Συνέντευξη

Γιώργος Πανουσόπουλος, εφ’όλης της ύλης | «Στη ζωή μου δυο πράγματα υπήρχαν. Μια γυναίκα και το σινεμά»

στα 10

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης με το ωραιότερο βλέμμα στο ελληνικό σινεμά, στέκεται... απέναντι στην κάμερα του Flix.

Γιώργος Πανουσόπουλος, εφ’όλης της ύλης | «Στη ζωή μου δυο πράγματα υπήρχαν. Μια γυναίκα και το σινεμά»

Κανείς στην Ελλάδα δεν κάνει σινεμά σαν τον Γιώργο Πανουσόπουλο. Επειδή τα μάτια του μέσα από την κάμερα βλέπουν τον κόσμο αλλιώς: όμορφο, γεμάτο ωραίες γυναίκες κι ωραίους άντρες, θάλασσα, καλοκαίρι, πάθος και πάθη, ενοχές κι ευδαιμονία. Κι επειδή η προσωπικότητά του κι η ζωή του κάνουν τις ταινίες του πειστικές, συναρπαστικές.

Σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας, ο Γιώργος Πανουσόπουλος υπέγραψε μέχρι το 2004 επτά ταινίες ως σκηνοθέτης και φέτος τις έκανε οκτώ. Ξεκινώντας... αντίστροφα, με μια μελέτη στο χρόνο και στην ωριμότητα με το «Ταξίδι του Μέλιτος» το 1979, συνέχισε με, ξαφνικά, μια από τις ωραιότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, τους «Απέναντι», το 1981, ξέσπασε διονυσιακά στη «Μανία» το 1985, γέμισε την οθόνη έρωτα στο «Μ' Αγαπάς;» το 1989, βυθίστηκε στο απαγορευμένο στην «Ελεύθερη Κατάδυση» το 1995, περπάτησε στην Αθήνα στο «Μια Μέρα τη Νύχτα» το 2001 κι άφησε τις γυναίκες να κατασπαράξουν τη λεία τους στην «Τεστοστερόνη», το 2004.

Δείτε ακόμη: Στα γυρίσματα του «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς Δεν Ηξερε να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου

πανουσόπουλος 607

Η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, το «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει» (διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ), μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, από τη Feelgood. Είναι, όπως πάντα, μια ταινία καλοκαιρινή, ως εποχή κι ως κοσμοθεωρία: Σ' ένα αχαρτογράφητο νησάκι του Αιγαίου, το Αρμενάκι, δυο «ξένοι», ένας Γάλλος ευρωβουλευτής και μία νεαρή οικονομολόγος, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν μέρη όπου τα λεφτά είναι ντεμοντέ και το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι η ηρεμία, η απόλαυση κι ο έρωτας.

Δείτε ακόμη: Ο Γιώργος Πανουσόπουλος κάτι ακόμα έχει να πει

πανουσόπουλος 607

Με αφορμή την έξοδο του «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει», ο Γιώργος Πανουσόπουλος έκανε στο Flix ένα δώρο. Στάθηκε απέναντι στην κάμερα του Νίκου Πάστρα και μάς μίλησε για όλα. Για κάθε του ταινία, για τη γυναίκα της ζωής του, την Μπέτυ Λιβανού, για την ανατροπή που λεγόταν Αρης Ρέτσος, για τους ανθρώπους που είχε κοντά του, τον Νίκο Περάκη και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Νίκο Νικολαΐδη, για την κόρη του, τη Μαργαρίτα Πανουσοπούλου και πώς ένιωσε να την έχει πρωταγωνίστρια στη νέα του ταινία, για τον «μαθητή» του φωτογράφο, Χρήστο Καραμάνη, για σινεμά και έρωτες και Παπαδιαμάντη, για μια ζωή sui generis, στην οποία ποτέ δεν ένιωσε αδικημένος. Για τον δικό του τρόπο ζωής και το δικό του σινεμά, με μάτι που γυαλίζει και εναλλαγές πονηρού χαμόγελου και γρήγορου βουρκώματος. Απολαύστε τον στο βίντεο παρακάτω.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει», βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, από τη Feelgood Entertainment.