Άποψη

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 2

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2014. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 2η θέση...

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 2

«Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Με ήρωες δυο αδέλφια που βρίσκονται «ανάμεσα» όπως και η ίδια η Ελλάδα των ημερών μας, το φιλμ του Πάνου Χ. Κούτρα κάνει είναι ταξίδι «πατριδογνωσίας» σε αυτό που αποτελεί τον τόπο όλων μας και δεν ορίζεται από σύνορα, από εθνικότητες από το «αίμα» της συγγένειας ή της καταγωγής. Ο προορισμός στην ταινία του Κούτρα είναι η ανακάλυψη μιας αγάπης και μιας οικογένειας που δεν ενδιαφέρεται να είναι συμβατική, μιας ελευθερίας που είναι πρώτα απ΄ όλα εσωτερική. Με χιούμορ και συγκίνηση με σκληρότητα και ομορφιά, με παιδικότητα και συχνά σπαρακτική σοβαρότητα το «Xenia» είναι η πιο «ελληνική» ταινία που είδαμε εδώ και χρόνια και η πιο ανοιχτή σε έναν καινούριο, καλύτερο κόσμο.

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Flix Top-10 2014: Οι καλύτερες ταινίες του 2014 στο βίντεο της χρονιάς!

xenia 424

Power Points

Ενα σενάριο που ξέρει να υφαίνει έναν συναρπαστικό μύθο. Δυο ηθοποιοί (Κώστας Νικούλι και Νίκος Γκέλια) γεννημένοι σταρ. Μια σειρά από δεύτερους ρόλους που μένουν αξέχαστοι. Στιγμές υπέροχης μαγείας από εκείνες που ο Κούτρας ξέρει να προσθέτει αβίαστα στην πραγματικότητα. Ενα τρυφερό χιούμορ και η φωνή της Πατι Πράβο, βάλσαμο...

xenia 424

Θα μείνει κλασικό

Γιατί εκτός από μια υπέροχη, άχρονη παραβολή ενός συναρπαστικού γεωγραφικού ή εσωτερικού ταξιδιού, αποτελεί κι έναν χάρτη-οδηγό για την Ελλάδα του εδώ και του τώρα, μια χώρα μετέωρη ανάμεσα σε κάτι που πεθαίνει και κάτι που κάνει τα πρώτα του βήματα. Κάτι που όπως και οι ήρωες του «Xenia» έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, μα που τίποτα δεν μοιάζει ικανό να τη σταματήσει.

xenia 424

Γράψαμε στο Flix

Με την καλύτερη και πιο ώριμη σκηνοθετικά ταινία της καριέρας του, ο Πάνος Χ. Κούτρας δεν περιορίζεται σε ένα καταγγελτικό, πολιτικό σινεμά, αλλά καταθέτει ένα τρυφερό, ουμανιστικό μανιφέστο. Προσφέροντας φιλοxenia, την ιστορική στιγμή που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Xenia».

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Σε μια ταινία με τόσες υπέροχες σκηνές (η βάρκα στο ποτάμι τη νύχτα, μια αλεπού σε ένα άδειο ξενοδοχείο, ένα λούτρινο κουνέλι που ζωντανεύει) κρατάμε μια που είναι γεμάτη ρυθμό, χαρά, και... «La Bambola»!


Και κάτι ακόμη

Ημασταν εκεί στα γυρίσματα, αργότερα, όταν το φιλμ έκανε την θριαμβευτική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών, συνομιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές του, συναντήσαμε τον Πάνο Χ. Κούτρα στην ταράτσα του Ντάνι και του Οντι και αργότερα στο σαλόνι του σπιτιού του, για συζήτηση εφ όλης της ύλης...

Μπορείτε και εσείς να αναδείξετε τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μεγάλη ψηφοφορία του Flix για το 2014 πλησιάζει στο τέλος της. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: