Άποψη

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 10

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2017. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά με το κοινωνικό πείραμα (και Χρυσό Φοίνικα) της χρονιάς.

Flix Top Ten - 2017: Το νούμερο 10

Το Τετράγωνο του Ρούμπεν Εστλουντ

Εφαρμόζοντας μια μόνιμα επεξεργαστική προσέγγιση που τοποθετεί την κάθε κοινωνική μονάδα στον εργαστηριακό πάγκο, μελετώντας με - επιστημονική σχεδόν μεθοδολογία - δράσεις, αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις, η ταινία που χάρισε τελικά στον Ρούμπεν Εστλουντ τον Χρυσό Φοίνικα ρίχνει την αιχμηρή ματιά της στον κόσμο της Τέχνης και της λάμψης του πολιτισμού για να τραβήξει τελικά ύπουλα το χαλί κάτω από το πόδια των θεατών και να αποκαλύψει την υποκρισία πίσω από το (αμήχανο) χαμόγελο του πολιτισμένου κόσμου. Πιο ώριμο από το «Ακούσια», πιο «γυαλισμένο» από το «Play» και σαφώς πιο φιλόδοξο από την «Ανωτέρα Βία», το «Τετράγωνο» είναι μια κωμωδία όπου το γέλιο είναι επίπονο, η φάρσα υποκρύπτει το δράμα και κάθε μικρό επεισόδιο της αφήγησης αποτελεί κομμάτι μιας ανησυχητικά γνώριμης, «πολιτισμένης» πραγματικότητας.

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2017: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

The Square 607

Power Points

O κυνισμός του, η «δηθενιά» του, η αμεσότητά του, η ευφυΐα του, η απλότητά του, η χαζομάρα του, η ειρωνεία του, η σοβαρότητά του, το χιούμορ, ο σαρκασμός του και, ταυτόχρονα, η ανατροπή όλων των προηγούμενων. Iσως ο πιο καίριος Χρυσός Φοίνικας των τελευταίων χρόνων.

the square 607

Θα μείνει κλασικό:

Για την επιμονή του να μιλήσει με χιουμοριστική επίφαση για όλες τις παθογένειες του Δυτικού κόσμου. Για την ικανότητά του να μη χάνει την ανθρωπιά του ακόμα κι όταν με πατρική σκληρότητα αποκαλύπτει τις ατέλειες των ηρώων του. Για την αγωνία του να ορίσει με το πιο πλήρη τρόπο τι θα πει «άνθρωπος». Και, κυρίως, για την επιλογή του να βάλει τον θεατή στη θέση του Κρίστιαν της ταινίας. Το «Τετράγωνο» είναι στην πραγματικότητα ένας αποκαλυπτικός και – κατά στιγμές – καθόλου κολακευτικός καθρέφτης.

Διαβάστε ακόμη: (Second Best) Top Flix 2017: Οι ταινίες που δεν χώρεσαν στη δεκάδα της χρονιάς

the square 607

Η σκηνή που δε θα ξεχάσουμε:

Λίγο πριν το τέλος της ταινίας, ένας ανθρώπινος γορίλας εισβάλλει σε ένα επίσημο δείπνο, αποτελώντας ουσιαστικά κομμάτι ενός performance που θολώνει τα όρια ανάμεσα στο επιτρεπτό και το μη αποδεκτό, την Τέχνη και την αληθινή ζωή, την ασφάλεια και τη διάλυση κάθε πλαισίου, την σάτιρα και την επιθετική πρόκληση. Σύμφωνα με τους επικριτές της ταινίας, η σκηνή θα μπορούσε να λείπει και κανείς να μην καταλάβαινε την διαφορά. Ταυτόχρονα, όμως, χωρίς αυτή τη σκηνή, το «Τετράγωνο» θα είχε απομείνει χωρίς το πιο μεστό, ουσιώδες, άβολα ειλικρινές του δεκάλεπτο. Ή απλά, την καρδιά του.


Γράψαμε στο Flix

Το «Τετράγωνο» εξετάζει την εύθραυστη φύση της ανθρωπιάς μας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά από την εποχή των γονιών μας, τους κοινωνικούς κανόνες που αλλάζουν πιο γρήγορα απ΄όσο προφταίνουμε να τους συνηθίσουμε, τις ηθικές αξίες μας που μοιάζουν να αντικρούουν τις πράξεις μας, τους τρόπους που αναλαμβάνουμε ή όχι την ευθύνη που μας αναλογεί στις μικρές καθημερινές στιγμές ή στο μεγαλύτερο «τετράγωνο» της ζωής που μας αναλογεί. Κι έχει ενδιαφέρον ότι ο Εστλουντ δεν βγάζει τον εαυτό του εκτός αυτής πικρής, κυνικής, σκληρής εξέτασης του σύγχρονου ανθρώπου, αφού ο Κρίστιαν ένας χωρισμένος πατέρας δύο παιδιών που δουλεύει στον χώρο της τέχνης, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος, πόσο μάλλον αφού ακόμη και το έργο στο κέντρο του φιλμ είναι στην πραγματικότητα δικό του.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Τετράγωνο»

the square 607

Και κάτι ακόμη

Ο ίδιος ο Εστλουντ δηλώνει: «Ολοι ξέρουμε στη θεωρία ποιο είναι το σωστό. Υπάρχουν στιγμές όμως που δεν κάνουμε το σωστό – ντρεπόμαστε, κρυβόμαστε, διαλέγουμε τον εύκολο δρόμο. Αυτές οι στιγμές με ενδιαφέρουν γιατί μας κάνουν πιο ανθρώπινους. Μέσα από την αμηχανία των ηρώων μου σε μια τέτοια σκηνή, όλοι μπορούμε να μπούμε στη θέση τους. Και να ανοίξει ένας απαραίτητος κοινωνικός διάλογος του «τι θα έκανα εγώ άραγε...» Ενας κοινωνικός διάλογος, μπορούμε να συμπληρώσουμε, που ήδη φάνηκε να βρίσκει αποδοχή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2017 όπου η ταινία θριάμβευσε αλλά και στην προκριματική επιτροπή για τις υποψηφιότητες του Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με το «Τετράγωνο» να βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική πεντάδα.

Διαβάστε ακόμη:

The Square 607

Μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2017: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!