικά να δείχνουν και κάτι παραπάνω από τα απολύτως «κατάλληλα», διασύροντας ταυτόχρονα και το όνομα της Κάτιας Δανδουλάκη που δεν συμμετέχει σε καμία ερωτική σκηνή αφού ο ψαράς Γιώργος Χριστοδούλου αρνείται να την «μαγαρίσει» μετά από τις ερωτικές του περιπτύξεις με την πρωτευουσιάνα Χριστίνα.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Λεσβιακός Αύγουστος 607

Λεσβιακός Αύγουστος 607

Ενδιάμεσα στα κουτσομπολιά των ντόπιων, κάτι πανηγύρια με νησιώτικους χορούς, το διακρώς σνομπ της Τζοάνα Παππά (που κυκλοφορεί γυμνόστηθη με την πρώτη ευκαιρία) και το κακό παίξιμο της Ρένας Κοσμίδου που αναρωτιέσαι πώς ακριβώς κατέληξε να αποτελεί αντικείμενο του πόθου για γυναίκες και άντρες, ο Ερρίκος Ανδρέου με την καθοδήγηση του μεγαλοπαραγωγού Τζέιμς Πάρις ενδίδει στο «φάτε μάτια ψάρια» δίνοντας στη Λέσβο την ταινία - μνημείο που της αξίζει (σκηνές έχουν γυριστεί σε ξενοδοχείο του Μόλυβου και στις θερμές πηγές κατά πάσα πιθανότητα στη Λουτρόπολη της Θερμής ή της Γέρας), εισβάλλοντας με το έτσι θέλω στην ποπ κουλτούρα - ευτυχώς χωρίς να προσπαθεί να σε πείσει πως όλα αυτά που συμβαίνουν τον συγκεκριμένο Αύγουστο είναι κάτι που πρέπει να πάρεις στα σοβαρά.

«Λεσβιακός Αύγουστος» του Ερρίκου Ανδρέου (1974) / Σενάριο: Πέτρος Αναγνωστόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Παππά, Ρένα Κοσμίδου, Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Χριστοδούλου, Σταύρος Φαρμάκης

Διαβάστε ακόμη: