Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #23 - Η Μυτιλήνη στο «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #23 - Η Μυτιλήνη στο «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη

Το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» μιλάει για μια επιστροφή. Μια επιστροφή που όταν έρχεται δεν είσαι ποτέ έτοιμος για να την αντιμετωπίσεις. Μια επιστροφή σε αυτό που άφησες όταν ήσουν ακόμη παιδί και αυτό που νόμιζες ότι θα ήταν πάντοτε ο τόπος που γεννήθηκες και μεγάλωσες - μια χώρα φτιαγμένη από αναμνήσεις, χωρίς παρόν, σχεδόν χωρίς μέλλον.

Αυτή η «επιστροφή» αναγκάζει και τον Κώστα να επιστρέψει στη Μυτιλήνη για να κληρονομήσει το οικογενειακό του σπίτι και να κερδίσει το είκοσι χρόνια που έζησε μακριά, φεύγοντας στα δεκαοχτώ του χρόνια στο Παρίσι για να σπουδάσει σινεμά. Φτάνοντας στο νησί που απαρνήθηκε, αλλά ποτέ δεν ξέχασε, θα αναμετρηθεί με όσους έμειναν εκεί για να τον περιμένουν και όσους χάθηκαν για να επιστρέψουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε ένα παρόν φτιαγμένο από μνήμες, ενοχές και ένα λυτρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Ταξίδι στη Μυτιλήνη

Σε ένα χωροχρόνο αβέβαιο, όπου η μοναδική σταθερά είναι ο άνθρωπος, ο Λάκης Παπαστάθης επιστρέφει κι αυτός στη Μυτιλήνη για να κινηματογραφήσει τα κομμάτια που συνθέτουν την πατρίδα των παιδικών του χρόνων: μια ποδηλατάδα δίπλα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, μια βόλτα στην αρχοντική χώρα, μια διαρκή επιστροφή στα παιδικά καλοκαίρια με τα αρώματα της φύσης και την οσμή της εφηβείας.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Ταξίδι στη Μυτιλήνη

Ταξίδι στη Μυτιλήνη

Με βαρύ συναισθηματικό φορτίο, αν και όχι με το συναισθηματικό δέσιμο που θα μετέτρεπε μια τέτοια «επιστροφή» σε κάτι με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς, το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» μοιάζει αφιερωμένο στην πόλη της Μυτιλήνης, εκεί στο βόρειο κομμάτι του Αιγαίου, σε ένα τόπο που κατοικεί σε κάθε χρόνο - στο τότε, τώρα και στο μετά με την ίδια αίσθηση ελευθερίας και εγλωβισμού που γνωρίζει όποιος μεγάλωσε σε νησί.


«Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη (2010) / Σενάριο: Λάκης Παπαστάθης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος / Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης / Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης,Μαρία Ζορμπά,Δημήτρης Καταλειφός,Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης

Διαβάστε ακόμη: