Συνέντευξη

Φρανσουά Κλουζέ: «Αθικτοι είναι οι γενναιόδωροι»!

στα 10

Χρειάστηκε να καθηλωθεί σε μια αναπηρική καρέκλα για τις ανάγκες των «Αθικτων» για να δείξει το ανάστημα του. Κι όμως, ο Φρανσουά Κλουζέ υπήρξε ανέκαθεν η μεγάλη ήρεμη δύναμη στη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία, ο ηθοποιός που δικαίως θεωρείται ο Αλ Πατσίνο της Γαλλίας. Στο Flix μας μίλησε για την επιτυχία των «Αθικτων», την κρίση στην Ελλάδα και τη σημασία του να είσαι γενναιόδωρος...

Φρανσουά Κλουζέ: «Αθικτοι είναι οι γενναιόδωροι»!
Ο Φρανσουά Κλουζέ το 2009, σε φωτογράφηση για το περιοδικό Paris Match (φωτό: Ουμπέρ Φαντόμ)

Οι πιο διαβασμένοι δεν χρειάστηκαν τους «Αθικτους» για να καταλάβουν το μέγεθος του ταλέντου του Φρανσουά Κλουζέ. Από τις ταινίες του του με τον Κλοντ Σαμπρόλ (ανάμεσα τους το «Une Affair De Femmes» του 1988, το «L'Enfer» του 1994 και το «Rien Ne Va Plus» του 1997) μέχρι το «A l' Origin» του Ξαβιέ Τζιανολί του 2009 και από τις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου σινεμά (Ρόμπερτ Αλτμαν, Ραούλ Ρουίζ, Τόνι Γκατλίφ, Μπερτράν Ταβερνιέ κ.ά) μέχρι το Σεζάρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τα «Μικρά Αθώα Ψέματα» του Γκιγιόμ Κανέ το 2010, ο Κλουζέ υπήρξε πάντοτε εκεί για το γαλλικό σινεμά, ακόμη κι αν αυτό δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία να γίνει ένας μεγάλος σταρ.

O ίδιος όμως χρειάστηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους «Αθικτους» για να δικαιώσει τρεις δεκαετίες καριέρας, μια τεράστια απόφαση που πήρε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό του και την επιμονή του να μεταμορφώνεται από ταινία σε ταινία, θυμίζοντας περισσότερο ηθοποιό της αμερικανικής μεθόδου. Και τι ειρωνεία. Ακόμη και σε ένα ρόλο τόσο απαιτητικό όσο αυτόν του τετραπληγικού Φιλίπ, τη λάμψη όλης της ταινίας έκλεψε ο συμπρωταγωνιστής του Ομάρ Σι. Σε ένα κατόρθωμα που του χάρισε το Σεζάρ ανδρικής ερμηνείας και που - μεταξύ μας - δεν θα είχε καταφέρει ποτέ δεν είχε ως αντίβαρο στην αεικίνητη ερμηνεία του τον ψύχραιμο, συγκινητικό και σε στιγμές μεγαλειώδες τρόπο με τον οποίο «παίζει χωρίς να παίζει» ο Φρανσουά Κλουζέ.

Σε μια σύντομη συνέντευξη, βρήκαμε τον Φρανσουά Κλουζέ στο σπίτι του, στο Παρίσι, πρόθυμο να εξηγήσει στο Flix που οφείλεται η τεράστια επιτυχία των «Αθικτων», το λόγο για τον οποίο πιστεύει πως η κρίση μπορεί να νικηθεί με την ελπίδα και - αν υπάρχει - τι είναι αυτό που μας κάνει...άθικτους.

Επαιξα στους «Αθικτους» γιατί...

Ηταν ένα σενάριο που βασιζόταν σε μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, με δύο ήρωες τόσο ωραία γραμμένους και ένα μήνυμα για όλα αυτά που χωρίζουν τους ανθρώπους. Ο Φιλίπ και ο Ντρις δεν έχουν τίποτα κοινό, στην πραγματικότητα οι δρόμοι τους δεν θα τέμνονταν ποτέ. Κι, όμως, από τη στιγμή που βρεθηκαν μαζί ανακάλυψαν πως τους ενώνουν περισσότερα πράγματα από την καταγωγή, την παιδεία και την κουλτούρα τους. Τους ενώνει αυτή η ανάγκη για επιβίωση σε έναν κόσμο που δεν έχει μάθει να κατανοεί τις αδυναμίες του άλλου. Ο ρόλος του Φιλίπ ήταν μια πρόκληση για μένα. Κάτι που ήθελα να δοκιμάσω.

Η μεγάλη επιτυχία των «Αθικτων» οφείλεται...

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να αγαπάει τόσο πολύ μια ταινία. Ούτε κανείς μας είχε φανταστεί πως θα γινόταν μια τόσο τεράστια επιτυχία. Ισως η αιτία είναι ότι οι «Αθικτοι» μιλούν για πράγματα που μπορούν όλοι να αναγνωρίσουν και το κάνουν με έναν τρόπο ελαφρύ, κωμικό, πολλές φορές αιρετικό. Είναι μια ταινία για τη φιλία, για την ελπίδα, για τη χαρά της ζωής. Και αυτό αγγίζει τους θεατές.

Μια κωμωδία αποκτά άλλη σημασία σε μια εποχή κρίσης...

Είναι αλήθεια πως με την κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, ο κόσμος προτιμά κάτι που να τον κάνει να διασκεδάσει. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα σε καμία χώρα, δυσκολότερα ακόμη είναι στην Ελλάδα όπου ο κόσμος νιώθει τελείως απροστάτευτος μπροστά στην οικονομική κατάσταση. Δεν μας μένουν πολλά για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε απ' αυτό. Το σινεμά είναι ένας τρόπος. Και μια κωμωδία, ειδικά όταν πραγματεύεται θέματα όπως την ανεργία, τις ταξικές διαφορές, την επιβίωση είναι λογικό να αφορά περισσότερο έναν θεατή. Με κάποιο τρόπο οι «Αθικτοι» είναι μια ταινία για την κρίση, για το πως μπορείς να βγεις από την κρίση, είτε αυτή είναι προσωπική είτε κοινωνική.

Αθικτους μας κάνει...

Η γενναιοδωρία. Η ικανότητα να κοιτάμε τον διπλανό μας χωρίς προκαταλήψεις και η διάθεση να προσφέρουμε. Ο,τι κι αν είναι αυτό. Προσφέρεις όχι μόνο δίνοντας υλικά πράγματα, χρήματα αλλά κυρίως με το να παραμένει πιστός σε όσα πιστεύεις, με το να αντέχεις τα χτυπήματα της μοίρας, με το να γίνεσαι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Αν σταματήσουμε να είμαστε γενναιόδωροι, θα έχουμε χάσει για πάντα το παιχνίδι.

Δείτε τον συμπρωταγωνιστή του Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι να μιλάει στην κάμερα του Flix και διαβάστε περισσότερα για τους «Αθικτους», που παίζονται από την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις ελληνικές αίθουσες.