Συνέντευξη

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ μιλά στο Flix για τη «Νύχτα του Σάουιν», ένα βιβλίο έτοιμο να γίνει ταινία

στα 10

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας που, με τη «Νύχτα του Σάουιν», τιμήθηκε στα Βραβεία Βιβλίου Public, μοιράζεται με το Flix λέξεις έξω από το χαρτί.

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ μιλά στο Flix για τη «Νύχτα του Σάουιν», ένα βιβλίο έτοιμο να γίνει ταινία

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2018, που απονεμήθηκαν για 5η συνεχή χρονιά πριν λίγες μέρες, η Φραντζέσκα Μάνγγελ έφερε νέο αέρα στα γράμματα, με μυρωδιά κέλτικης κουλτούρας κι απέσπασε το Βραβείο Ελληνικής Πεζογραφίας από Πρωτοεμφανιζόμενο Συγγραφέα, με το πρώτο της μυθιστόρημα, «Η Νύχτα του Σάουιν», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell.

Διαβάστε ακόμη: Με πρωταγωνιστή το... βιβλίο! Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2018

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στην Αγγλία κι επέστρεψε στην Ελλάδα για να δουλέψει ως δημοσιογράφος, κειμενογράφος, μεταφράστρια. Αυτό, ωστόσο, το πέρασμά της από την Αγγλία, την έφερε σε επαφή με τον κέλτικο πολιτισμό που ξεπηδά από κάθε σελίδα του βιβλίου της. Η «Νύχτα του Σάουιν» ταξιδεύει από την Αθήνα μέχρι τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία, καθώς ο Κίμων, ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης, αναζητά την καλύτερή του φίλη, μια τυχοδιώκτρια ζωγράφο που εξαφανίστηκε έπειτα από την πρώτη της ατομική έκθεση. Είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, μια ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη μοίρα και το άγνωστο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Κι η συγγραφέας φώτισε, για το Flix, το έργο και τις σκέψεις της - διαβάστε όσα μας είπε, παρακάτω.

night of sauin 607

Ως νέα και ήδη πετυχημένη συγγραφέας ενός πρώτου μυθιστορήματος, πώς πιστεύετε ότι μια βράβευση, σαν αυτή των Βραβείων Βιβλίου Public, μπορεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει την πορεία σας;

Το συγκεκριμένο βραβείο προέρχεται από το κοινό και αυτός πιστεύω πως είναι ο βασικός στόχος του. Να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη. Τα βιβλία δεν είναι μονάχα τα χέρια που τα γράφουν, αλλά και τα μάτια που τα διαβάζουν. Δίχως τον αναγνώστη μένουν μισά. Χάρη στο βραβείο λοιπόν, βρέθηκα στην πρώτη γραμμή. Εκτεθειμένη - με την καλή έννοια - σε νέους αναγνώστες, νέους φίλους. Είναι πραγματικά μοναδική αίσθηση… Να βλέπεις παντού το βιβλίο σου. Προχτές πέρασα από τα Public της γειτονιάς μου και ήρθαν τα παιδιά που μου προτείνουν βιβλία, να με συγχαρούν. Είδα τη «Νύχτα» στο ειδικά διαμορφωμένο stand με τα βραβευμένα, δίπλα από μεγάλα ονόματα και πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω αυτό που ένιωσα.

Στη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου «Η Νύχτα του Σάουιν», ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και, αντίθετα, τι σας εξέπληξε ευχάριστα;

Η συγγραφή είναι μία πολύ ιδιαίτερη διαδικασία.Μοιάζει λίγο με τη γέννηση. Τη βιώνεις μόνος. Κατά τη διάρκειά της συναντάς θησαυρούς που δεν φαντάζεσαι και κάνεις θυσίες που δεν θα περίμενες. Προσωπικά την έζησα μέσα από μία πληθώρα συναισθημάτων. Αλλοτε χαρούμενη, άλλοτε αγωνιώδης, επίπονη - ανάλογα τα όσα βίωναν κι οι ήρωές μου. Οσο παράξενο κι αν ακούγεται όμως, τις περισσότερες δυσκολίες δεν τις αντιμετώπισα στη συγγραφή, αλλά στην εύρεση εκδότη. Εκεί συνάντησα τα πάντα. Και ευχάριστα και δυσάρεστα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έφαγα αρκετές πόρτες, υπήρξαν προτάσεις που λοξοδρόμησαν την τελευταία στιγμή, αμφιβολίες, άγχος, αναμονή. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που χαίρομαι που προχωρήσαμε με τις εκδόσεις Bell. Ηταν ξεκάθαροι από την αρχή -μας αρέσει, το προχωράμε - δίνοντάς μου παράλληλα το ελεύθερο να έχω λόγο στο δημιουργικό κομμάτι.

night of sauin 607

Στην επαφή σας με το αναγνωστικό κοινό, υπάρχουν σχόλια που σας έκαναν ιδιαίτερα χαρούμενη ή περήφανη;

Εχω ακούσει τόσο όμορφα λόγια από αναγνώστες μου, που μου είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξω κάποια. Μου γράφουν πως μέσα από τη «Νύχτα» ταξιδεύουν, πως το έχουν διαβάσει πάνω από μία φορά, πως συναγωνίζεται βιβλία αντίστοιχου περιεχομένου ξένων συγγραφέων, πως αναγνώρισαν στους ήρωες τους εαυτούς τους… Κάθε τους κουβέντα κι ένας επιπλέον λόγος να συνεχίσω να γράφω. Eνα από τα πιο αγαπημένα σχόλια είναι ενός φίλου - και εξαιρετικού συγγραφέα - που μου έγραψε σε μία κριτική του στο goodreads: «Το κακό με τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς είναι πως μόλις τελειώσεις το βιβλίο τους, δεν μπορείς να τρέξεις στο βιβλιοπωλείο να αγοράσεις ό,τι άλλο έχουν γράψει. Το καλό είναι πως έχουνε πολλά να πούνε που δεν τα είπανε ακόμα».

Το βιβλίο έχει μια έντονη αισθητική ατμόσφαιρα, για κάποιον που ασχολείται με το σινεμά, όπως εμείς, μοιάζει έτοιμο να μεταφερθεί στην οθόνη. Ποια είναι η σχέση σας με το σινεμά; Θα σκεφτόσασταν να διασκευαστεί η «Νύχτα του Σάουιν» σε κινηματογραφικό σενάριο; Τι πιστεύετε ότι θα έχανε και τι ότι θα κέρδιζε;

Μετά τα βιβλία, ο κινηματογράφος είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με το σινεμά και κρυφό μου όνειρο είναι να συμμετέχω κάποια στιγμή στην παραγωγή μίας ταινίας. Οσο για τη μεταφορά της «Νύχτας» στη μεγάλη οθόνη, ήταν για μένα ευσεβής πόθος, από τη στιγμή ακόμη που την έγραφα. Για αυτό και όταν ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου, είχα ήδη ετοιμάσει το σενάριο για το book trailer και συμμετείχα ενεργά στη σκηνοθεσία. Η μεταφορά του λοιπόν σε κινηματογραφικό σενάριο δεν με φοβίζει καθόλου. Ισα-ίσα την προσδοκώ. Μοναδικός μου ίσως ενδοιασμός, ο βαθμός δυσκολίας από άποψη παραγωγής, μιας και η ιστορία διαδραματίζεται σε Αθήνα, Αγγλία, Σκωτία και περιλαμβάνει αρκετές σκηνές μεταφυσικού περιεχομένου.


Μετά από τη «Νύχτα του Σάουιν» και τη θαυμάσια πορεία του βιβλίου στα πρώτα του βήματα, σε τι μπορείτε να προσβλέπετε, ποιες είναι οι ευχές κι οι φιλοδοξίες σας, σε μια αγορά που περνά δυσκολίες;

Στόχος μου είναι να συνεχίσω να γράφω και να ταξιδεύω τους αναγνώστες με τις ιστορίες μου. Ελπίζω και εύχομαι η «Νύχτα» να είναι η αρχή μιας πορείας που θα μου επιτρέψει κάποια στιγμή να βιοποριστώ από τα βιβλία μου. Αγαπώ πολύ τις τέχνες και θα ήθελα επίσης να γράψω θέατρο και κινηματογράφο. Η πιο τρελή μου φιλοδοξία - όνειρο θα το έλεγα καλύτερα, είναι να μεταφραστεί η «Νύχτα» και να βγει εκτός συνόρων.

Διαβάστε ακόμη: Το Flix διαλέγει 23 (κινηματογραφικά) βιβλία για το τέλος του 2017