Άποψη

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 3

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2017. Στο Νο 3, ένα σύγχρονο παραμύθι από αυτά που θα αφηγείται ο κόσμος για πολλά χρόνια μετά.

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 3

The Florida Project του Σον Μπέικερ

Οποιος γνωρίζει το σινεμά του Σον Μπέικερ θα βρει στο «The Florida Project» όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έχρισαν έναν από τους πιο συναρπαστικούς ανεξάρτητους Αμερικάνους σκηνοθέτες ήδη πριν από την τεράστια επιτυχία του «Tangerine», της αμέσως προηγούμενής του ταινίας που συζητήθηκε σχεδόν όσο καμία άλλη για την καινοτομία του γυρίσματος με iPhone αλλά κυριότερα για την αυθεντικότητα των σχέσεων των τρανσέξουαλ πρωταγωνιστριών του και της ικανότητας του ως δημιουργού να ανακαλύπτει στιγμές απαράμιλλης ομορφιάς μέσα στο πιο άσχημο περιβάλλον. Εδώ, ο Μπέικερ τοποθετεί την ιστορία του σε ένα μοτέλ με το όνομα «The Magic Castle», λίγο έξω από το Ορλάντο και το θεματικό πάρκο της Disney Magic Kingdom. Εκεί ζει η Μούνι με την 22χρονη μητέρα της που μόλις έχει χάσει τη δουλειά της και μια ομάδα ανθρώπων που ανταλλάσσουν καθημερινά το δικό τους παραμύθι με την πιο σκληρή πραγματικότητα.


Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2017: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!


The Florida Project 607

Power Points

Οι γυναίκες μεταξύ τους σε διαφορετικές ηλικίες, οι νατουραλιστικές ερμηνείες τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς όσο και από ερασιτέχνες ή πρωτοεμφανιζόμενους, η ιδιοφυής χρήση των σκηνικών, η διαρκής αγωνία ενός σημερινού δημιουργού να μιλήσει για την πιο σκληρή πραγματικότητα με όρους σχεδόν ποιητικούς, ποτέ όμως ωραιοποιημένους ή συνθετικούς. Ολα όσα είναι το σινεμά του Σον Μπέικερ βρίσκονται εδώ και μαζί μια ιστορία που μπορεί να σου ραγίσει την καρδιά.

The Florida Project 607

Θα μείνει κλασικό:

Γιατί ανήκει 100% στον δημιουργό του, ως αρχή και τέλος μιας ματιάς πάνω στην Αμερική που μπορεί να είναι βαθιά απαισιόδοξο και ελπιδοφόρο την ίδια ακριβώς στιγμή, στην ίδια ακριβώς σκηνή. Χωρίς να γνωρίζουμε τι θα κάνει στο μέλλον, αυτή είναι η ταινία που αξίζει να συνοδεύει για πάντα το όνομα του Σον Μπέικερ σε οποιαδήποτε αναφορά, ιστορική ή κινηματογραφική δεν έχει καμία σημασία.

The Florida Project 607

Η σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε:

Δεν είναι μια. Δεν είναι καν σκηνή. Είναι ένα ολόκληρο φιλμ που λειτουργεί - φυσικά - ως «πρότζεκτ». Που μέσα από μικρές βινιέτες χτίζει ένα ολόκληρο μοτέλ από συναισθηματικές εκρήξεις. Και σε κρατάει ασφαλή εκεί, σαν να είναι το σπίτι σου.


Γράψαμε στο Flix

Σαν ένας τεράστιος παιδότοπος, όλο το άναρχο, γιγαντιαίων διαστάσεων και συνθετικό τοπίο γύρω από το μοτέλ που ζει η Μούνι μοιάζει να της ανήκει ολοκληρωτικά σαν αυτό να είναι το ολόδικό της παιχνίδι. Με τον ίδιο τρόπο που διεκδικεί το δικαιώμα να της ανήκουν και τα ελάχιστα τετραγωνικά του δωματίου στο οποίο κοιμάται με τη μητέρα της, ένα παγωτό που λιώνει στα χέρια της, η καλύτερή της φίλη από το γειτονικό μοτέλ, μια ζωή που μπορεί να μην την επέλεξε αλλά την προτιμά από οτιδήποτε θα είχαν να της προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί ή μια συμβατική ασφαλής ζωή μακριά από τους φίλους, τη μητέρα της, το μοναδικό σύμπαν στο οποίο η ίδια μπορεί να είναι η πιο όμορφη πριγκίπισσα του δικού της παραμυθιού.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη γνώμη του Flix για το «The Florida Project»

The Florida Project 607

Και κάτι ακόμη:

Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ 35mm, εκτός από την τελική σκηνή, την οποία ο Σον Μπέικερ γύρισε με τεχνικές γκερίλα, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Χρησιμοποιήσε ένα iPhone (όπως είχε γυρίσει εξολοκλήρου το «Tangerine») και τράβηξε υλικό μέσα από τη Disney World χωρίς να έχει πάρει προηγούμενως άδεια.



Το κινηματογραφικό top-ten του Flix

Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2017, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο