Άποψη

Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 6

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2015. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 6η θέση...

Flix Team
Flix Top Ten - 2015: Το νούμερο 6

Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει (Star Wars: The Force Awakens) του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς

Οταν ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς ανέλαβε να συνεχίσει τη saga του «Πολέμου των Αστρων» από εκεί που σταμάτησε με την «Επιστροφή των Τζεντάι» πίσω στο 1983, ήξερε ότι βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα μύθο bigger than life που αποτελείται όχι μόνο από εκατομμύρια φανατικών αλλά και την ίδια την περίοπτη θέση που καταλαμβάνει ο «Πόλεμος των Αστρων» στην ποπ κουλτούρα, μια πληγωμένη (αν και κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για το «Attack of the Clones») διαδοχή ταινιών, ένα νέο κοινό που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Χαν Σόλο και μαζί την ανάγκη της Disney να μην αποτύχει μετά την αγορά του brand από τον Τζορτζ Λούκας και να αποδείξει πως το reboot δεν έγινε λόγω αρπαχτής, αλλά από πραγματική αγάπη. Το ότι πετυχαίνει σε όλα, παραδίδοντας μια ταινία ταυτόχρονα νοσταλγική και σημερινή, ταυτόχρονα παιδική και ενήλικη, ταυτόχρονα συγκινητική και διασκεδαστική, ταυτόχρονα blockbuster και σε στιγμές έργο τέχνης οφείλεται περισσότερο στο γεγονός πως αντιμετώπισε τη «Δύναμη Ξυπνάει» σαν μια προσωπική ταινία και όχι σαν το απόλυτο event movie του αιώνα μας.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!

Star Wars: The Force Awakens

Power Points

To νοσταλγικό σενάριο του Λόρενς Κάσνταν και του Τζέι Τζέι Εϊμπραμς, οι νέοι ήρωες (o Φιν του Τζον Μπογιέγκα, η Ρέι της Ντέιζι Ρίντλεϊ, ο Κάιλο Ρεν του Ανταμ Ντράιβερ), η σκονισμένη καλλιτεχνική διεύθυνση, ο Χαν Σόλο, η Πριγκίπισσα Λέια, ο αξιολατρευτος BB-8, τα νέα φωτόσπαθα, κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή που αρμονικά ολοκληρώνει την επιστροφή - όπως θα έπρεπε να είναι - στον «Πόλεμο των Αστρων» που γνωρίζαμε και αυτόν που θέλουμε να βλέπουμε να συνεχίζει στα χρόνια που έρχονται.

star wars 607

Θα μείνει κλασικό

Για το roller-coaster ανάμεσα στη νοσταλγία και το σήμερα, τη μεγαλειώδη παρουσία του Χάρισον Φορντ, την αίσθηση ότι ακόμη και ένα franchise που έδειχνε να αιμορραγεί κάτω από το βάρος της υπερέκθεσης διαθέτει ακόμη τον τρόπο να είναι ένα βαθιά συγκινητικό παραμύθι για την εποχή μας.

Star Wars: The Force Awakens 607

Γράψαμε στο Flix

Ναι, είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψεις τη συγκίνηση και τα δάκρυα που φέρνει στα μάτια αυτή η πρώτη νέα διαδρομή του «Πολέμου των Αστρων». Και σίγουρα δεν θα συμβεί το ίδιο στα πιο δικαιολογημένα κυνικά μάτια των νέων θεατών της ταινίας. Αλλά το «Η Δύναμη Ξυπνάει» μοιάζει (ακόμη και για όσους δεν υπήρξαν φανατικοί με όποια έννοια κι αν αυτό πλέον μεταφράζεται όταν μιλάμε για ένα μύθο) με ένα πραγματικά αναπάντεχο ταξίδι στην παιδική ηλικία - σε ένα χώρο όπου νιώθεις αυτήν την περίεργα ανακουφιστική αίσθηση της ασφάλειας, όπου συναντάς παλιούς φίλους, όπου μπορείς να είσαι παιδί (και αυτό να μην είναι ανωριμότητα) και όπου η μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό είναι πάλι - ευτυχώς - το αρχετυπικό ζητούμενο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του «Star Wars: H Δύναμη Ξυπνάει»

Star Wars: The Force Awakens 607

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

O Κάιλο Ρεν έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του και το μέλλον του σε μια σκηνή που αναπόφευκτα θυμίζει το «I'm your Father» του Νταρθ Βέιντερ - ενώνοντας όλες τις χαμένες ευθείες που έκαναν πάντοτε τον «Πόλεμο των Αστρων» μια space opera που αντηχούσε δυνατά σε όποιον γαλαξία και να βρίσκεσαι.

Star Wars: The Force Awakens 607

Και κάτι ακόμη

To «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» έσπασε όλα τα πιθανά ρεκόρ ανοίγματος στην Αμερική και τον πλανήτη και συνεχίζει επιτίθεται στα ταμεία με ταχύτητα και δύναμη φωτός. Ευτυχώς, πίσω από κάθε νούμερο, ρεκόρ και αθροισμένα εκατομμμύρια δολάρια βρίσκεται μια ταινία από αυτές που θα μείνουν στο χρόνο για πολλά περισσότερα από την - όχι δεδομένη από την αρχή - επιτυχία της.


Διαβάστε ακόμη


Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...

Και μην ξεχνάτε: Flix Top Ten 2015: Ψηφίστε την καλύτερη ταινία της χρονιάς!